InternasjonaltSykling

Norsk aussie vant Australias tøffeste etapperitt

Greg Saw med imponerende seier i 9-dagers MTB-ritt!

Terrengsyklisten Greg Saw gjorde litt av en prestasjon da han tidligere i høst vant et av verdens hardeste terrengsykkelritt. Det 9 etapper lange Crocodile Trophy er Australias eldste etapperitt for mountainbike. Rittet går over 770 kilometer med hele 17.000 høydemeter, med sterke ryttere fra mange land og deler av verdenseliten til stede.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
GregSaw4_CrocTrophy
-YES!! Greg Saw kan juble for seier i Crocodile Trophy, den største triumfen i en begivenhetsrik og lang karriere, som du kan lese mer om i denne reportasjen. Foto: Arrangøren

Som navnet tilsier, så går dette rittet i Australia, i området rundt Cairns på den fantastisk flotte nord-øst kysten. Og selv om Greg Saw er født og oppvokst nettopp i disse traktene og er australsk statsborger, så betrakter han seg vel så mye som norsk etter å ha bodd her i landet i en årrekke. Han representerte da også iHus og Norge under rittet. Sportsmanden har gratulert Saw med seieren og fått litt info fra hovedpersonen selv.

– Jeg har hatt lyst å kjøre Croc Trophy de siste fem årene, men det har ikke passet på grunn av penger, jobb og familieforpliktelser, forteller Saw til Sportsmanden, og legger til:

– Men nå har jeg bedre kontroll på dette og den nye traséen rundt Cairns og Atherton er en av de beste MTB-løypene i verden!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
CrocTrophy3
Det er et variert landskap i Australia, og selvsagt er rytterne i Crocodile Trophy også en tur i «bushen». Foto: Arrangøren

Crocodile Trophy er et såkalt UCI-ritt som gir det stor prestisje, og dette skal være første gang med norsk seier i UCI-ritt siden Rune Høydahls glansdager. Ja, vi regner da Greg Saw for å være norsk, selv om han altså har beholdt sitt australske statsborgerskap.

– I have kept my Australian citizenship. I did not compete as the best Australian. My race license is Norwegian, and my sponsores Norwegian. I do not feel an Aussie or Norwegian, if anything I consider myself a bad Norwegian! utdyper en spøkefull Saw.

Han kjørte bare en håndfull ritt i Australia på slutten av 90-tallet, før han etter hvert flyttet til Norge. Det var selvsagt kjærligheten som bragte den da unge australieren hit. Og sykkelkarrieren startet egentlig da han var på en 6-ukers ferietur for å besøke kjæresten. Da trente han nemlig med Roar Skalstad på Rjukan og Gausta-området på en lånt racersykkel av stål.

– That started me cycling! I went home to Brisbane and won the B grade Champs. My second road race ever was the Queensland B grade Champs. I won on a long solo breakaway, nobody knew who i was!… After my third race i was given a Elite license, forteller Greg videre til Sportsmanden og språket røper at han ikke er blitt helt norsk enda.

Her er Greg Saw (t.v) etter tredjeplass i Norgescupen i Molde i 2013, sammen med den etter hvert tøffe konkurrenten Carl Fredrik Hagen. I år slipper imidlertid Saw å konkurrere med Hagen, som nå satser på landevei. (Foto: Svein Hagen)
Her er Greg Saw (t.v) etter tredjeplass i Norgescupen i Molde i 2013, sammen med den etter hvert tøffe konkurrenten Carl Fredrik Hagen. I år slipper imidlertid Saw å konkurrere med Hagen, som nå satser på landevei. (Foto: Svein Hagen)

Dermed var en etter hvert begivenhetsrik og suksessfull sykkelkarriere i gang. Saw har i flere år nå vært av de fremste i Norgescupen i maraton terrengsykling, der han har to sammenlagtseire og to andreplasser. Han vant også Norgescupen på landevei i 2007. Likevel var det terrengsyklingen som ble prioritert, etter en litt spesiell avskjed med landeveiskarrieren. Saw forteller:

– My last race was against Edvald Boasson Hagen and Alexander Kristoff. I was strong and stopped everybody on Joker team except Boasson, but a Joker team mate won! I dropped Alex Kristoff on the flat… Then i retired, because I had two youth kids and no money. Boasson bought me a beer!

GregSaw2
Greg Saw i full fart på landeveien i 2007. Foto: Privat / sykkelekspressen.no
Greg_Saw1
-Målet mitt i hvert løp er å gjøre mitt beste, sier Greg Saw, som her biter tennene sammen og gjør akkurat det. Foto: Privat / Sykkelekspressen.no

Men seieren i hjemtraktene i Australia står aller øverst på merittlisten til Greg Saw!

– After a season with lack of form due to a spring knee injury, my form came late and better than ever!

I filmen fra Crococile Trophy (lenke nlenger nede i artikkelen) fremkommer det at Saw faktisk var helt ukjent i Australia. Inntil nå! For etter at han vant den andre etappen fra Cairns til Lake Tinaroo og overtok sammenlagtledelsen, så han seg aldri tilbake.

– Jeg kjørte bare i min egen rytme og det fungerte. Mot slutten gikk det bare fortere og fortere og jeg tenkte at vow, det kommer til å skje, sa Saw i seiersintervjuet etter den andre etappen.

Fra et teknisk krevende parti i Crocodile Trophy. Foto: Arrangøren
Fra et teknisk krevende parti i Crocodile Trophy. Foto: Arrangøren

Dermed fikk han også kjøre i ledertrøyen på den tredje etappen til hjembyen Atherton, en stor opplevelse, selv om Greg måtte sy noen sting etter den etappen, som for øvrig ble vunnet av portugiseren David Rosa, en av verdens beste terrengsyklister. Han sa følgende etter å ha tatt en soleklar etappeseier med hele 4.47 i seiersmargin:

– På første runden skulle jeg bare ha det gøy, på andre runden prøvde jeg å øke ledelsen og på tredje (og siste) runden var det bare smerte, smerte, smerte!!!

Foruten det lille uhellet på denne etappen, var Greg Saw heldig og unngikk uhell, i motsetning til flere av de hardeste konkurrentene. Den sterke tsjekkeren Ivan Rybarik, tidligere sammenlagtvinner som også tok seieren på årets første etappe, var av de mest uheldige. Han punkterte hver dag!

Siste etappe hadde målgang på den idylliske og flotte stranden i Cairns, etter at deltakerne altså hadde fullført 9 etapper i svært variert landskap.

– Crocodile Trophy har alt! Jeg har aldri opplevd noe lignende, sa canadieren Cory Wallace, som tok tredjeplassen sammenlagt.

CrocTrophy2
– Crocodile Trophy har alt, sa Cory Wallace. Foto: Arrangøren

Aller øverst stod altså en tidligere selverklært australsk hippi fra Norge, Greg Saw:

– Jeg må bare takke mine lykkestjerner. Det har vært en utrolig uke. Det er 9 dager der vi kjører gjennom et minefelt, og det er så mye som kan gå galt. Det er mange gode ryttere som har hatt uflaks. Det er synd for dem, men det må være en vinner og jeg klarte det, sa Saw i seiersintervjuet etterpå.

– To win the biggest mtb race / event in Australia was special. I was helped by my old mum and that was special too. I was home to see her as well. All my old friends were proud of me and I was national news for a week…! avslutter en meget glad Greg Saw til Sportsmanden.

Du kan se film fra arrangementet i linken nedenfor, med intervjuer og bilder fra et fantastisk og variert landskap i Australia.

CrocTrophy5
Lagbilde på stranden i Cairns etter at det ni etapper lange rittet er over. Foto: Arrangøren
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -