LøpingSentrumsløpetStor-Oslo

Suksess og strålende sol i Sentrumsløpet

Sentrumslopet
Klar til start for Sentrumsløpet 2013 med nesten 9.000 deltagere, midt på Karl Johansgate. Sentrumsløpet ble arrangert første gang i 1981 med 1.860 løpere. Nå nærmer vi oss toppen fra 1988, da nesten 16.000 deltok. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Det var strålende forhold under Sentrumsløpet i år, og mange perset eller løp fort. Aller raskest var svenske Mikael Ekvall, som hadde tatt turen fra Strømstad og vant på 29.14, foran Mesfun Tesfanohannes fra Eritrea og Bodø FIK. Raskeste nordmann var Ørjan Grønnevig fra Spirit Stavanger på 3.plass med på 29.37.

Norsk-amerikanske Annie Bersagel var beste dame på 33.21, foran ungjentene Veronika Blom og Kristine Helle.

Kvinnevinneren
Amerikanske Annie Bersagel løper for Tjalve, og hun løper fort. Det ble seier på 33.21. Fotograf for alle actionbildene er også Bjørn Hytjanstorp, som nå har forflyttet seg til Bygdøy Alle etter ca 5,5 km.
Teten-etter-5500meter
Drøye halvveis har de to som var raskest i mål fått en liten luke. Mikael Ekvall, til høyre, vant til slutt med 8 sekunders margin.
2-3-4_5500meter
Johan Larsson fra Strømstad Løperklubb passerer 5,5 km som nummer 3, men i mål er Ørjan Grønnevig i oransje trøye foran.

Men også i aldersklassene ble det løpt meget bra. Øystein Mørk, nr 12 totalt og nr 2 som beste norske i M35-39, fortetter å imponere. Øystein, som neste år rykker opp som «ordentlig» veteran, satte enda en pers med sterke 31.30.

Sentrumslopet_5500meter
Dette sterke feltet dras av Afework Genale fra Sturla (nr 14 i mål). Ellers ser vi fra høyre de to ungguttene Stian Bekkevoll, KIF (nr 13 totalt i mål og vinner av klasse 16-19 år på 31.31), Joakim Sødal,Kyrksæterøra (nr 2 i samme klasse og 19 totalt på 31.55), Øystein Mørk, SK Kraft (først av dette kobbelet i mål til 12.plass),Arne Mjelde Sæther, Lillehammer (nr 16 i mål) og Jens Høiås, Steinkjer (nr 17 til slutt).

Håkon H. Hjemly fra Tønsberg vant klasse 40-44 år på 32,20, foran ikke ukjente Odd-Bjørn Hjelmeset, med Knut Eraker Hole på samme tid (32.17).

Sentrumslopet3_5500meter
Startnummer 15 Anders Knutsen, som i år løper for SK Vidar, blir nr 20 i mål på 30.01. Han slår bakenforliggende Bjørn Martinsson fra Strømstad Løperklubb med 19 sekunder. I sort drakt kommer ingen ringere enn den gamle langrennsverdensmester på 5-mila, Odd-Bjørn Hjelmeset. Odd-Bjørn holder formen imponerende etter at han ga seg som langrennsløper og er nå en av landets beste løpere i klassen 40-44 år. Fjorårets klasseseier i Oslo Halvmaraton på 1.12.04 ble fulgt opp med 2.plass i Sentrumsløpet på 32.37, som var 7 sekunder foran Vidars Dag Aalvik, med startnummer 21 på bildet.

Terje Olsen fra Danica Pensjon vant klassen over på 32.18. Her må en holde tungen beint i munnen, for navnebror Terje Olsen fra Rindal IL var ikke langt bak, til 5.plass…

Thomas Holm fra Rindal IL har Terje Olsen på slep. Men ikke klubbkompisen fra Rindals Troll, men vinner av klasse 45 år fra Danica Pensjon.
Thomas Holm fra Rindal IL har Terje Olsen på slep. Men ikke klubbkompisen fra Rindal, men vinneren av klasse 45 år fra Danica Pensjon, med samme navn!

En annen særdeles dyktig løper er Gudmund Høst, som stor sett vinner når han stiller opp, så også nå i klasse M50-54på 34.10.

Hoest
Gudmund Høst har i mange år vært en av Norges aller beste veteranløpere og har også vunnet den prestisjefylte kåringen Årets veteranløper for noen år siden. Her ser det ut som han løper nærmest alene. Vel, han var ikke først, men som vanlig ganske utilnærmelig i klassen sin, som er 50-54 år.

Nærmest Høst i klasse M50-54 var Oppegårds Harald Ringen, som onsdag ble nr 3 i Follotrimmen, med 34.52.

Sentrumslopet5_5500meter
Harald Ringen, i gul trøye, har tatt overgangen fra en svært aktiv langrenssesong, som for øvrig ble avsluttet først samme dag som Fredrikstadløpet med verdens lengste langrenn, Troll Ski maraton, på en beundringsverdig måte. Her har han Follotrimrival Jan Billy Aas (i hvit trøye) som hare. «Ungdommen» Jan Billy (30 år) var 4 sekunder foran i mål i Follotrimmen, og også i Sentrumsløpet var han akkurat for sterk, 12 sekunder foran Ringen til 34.40, mens nr 211 Peder Figenbaum fra Heming kom i mål på 35.08.

Ultra-Lars Dørum fikk en sjelden seier på det som er en sprintdistanse for ham, i klasse 60-64 år, mens sambygdingen Svein Sølvberg, begge fra Ski, tok en mer oppskriftsmessig seier i 65-års klassen.

Sentrumslopet9_5500meter
I midten her Jan-Ivar Lillebråten, som kommer i mål på 37.40. Petter Andersen til høyre kommer 12 sekunder bak. Men den som imponerer mest av disse er han som ligger bakerst, nr 687 Svein Arne Sølvberg. 64 åringen kommer i mål på 38.00 og tar en klar seier i klasse 65-69 år.

På spinnesiden ble det som nevnt løpt fort av de lovende ungjentene Veronika Blom og Kristine Helle.

Sentrumslopet4_5500meter
Veronika Blom er i god form om dagen og blir nest beste dame på 33.56. Til tross for den gule drakten, løper hun for SK Vidar. Bølers Arild Hagesveen til høyre følger henne nesten helt inn, men kommer i mål 5 sekunder over 35 minutter til slutt.

En spennende start var Marthe Katrine Myhre, som etter en trøblete Rotterdam-maraton, der hun likevel viste lovende takter med tangering av pers, dokumenterte at formen er på gang da hun helgen etterpå lurte seg til å starte i Skarverennet og gikk inn til 7.plass uten å gå i kjelleren. I Sentrumsløpet ble det ny pers med 33 sekunder og 4.plass med 35.14.

Sentrumslopet6_5500meter
Marthe Katrine Myhre ble fjerde beste dame på ny pers, 35.14. Her ligger hun sekundet bak nr 439, Andreas Martinussen fra Norse Securities. Samme avstand var det helt til målstreken!

Imponerte gjorde også norsk-svenske Jessica Gunnarsson, som ble nr 6 og tok en soleklar seier i 35-39-års klassen på sterke 35.45. Mette Skauerud var eneste kvinne i klasse 40-44 år som snek seg under 40 minutter (39.33), mens Sidsel Skjeggestad Mohn vant klassen over på 40.30.

Fjorårets vinner av SkiLøpet, Synøve Brox, imponerte igjen med 39.40 og klar seier i klasse 50-54 år. Sterkt også av Kirsti Mathilde Johnsen, som vant klasse 60-64 år på 42.43, mens Ingvill Merete Stedøy-Johansen vant klasse 55-59 på 45.51.

Alle bilder er tatt av Bjørn Hytjanstorp.