BirkenLangrennSjusjøen

Ny suksess for HalvBirken

HalvBirken ble arrangert for 4. gang i et fantastisk vintervær på søndag. Simen Østensen dokumenterte at storformen er på vei og vant til slutt relativt klart på 1.03.14. Andreas Nygaard fra Burfjord IL slo overraskende årets suverene sprint-norgesmester Pål Golberg i spurten i kamp om andreplassen. De to fikk samme tid, 43 sekunder bak Østensen, mens fjorårets toer og treer, Morten Eide Pedersen og Roger Aa Djupvik, samt Espen Harald Bjerke, fulgte like bak. Denne sterke trioen fra Team Coop brukte i likhet med Østensen HalvBirken som oppkjøring til selve Birkebenerrennet på lørdag, og vil nok bite godt fra seg da også.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Simen Østensen i grønn drakt viste alle ryggen i HalvBirken. Her like før start.
Foto: Frode Monsen

Simen Østensen fikk den gjennomkjøringen og de svarene han håpet på, og satser på pallen neste helg, da det virkelig gjelder. Lagkamerat i Team Xtra Personell, fjorårsvinner Anders Aukland som var påmeldt til HalvBirken, vil nok også bli hard å slå på lørdag.

Det er mye staking i HalvBirken, som selvsagt har påbud om sekk på minimum 3,5 kg.
Det er mye staking i HalvBirken, som selvsagt har påbud om sekk på minimum 3,5 kg.

I dameklassen ble det en kamp mellom tre ukjente ungjenter som fulgte hverandre som skygger hele veien. 17-åringen Bertine Thorsnes Lefdal fra IL Bjørn og NTG Geilo vant spurten, sekundet foran Pia Sofie Måbø og 3 sekunder foran Anniken Hjellbakk Hole på tredjeplass. Vinnertiden var 1.24.00.

Store veteranklasser

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

HalvBirken har etter hvert blitt stort nok til å operere med vanlige aldersklasser, men hittil har det kun vært to klasser; 16-39 år og alle over 40 år.

I mennenes veteranklasse ble det jevnt og spennende. Fjorårsvinner Ronny Bråten fra Spydeberg IL fikk til slutt kastet seg de nødvendige centimeterne foran tidligere sjef i søkemotorselskapet Fast, John Markus Lervik, og Trond Ristvedt, Milslukern Sport. Det skilte kun ett sekund mellom de tre, og vinnertiden var 1.11.31, noe svakere enn i fjor.

Pallen for damer 40+. Kari Mette Vika fra Mjøsski (i midten til venstre) vant på 1.24.37. Hun var 40 sekunder foran tidligere verdensmester Trude Dybendahl fra Kjelsås (ikke til stede under premieutdelingen) og med Eva Lill Kvisle fra Heggedal IL på tredjeplass, med samme tid som Dybendahl. Foto: Frode Monsen

Beste dameveteran var Kari Mette Vika fra Mjøsski, som vant på 1.24.37, kun 37 sekunder bak totalvinner av dameklassen og 4.beste dame totalt. Hun tok dermed skalpen til fjorårsvinner i klasse 40+ og tidligere verdensmester Trude Dybendahl fra Kjelsås, som ble nr to. Eva Lill Kvisle fra Heggedal IL ble nr 3, på samme tid som Dybendahl.

 

Etter drikkestasjonen ved Midtfjellskoia, er resten av løypen den samme som i  Birkebeinerrennet.
Etter drikkestasjonen ved Midtfjellskoia, er resten av løypen den samme som i Birkebeinerrennet.

Med start på Sjusjøen langrennsarena er det 28 km lange rennet en fin oppkjøring til hovedrennet, eller en lettere utfordring for de som ikke vil gå helt fra Rena. Logistikken er mye enklere, og det er også siste mulighet til seeding, som i motsetning til i andre renn også er kostnadsfritt. Og sist, men ikke minst, så får man trent på avslutningen av Birken, siden de siste 18-19 km av HalvBirken er identiske med selve Birkebeinerrennet.

HalvBirken er nok kommet for å bli!

HalvBirken starter på Sjusjøen og svinger forbi demningen ved Kroksjøen, langs Kuåsen og over Gjestbodåsen, før den kommer inn på den tradisjonelle Birkebeinerløypen ved Midtfjellkoia. En lett og fin variant til det langt mer krevende Birkebeinerrennet.
HalvBirken starter på Sjusjøen og svinger forbi demningen ved Kroksjøen, langs Kuåsen (der dette bildet er tatt) og over Gjestbodåsen, før den kommer inn på den tradisjonelle Birkebeinerløypen ved Midtfjellkoia. En lett og fin variant til det langt mer krevende Birkebeinerrennet. Foto: Frode Monsen

 

sportsmanden.no
 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -