HalvmaratonLøpingVestlandet

Vinneren blåste av veien i Spiritløpet

Tom Erik Halvorsen og Marthe Katrine Myhre imponerte stort i vindkulene på Solastranden

Under svært så krevende forhold med is og sterk vind på Solastranden, imponerte ultraløper Tom Erik Halvorsen stort med å vinne Solastranden halvmaraton på lørdag på meget sterke 1.12.28. Ultraløperen fra Stavangerklubben GTI-Friidrett var hele fire minutter foran andremann, Tom Ole Dalsrud fra Octae, mens Halvorsens klubbkamerat Erlend Aano tok den siste pallplassen. De to kom inn på 1.16-tallet og kun seks løpere klarte å løpe under 1.20 i de tøffe vær- og føreforholdene i Rogaland.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Det var friske og krevende forhold i Spiritløpets halvmaraton og 10 km.
FOTO: Steffen Thorsen/Spirit

Marthe Katrine Myhre hadde tatt turen helt fra Gjøvik for en rekordtidlig sesongåpning. Favoritten fra Vind IL Friidrett innfridde med en soleklar seier blant kvinnene. Myhres vinnertid var solide 1.20.46, kun slått av seks menn og drøye åtte minutter foran nest raskeste kvinne, Anja Kristin Lindanger fra GTI Friidrettsklubb, med Sara Aarseth Junger fra arrangørklubben Spirit Stavanger Friidrettsklubb på tredjeplass. De tre var de eneste kvinnene som kom under 1.30 på Solastranden.

– Ikke til å fatte!

Tom Erik Halvorsens vinnertid på sterke 1.12.28 under de svært så krevende forhold vekker oppsikt.

Fantastisk imponerende! Nesten ikke til å fatte, forholdene tatt i betraktning. Rått!!! 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Dette var en av mange kommentarer på Halvorsens Facebookside etterpå.

Vinneren selv var noe mer dempet over egen prestasjon, men var veldig godt fornøyd med tingenes tilstand i starten av en ny og spennende sesong som han selv har store forhåpninger til.

– Løpet var en fin bekreftelse på at treningen går meget bra, og således var jeg veldig fornøyd med resultatet. At jeg tidsmessig var 1.35 bak fjorårstiden på 1.10.53 (som var pers) skyldes nok flere faktorer; som at jeg i år trente som normalt uka før, at forholdene samt ny trasé gjorde løpet tyngre, og til slutt at jeg ikke presset like hardt i år, forteller Tom Erik Halvorsen til Sportsmanden.

Det siste er jo nesten oppsiktvekkende, all den tid forholdene var som de var.

Tom Erik Halvorsen løp så fort at «det nesten ikke var til å fatte» på Solastranden.
FOTO: Steffen Thorsen/Spirit

– Jeg blåste av veien et par ganger!

Kvinnevinneren Marthe Katrine Myhre beskriver de krevende forholdene slik til Sportsmanden:

– Ja, jeg blåste faktisk av veien et par ganger! Det verste jeg har vært med på og heretter er det ingenting som heter motvind!

Etterpå mente flere av de beste at de vanskelige vær- og føreforholdene trolig utgjorde så mye som minst 3 minutter på sluttiden. Marthe Katrine Myhre utdyper:

– Løpet på Sola var fint, men utrolig utfordrende forhold. MYE vind og den vinden kom stort sett som motvind og skrå motvind. Jeg blåste av veien et par ganger, så det er ikke alltid en fordel å være lett. Samtidig hadde det snødd om natta, slik at det var speilblankt flere steder i løypa, spesielt første 9-10 km. Løypa var ellers OK, men det var ingen lettløpt løype.

Hun fikk imidlertid de svarene hun håpet vedrørende egen form.

– Formen er utrolig bra. Det var lett å løpe og jeg hadde stålkontroll.

Marthe Katrine Myhre løp også fort, og i tillegg blåste hun av veien flere ganger. Kanskje det var derfor hun lurte seg unna fotografen under selve løpet, helt til premieutdelingen.
FOTO: Steffen Thorsen/Spirit

Tom Erik Halvorsen fikk også de svarene han var ute etter, foran en sesong der ultratrail står i hovedfokus:

– Løypa og forholdene stjal minutter på lørdag, så jeg føler meg i veldig, veldig bra rute. Jeg satser i år knallhardt mot VM i ultratrail i Badia Prataglia – Toscana 10.juni. Løypa er 50 km med snaut 3000 høydemeter. Dette er et løp jeg tror vil passe meg bra, og jeg håper å forbedre 26.plassen fra fjorårets VM. Ellers skal jeg etter planen løpe OCC (55km og 3500 hm) under UTMB i slutten av august, om jeg ikke ombestemmer meg og tar NM i ultratrail Telemarks Tøffeste i stedet. Uansett er jeg skadefri og trener bra, og håper således på min beste sesong noensinne, forteller vinneren til Sportsmanden.

Prestasjonen i den rekordtidlige sesongstarten i vindkulene på Solastranden lover i hvert fall særdeles godt!

Mosbron tilbake med seier

10 kilometeren ble suverent vunnet av etiopieren Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes IL på 32.59, mens Tjøl Ravndal fra Gjesdal IL med 36.51 vant duellen om andreplassen med halvannet sekunds margin til Ola Tjensvoll fra Undheim IL.

Gledelig også at skadeplagede Ann Kristin Mosbron fra Haugesund IL var tilbake med startnummer på brystet. Og det attpåtil med en knusende overlegen seier på 39.36, som eneste kvinne under 40 minutter og over fem minutter foran andre kvinne, Marianne Sørdal, med Sarah Askey på tredjeplassen.

Hele 269 løpere fullførte Solastranden Halvmaraton, samt nesten like mange, 243, kom i mål på 10 km. Totalt hele 512 fullførende, som var ny deltakerrekord.

Alle resultater

Erlend Aano og Tom Ole Dalsrud i hard kamp om andreplassen. Foto: Steffen Thorsen/Spirit
SYKKELRITT? Sjur Ferkingstad fra Karmøy på vei til 6.plass som bestemann fra arrangørklubben Spirit Stavanger Friidrettsklubb. Foto: Steffen Thorsen/Spirit
Anja Kristin Lindanger har koblet grepet i kampen om andreplass på halvmaraton.
Foto: Steffen Thorsen/Spirit
Like bak kommer Sara Aarseth Junger, som tar den siste pallplassen. Foto: Steffen Thorsen/Spirit
Pappa Gunnar Aarseth setter også farge på løpet på flere måter. Fort løper han også, på 1.33.49, selv om han må se seg slått av datteren med vel fire minutter. Foto: Steffen Thorsen/Spirit
-Morsomt å havne på pallen for første gang i mitt liv. Klasseseier på halvmaraton som eneste deltager i min klasse. Vindfullt og stedvis meget glatt på Sola i dag og ikke noen tid å skryte av (1.51.58), men gøy allikevel, skrev Arnstein Arvesen på sin facebookside etter løpet.
Foto: Steffen Thorsen/Spirit
Løpere i begge retninger langs Solastranden. Foto: Steffen Thorsen/Spirit
Svaksynte Eline Øidvin stiller på mange løp og hennes tid på 1.43.17 må være en av dagens beste prestasjoner, sammen med sin ledsager som for anledningen løp over mål i bar overkropp!
Foto: Steffen Thorsen/Spirit
Marit A. Laulo (530) kan gi v-tegn for seier i klasse 50-54 år på 1.38.21. Luen for fullført Ribbemaraton 2016 tyder på at dette er aktiv løper.
Foto: Steffen Thorsen/Spirit
Kristine Meidell Dahle kom 10 minutter bak Laulo, men jenta fra Haugesund IL Friidrett vant klasse 18-19 år. Foto: Steffen Thorsen/Spirit
Astrid Vik og Siri Lunde viser ekte løpeglede i vindråsene. Foto: Steffen Thorsen/Spirit
Flere brede smil, fra Hilde Selvig Hatteland og Mona Tyssøy. Foto: Steffen Thorsen/Spirit
Therese Sivertsen fra Team Loen ser også ut til å kose seg langs Solastranden.
Foto: Steffen Thorsen/Spirit
DE 3 RASKESTE: Tom Erik Halvorsen øverst på seierspallen, flankert av Tom Ole Dalsrud og Erlend Aano.
Foto: Steffen Thorsen/Spirit

PS: Takk til Steffen Thorsen for bildene. Ikke bare var han fotograf, han løp også 10 km selv på gode 42.51, og som medlem av arrangørklubben Spirit Stavanger Friidrettsklubb hjalp han også vaktkorpset i krysset med å holde kontroll på både løpere og biler.

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -