InternasjonaltMaraton

Pers og negativ splitt i Wien Marathon

Wien Marathon er Østerrikes største idrettsarrangement. I år var det 30-års jubileum og rekordmange 41.326 stilte til start på de ulike distansene, hvorav 10.588 løp maraton. En av dem var Stig Lima fra Ski. Her er hans rapport fra løpet.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

 

Wien Marathon er en folkefest og Østerrikes største idrettsarrangement. Foto: Fra arrangørens hjemmeside
Wien Marathon er en folkefest og østerrikes største idrettsarrangement. Foto: Fra arrangørens hjemmeside


Vienna City Marathon 2013

– Tekst og foto – Stig Lima –

For et år siden hadde jeg en heller slitsom maraton gjennom Romas gater. Til tross for fantastiske severdigheter underveis og nydelig vårvær, ble det en heller skral sluttid på 3:45. Som om ikke det var nok, presterte jeg å miste BIBen underveis, og fikk derfor ikke registrert noen offisiell sluttid.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Til tross for dette fikk Marius Bakkens maratonprogram likevel ny tillit i høst og vinter, men nå to knepp mer ambisiøst med et litt hårete 3:00-program. Stedet for å teste ut treningsteori i praksis ble satt til Wien i april.

Løpsdagen startet perfekt! God frokost på hotellet, magen under kontroll, 14 grader og deilig vårsol over en blikkstille Donau. Hansker og langarmet superundertøy ble raskt forkastet til fordel for korte tights og T-skjorte. På skofronten tenkte jeg lenge på å løpe i mine grønne Adizero Boston, men feiget ut i siste liten og valgte trofaste Ascis Nimbus i stedet.

Jeg hadde bestemt meg for å åpne rolig de første 10 km, og holdt meg som planlagt like under 5:00-fart. Etter 10K satte jeg opp tempoet til ca 4:45 da både puls og bein kjentes veldig bra ut. Jeg har stor respekt for næringsinntaket under et maratonløp, og jeg var derfor påpasselig med å få i meg minst to glass sportsdrikk på drikkestasjonene hver 5. km. Det at jeg også fikk puttet i meg 7 halve bananer og en energigel i tillegg til all drikken, var nok en av grunnene til at jeg ikke møtte den berømmelige veggen.

Stig Lima har her fin drahjelp fra italienske Cristian.
Stig Lima har her fin drahjelp fra italienske Cristian.

Underveis hadde jeg god drahjelp fra tre italienere som jeg fulgte fra slottet i Schönbrunn ved 16K. Passering halvmaraton på 1:41 var absolutt godkjent, og ga håp om at noe stort var på gang. Den norsk-italienske «gruppettoen» holdt jevn 4:30-fart til ca 25K da to av italienerne «falt fra» ved en drikkestasjon, mens jeg og min nye kompis Cristian fra Roma fortsatte videre i samme tempo. Strekningen mellom 30K og 36K er virkelig en mental utfordring for en sliten maratonløper. Omgitt av flotte kastanjetrær løper man først snorrett 2,1 km på Hauptallee gjennom Praterparken til berømte Lusthaus, snur, og løper samme strekningen tilbake. Selv var jeg i godt inne i flytsonen og kunne smile overbærende over de stakkarene vi passerte som hadde møtt veggen med både stor og liten V. Selv om beina var begynt å bli ganske så stive og møre etter hardkjøret, var pulsen fremdeles under kontroll og bare så vidt kommet over i sone 4. Etter ca 38K måtte jeg slippe noen meter til Cristian fra Roma i en ørliten motbakke. Litt surt, men jeg tok ikke sjansen på å følge med 4 km igjen til mål. Heldigvis klarte jeg å mobilisere nok viljestyrke slik at avstanden ikke økte til mer enn ca 100 m bortover de siste kilometerne på Kärnterring og Opernring.

Innspurten på den gule løperen på majestetiske Heldenplatz var helt fantastisk med tusener av folk som heiet i solskinnet. Måtte felle en liten gledeståre i målområdet da jeg endelig kunne juble over 3:17:35 og ny pers med 10 minutter! Jeg kunne også fornøyd slå fast at jeg endte opp med en negativ splitt på 5 minutter og 1:36 på siste halvmaraton.

Stig Lima kan juble for pers med 10 minutter og negativ splitt med 5 minutter etter et særdeles veldisponert løp.
Stig Lima kan juble for pers med 10 minutter og negativ splitt med 5 minutter etter et særdeles veldisponert løp.

Etter en velfortjent champis på hotellet, ble persen feiret med Weissbier og Surstelze (grillet svineknoke) på Salm Bräu ved Belvedereparken.

Neste mål er allerede valgt: Berlin Maraton 29. september.

Kanskje jeg skal tørre å legge lista enda et knepp høyere … ?

– – – –

Sportsmanden takker for en flott rapport og gratulerer med et imponerende løp. I Berlin er for øvrig også Sportsmandens redaktør påmeldt, så det kan kanskje bli en artig duell.

Wien Marathon ble i år som i fjor vunnet av Henry Sugut fra Kenya på 2:08:19, foran landsmennene Solomon Kiptoo på 2:08:34 og Geoffrey Ndungupå 2:08:42. 27-åringen er for øvrig den andre løperen som har vunnet 3 ganger i Wien. Østerrikes Gerhard Hartmann vant også 3 ganger tilbake på 80-tallet.

Også i dameklassen ble det kenyansk seier ved Flomena Cheyech, som vant klart på 2:24:34, foran ethiopierne Assefa Meskerem (2:31:18) og Eyerusalem Kuma (2:32:24).

Halvmaraton ble for øvrig vunnet av gode, gamle Haile Gebrselassie på 1.01.14. Still going strong! 🙂

Hjemmeside med resultater

sportsmanden.no
 
 
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

2 thoughts on “Pers og negativ splitt i Wien Marathon

Kommentarfeltet er stengt