HalvmaratonLøpingMaratonVestlandet

Vårens vakreste i Bergen City Marathon

Populær hjemmeseier til Sondre Øvre Helland i Bergens store løpsfest

Bergensere er kjent for både entusiasme, engasjement og stolthet over byen sin. Kanskje det er derfor Bergen City Marathon har blitt en gigantisk suksess og bygget seg en unik posisjon i løps-Norge på rekordtid. Med rundt 10.600 påmeldte var det kanskje enda en deltakerrekord, men close race med fjoråret. Og med 11-12 grader, lettskyet til sol og lite vind, var det en nærmest perfekt ramme rundt årets arrangement, det sjette i rekken etter starten i 2012.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Bergen City Marathon har blitt Bergens store løpsfest. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

At løypen ikke er rask, kompenseres av at den må være en av verdens vakreste bymaraton. Rundt nesten hele halvmaratonrunden er det fine ting å ta i øyensyn for de som klarer å løfte blikket litt, fra start og mål på selve Bryggen, midt i Unescos verdensarv, til andre landemerker som Gamle Bergen, Fjellveien med løpende panoramautsikt over byen, til Nordnes og Fisketorget og mye mer.

Maratonløpet ble vunnet av Bergens egen Sondre Øvre Helland, attpåtil fra arrangørklubben TIF Viking og oppvokst nettopp på Nordnes. Selv om Sondre bare er 22 år, er han en rutinert maratonløper etter sin smått sensasjonelle debut i Oslo Maraton i 2013. Året etter, fortsatt bare tenåring, vant han Bergen City Marathon på 2.36.05 og i fjor ble han nummer tre. Vinnertiden i år ble 2.38.53, foran Sindre Nås fra Nablas Løpeklubb på 2.46.10 og enda en bergenser, Kenneth Smeby fra Gular IL, vinneren for to år tilbake og fjorårets andremann på den siste pallplassen med 2.47.39.

– Denne seieren henger høyt for en Nordnes-gutt. Det var gøy og tungt, slik et maraton skal være. Jeg følte meg skikkelig pigg, og det var mange som heiet underveis, fortalte vinneren til bt.no.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Kvinnenes Ronhill Marathon ble vunnet av Trine Larsen fra Gular IL på 3.10.58, foran fjorårsvinner Louise Skak fra Romerike Ultraløperklubb på 3.14.10 og Vivian Kyte fra Stegaberg IL på tredjeplass med 3.17.59.

BRONSE: Vivian Kyte fra Stegaberg IL passerer halvveis. Hun tar tredjeplassen på kvinnenes maraton.
DRONNINGEN AV BCM: Åslaug Golf Kaardal har vunnet Bergen City Marathon hele tre ganger, sist i gråværet i 2015, har også løyperekorden fra debuten og er vel fortsatt eneste kvinne som har løpt den tøffe maratonløypen på under 3 timer. I år ble det bare 10.plass og 3.33.14 for løperen fra Lærdal IL.
SPENSTIG: Den blide maratonmannen fra Jølster IL, Terje Lyngstad, er som vanlig på plass i BCM. Tiden 3.21.53 holdt til 9.plas i klasse 50-54 år.
FLOTTE FARGER: Team Sportsmanden var selvsagt også representert i Bergens store løpsfest. Morten Vestvik har utallige starter i Maratonkarusellen på rullebladet, men løp BCM for første gang. Her har han akkurat fått en oppmuntrende klem halvveis av fru Inger Johanne Klokset, som løp halvmaraton litt senere. «God stemning, mye folk og perfekt løpevær under dagens Bergen City Maraton ?. Løypa er ikke blant de raskeste da det er noen skikkelig dryge bakker oppover Fjellvegen, og noen kortere, men desto brattere, på Nordnes. Min første deltagelse i BCM, og det frister til gjentagelse ?. Tiden var ikke det viktigste i dag, men mer det å ha en god opplevelse (så lenge eg kom inn under 3:30 ? ), skrev den blide haugesunderen selv på Team Sportsmanden sin facebookside etterpå.
Kathrine Woie fra Bergen Triathlon Club blir nr 21 på 3.43.45.
Helena Hope holdt distansen meget bra og endte på 8.plass, like under 3.30.
GLAD LAKS: Astrid Fossaa Viga fra Mikals Laks AS vinner klasse K50-54 år på 3.38 og blir nr 14 totalt.
JUBEL: Enda gladere ser Fiona Vickers ut til å være. Hun hadde tatt turen fra London og kan her juble over mål for også å ha kommet under 4 timer med 13 små sekunder.

Dobbeltriumf for Gular i kvinnenes konkurranser

Også på halvmaraton ble det Gularseier, ved Eli Anne Dvergsdal, som dermed forsvarte fjorårsseieren. Hun har slitt litt med skader i år og var godt fornøyd med å se at formen er på sterkt stigende kurs, etter å ha vunnet på 1.21.15 i det hun kalte en hard treningsøkt!

Arrangørklubben TIF Vikings Rikke Bersaas Thorsheim ble nummer to på 1.21.55 i sin debut på distansen, mens Anita Iversen Lilleskare fra BFG Bergen Løpeklubb vant spurten om den siste pallplassen mot unge Adele Henriksen (klasse 14-15 år) med skarve fire tideler på 1.26.39,2.

Mennenes halvmaraton ble vunnet av etiopiske Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes IL på gode 1.09.25, foran Marius Skeide Ruth fra Skjalg (1.13.37) og Jacob Hystad fra Stord Il (1.14.09).

Olav Mjaatvedt klokker seg i mål på 1.44.50 i sitt halvmaraton. Cathrine Amundsen har tydeligvis startet i en senere pulje, for selv om de løper sammen over målstreken, får hun sluttiden 1.41.53.
Aktive Eva Quivey, en av mange løpere fra Varegg, løper i mål til 1.44.52 i klasse 55-59 år.
Reidar Jensen fra Trio klokker seg inn på 1.42.10 og blir nummer 6 i klasse 60-64 år.
Trond Husebø fra Tertnes (1934) er først her, tiden blir 1.44.19.
Marianne Berg fra Hordnes jubler over mål til 1.45.55.
FARGERIKT: Mens hovedsponsoren Fjordkraft farger Bergen og Bryggen i oransje, satt Cathrine Aase Førde og Astrid Maria Iden Leithaug sitt rosa preg på byen. De kom i mål på 2.08 og 2.07.
STILFULL: Olai Nepstad er for kjendis å regne i det bergenske løpsmiljøet. Her i fin stil mot mål i sin karakteristiske «djevellue» som norske skøyteløpere herjet med på 60- og 70-tallet. Om sangen «Olai» som går sin seiersgang på radio om dagen er inspirert av denne karen skal være usagt, men Nepstad har løpt alle helmaratonløpene i Oslo Maraton med unntak av i fjor, da han som her nøyde seg med den halve distansen.

Full fart med 5km og stafett også

Thon 5km ble vunnet av Marius Sørli fra Ask Friidrett på 16.55 og Kjersti Fresvik fra Gular på 18.21.

Hele 321 stafettlag stilte også til start. Her vant The Dale Oen Experience herreklassen etter knallhard kamp over 10 etapper mot mot Beerenberg Elite. Stend Idrettsfag Elite vant dameklassen, mens Lovstafetten Bergen vant mixklassen knepent foran Færøklanen fra Ostereidet med hele 6 løpere med etternavn Færø på laget.

Totalt var det 10.600 løpere påmeldt lørdag morgen, omtrent det samme som i fjor. Finopptellingen får vise om det ble deltakerrekord for sjette året på rad.

VANT: Marius Sørli i frisk spurt kniper seieren på 5km på 16.55.
RUNNER UP: Erlend Bjøntegaard tar andreplassen på 17.07.
RASK ULTRALØPER: Bjørn Tore Kronen Taranger satt også sitt fargerike preg på BCM. Først var Norgesrekordholderen i 24-timersløp sterkt delaktig i at The Dale Oen Experience vant stafetten, før han her litt senere spurter i mål til sjetteplass og seier i klasse 35-39 år på 5km på 18.17.
SPURTDUELL: Christina Ellefsen Hopland (8164) er bakerst her med bare noen meter igjen, men får kastet seg fire tideler foran Ine Bakken fra SK Vidar i mål til 19.02,7 og kniper med det andreplassen på kvinnenes 5km. Vant gjorde en annen bergensløper; Kjersti Fresvik fra Gular på 18.21.
TALENT: Unge Tine Alfstad Olsen løper i klasse 12-13 år, men kan klokke seg inn på imponerende 20.01 og fjerdeplass totalt på kvinnenes 5km.
TOK UT ALT: Mange slitne løpere over mål.
MARATONPALLEN: En entusiastisk speaker gjorde selvsagt stas på medaljørene. Her er pallen på maraton, med toer Sindre Nås nærmest, vinner Sondre Øvre Helland i midten og treer Kenneth Smeby, med første-, andre- og tredjeplass de tre siste årene lengst bak.
TOMMEL OPP FOR BCM: Årsaken til at vi ikke har flere bilder av de beste, er at Sportsmandens tilreisende reporter selv løp halvmaraton, mens deler av slekten i hjembyen stilte opp på 5km. Alle tre var enige i at det var en flott dag og et supert arrangement.
INTERNASJONALT OG FLOTTE KULISSER: Ikke mange maratonløp har slike kulisser, med start og mål foran Bryggen, som står på UNESCOs verdensarvliste. Det er nok litt av grunnen til at hele 61 nasjoner var representert i BCM!

 

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no 

Alle resultater

 

Gjenopplev også tidligere reportasjer fra Bergen City Marathon på Sportsmanden:

Herlig løpsfest i solfylt Bergen City Marathon

Grått og vått, men utrolig flott i Bergen

Folkefest i Bergen City Marathon

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -