Løping

Æresrunden tilbake med suksess

Kristian Karlsen og Hanne Øien vant rask 5km på Hensmoen

Det var mange glade løpere å se da Glade Hjul Æresrunden gikk av stabelen på Hensmoen utenfor Hønefoss lørdag. Ti år etter at Æresrunden sist ble arrangert, gjenoppstod den i den i ny drakt med Foreningen Treningsglede som ny arrangør, men i akkurat samme traséen som i 2007.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Æresrunden har akkurat gjenoppstått! (Foto: Evy Kalvøy)

Med 14 grader, lettskyet og lite vind, var det nærmest optimale forhold også da 43 menn og 12 kvinner la i vei på det flate strekket ved Norpapp og industriområdet på Hensmoen.

Kristian Karlsen og Stian Håkonsen tok kommandoen på de to første flate asfaltkilometerne, med Eirik Norstrøm, tilbake fra langvarig skade, Robert Hansen og tidligere langrennsløper og langrennstrener Krister Sørgård halsende ikke langt bak.

Etter drøye to kilometer kom løypens bratteste bakke, den ene av to små kneiker, og traséen gikk inn på en skogsvei med tørr grus. Her var det også litt motvind, og Sportsmandens utsendte var nok ikke den eneste som opplevde at kilometertidene gjorde et byks feil vei.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Løypen gikk nå på flat grusvei i en drøy kilometer inntil den siste kilometeren starter med en liten bakke ned og opp igjen, før man kommer ut på asfalten igjen til det flate oppløpet. Kristian Karlsen klarte etter hvert å tilrive seg et lite overtak på Stian Håkonsen og vant på gode 16.08, med Håkonsen seks sekunder bak.

MÅL I SIKTE: Kristian Karlsen ser målseglet rundt siste sving. Bak Bilia-flagget skimtes Håkonsen.
Stian Håkonsen, brannmannen fra Hønefoss, var meget godt fornøyd med sesongåpningen og andreplass på Hensmoen.

– Jeg har få intervaller ute i år enda, så dette gikk bedre enn forventet, forteller Håkonsen selv, som var bestemann på Team Sportsmanden sitt lag som sensasjonelt vant Etape Bornholm i fjor, og som ser ut til å gå mot en minst like god sesong i år.

En annen som ser ut til å få en fin sesong er løpets tredjemann Eirik Norstrøm. Hele fjorårssesongen gikk i vasken, men Norstrøm er nå operert for såkalt «Haglunds hæl» og var svært glad for endelig å være tilbake og skadefri. 16.49 var et solid comeback, selv om ambisjonene nok er enda større for 42-åringen fra Hønefoss.

BACK IN BUSINESS: Eirik Norstrøm fra Storgaten BIL i Hønefoss gjorde et strålende comeback etter lang tids skadefravær og tar tredjeplassen.

Den jevngamle kameraten Robert Hansen har også slitt med skader, men ser også lysere på tilværelsen etter hele fire akillesoperasjoner de siste årene. Han var 20 sekunder bak Norstrøm og drømmer også om tider ned mot 15-tallet og pers, noe som ikke bør være umulig nå når fokuset har dreid litt fra ultraløp til kortere distanser.

– Kroppen har ikke tålt alle ultraløpene, forteller Hansen, som nok var enda mer stolt over sin unge sønn Tobias (lille bildet), som var den som imponerte aller mest på Hensmoen.

Etter å ha satt flott pers på 5km i Fredrikstadløpet på sterke 18.14 forrige helg, forbedret han seg med ytterligere 10 sekunder til 18.04 i Æresrunden – og gutten er fortsatt bare 10 år gammel! (Han fyller 11 år i mai). Tiden holdt for øvrig til 6.plass totalt av samtlige løpere!

 

Robert Hansen viste solide takter på hjemmebane, men håper på enda bedre tider utover i sesongen.

– Det er beviset på at denne runden er lettere enn i Fredrikstad! sa primus motor Stig Andy Kvalheim Rambø under den rikholdige premieutdelingen, der det var mange uttrekkspremier som stod i fokus, med alt fra rulleski til timer på det lokale treningssenteret.

Hvilken løype som er raskest, skal være usagt. At Sportsmandens reporter løp over minuttet raskere i fjorårets 5km i Fredrikstad skyldes kanskje andre ting, men også Hansen senior løp 18 sekunder raskere i Fredrikstad  for seks dager siden.

Sikkert er det at løypen i Æresrunden er av de raske, noe også flere av tidene bar preg av.

– I dag var du for første gang under ett minutt bak meg, sa pappa Robert til junior under nedjoggingen.

Det blir neppe siste gang, og om ikke veldig lenge er nok rollene byttet om i den spreke familien.

To generasjoner Hansen og Eirik Norstrøm (t.h.) tok Sportsmandens reporter med på en liten sightseeing-nedjogg i vakre omgivelser etterpå.

Tett i toppen hos damene

I den relativt slunkne dameklassen var det desto hardere kamp om seieren mellom tre lokale kvinner. Hanne Øien, Åse Klinkenberg og Tonje Celine Schelderup kom alle i mål innen ti sekunder, og det var til slutt den eldste, Hanne Øien (klasse K45-49 år), som trakk det lengste strået og vant på 20.09.

Verdt å merke seg her er også at en annen purung deltaker, den 9 år gamle datteren til Krister Sørgård, Emma, ble nummer 8 på 23.19!

Vi fikk dessverre ikke egne bilder av kvinnene denne gangen, men i venstre billedkant er i hvert fall noen av dem med, med treer Tonje Schjelderup i sort drakt med solbriller. (Foto: Stig Andy)
VANT KLASSE 80-84 år: Arne Oddvar Larsen passerer målstreken på 36.04. Han var Æresrundens eldste deltaker.
OG SIST; MEN IKKE MINST: Arne-Kristian Røren på vei mot målstreken . Han avsluttet feltet og «revolver-intervjues» på direkten i innspurten av løpsarrangør og speaker Stig Andy Kvalheim Rambø, til applaus fra tilskuerne.
Team Sportsmandens Frode Monsen hadde tatt turen fra Follo, og kommer gjerne tilbake til de fine Hønefosstraktene, selv om han hadde håpet på en litt raskere sesongåpning enn 19.49. Første mulighet er lørdag 6.mai da en annen rask 5km, Schjongs 5’ern går av stabelen.
ÆRES DEN SOM ÆRES BØR: Vel blåst til Stig Andy Kvalheim Rambø, som har vekket Æresrunden til live igjen. Kjæresten Hilde Johansen, på det norske landslaget i 24-timersløp, tok 5km som en kjærkommen hurtighetstrening, og var bra fornøyd med 22.04. «Beina føltes veldig tunge etter bare et par hundre meter, men det holdt da helt ut», kunne hun fortelle etterpå.

Foto: Evy Kalvøy og Frode Monsen / Sportsmanden.no 

Resultatliste menn

Resultatliste kvinner

Klassevise resultater

 

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -