Ultraløp

9 norske løp over 200 km i Bislett 24-timers!

Døgnåpen Bislett-fest med svensk dominans for ultrafolket

Et fantastisk døgn for ultrafolket er over. Et døgn hvor man løper rundt og rundt på den 546 meter lange banen under tribuneanlegget på Bislett. I 24 timer! En konkurranse der det svingte både i teten og blant løpere, støtteapparat og tilskuere rundt banen i løpet av døgnet, og der det ble svensk storeslem til slutt med seier i begge klasser, sogar med trippelseier i damenes konkurranse.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
"Det svenske bordet" sørget for optimal støtte underveis. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
«Det svenske bordet» sørget for optimal støtte og fikk mye å juble for. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Men om det ikke ble norsk seier i et løp der de aller beste ultraløperne våre var opptatt med VM på 100 km i Quatar, så var det andre som leverte varene så det holdt på Bislett. Hele 5 norske kvinner passerte magiske 200 km, 4 norske menn gjorde det samme.

Og dette var egentlig kvinnenes superkonkurranse. Den svenske vinneren Maria Jansson løp nemlig aller lengst av alle med hele 228,432 km, som også var lenger enn landsmannen Jesper Fägersten, som til slutt vant en svært spennende kamp blant gutta med 219,724 km.

SAMSUNG CSC
LØP ALLER LENGST: Den svenske damevinneren Maria Jansson. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Best av de norske kvinnene var bergenseren Edna Leikvoll. Damen som løper i klasse 50-54 år og som debuterte på distansen med å bli norgesmester samme sted i fjor! Nå ble det fjerdeplass på 205,762 km, kun slått av de tre svenskene. Og på plassene bak fulgte norske løpere på rekke og rad; debutantene Therese Falk og Ninette Banoun leverte over all forventning til 5. og 6.plass, og rutinerte Hilde Johansen og Cecilie Holmgren klarte også begge to målet om å passere 200 km for første gang. Hilde Ackenhausen tok en sterk 12.plass etter å ha perset med over 4 mil og tilbakelagt nesten 180 km. Og hva skal man si om Oline Yksnøy, som blir nummer 23 totalt med 136,5 km. Hun løper i klasse 70-74 år!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Beste norske dame ble fjorårets norgesmester på distansen, Edna Leikvoll, med 4.plass (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
Beste norske dame ble fjorårets norgesmester på distansen, Edna Leikvoll fra BFG Fana, med 4.plass. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
SAMSUNG CSC
Far og datter! Øystein og Hilde Ackenhausen tok seg tid til et lite bilde-stopp underveis. Øysten har løpt hele 234 maratonløp. Kun 7 nordmenn har flere gjennom alle tider. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Ultraløp er ganske atypisk sammenlignet med alle andre løpskonkurranser, da både kjønn og alder ikke har så stor betydning. Seighet, vilje, moral, disiplin og logistikk er vel så viktig, og gjør at jo lenger distanse, desto større er sjansene for løpere som kanskje ikke hadde hatt så mye å stille opp med mot de beste på kortere distanser.

Lars Dørum har blant annet bevist dette ved å ta flere sølvmedaljer i senior-NM etter passerte 60. Når nå også han var opptatt med VM i Doha (der han dessverre måtte melde sykdomsforfall), var det i stedet en annen superveteran som stod frem og overraskende ble Norges bestemann; Harald Sverdrup-Thygeson fra Romerike Ultraløperklubb (klasse 55-59 år) løp klokkejevnt og avanserte hele tiden på resultatlistene. I mål etter 24 timer og hele 213,448 km var han på pallen som tredjemann!

Fantastisk innsats av Harald Sverdrup-Thygeson! Foto: frode Monsen / Sportsmanden.no
Fantastisk innsats av Harald Sverdrup-Thygeson! Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Veteranen hadde imidlertid knallhard kamp av finnmarkingen Terje Sandness (211,113 km) og Marius Jørgensen fra Bø IL, som ledet hele konkurransen til langt på natt men som falt litt av på den siste fjerdeparten av løpet, samt rutinerte Svein Vestøl som løp meget jevnt og avanserte utover i løpsdøgnet. Disse fire la beslag på plassene 3 til 6 og passerte alle 200 km. I mennenes løp ble det for øvrig italiensk sølv ved Antonia Tallarita, som også er over 50 år gammel.

En annen som imponerte kolossalt var Norges ubestridte maratonkonge. Honndølen Inge Asbjørn Haugen, som løp sitt maraton nummer 485 (!) på Karmøy forrige lørdag da han med 3.34 løp sitt kanskje aller beste maraton, var tydeligvis ikke plaget av dette i det hele tatt bare en uke senere på Bislett. For Haugen avanserte jevnt og trutt og i mål var 61-åringen inne på topp-10 listen med 187,488 km!

Imponerte gjorde også 61-år gamle Inge Asbjørn haugen, med 10.plass. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Imponerte gjorde også 61-år gamle Inge Asbjørn Haugen, med 10.plass. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Totalt var det 93 menn og 35 kvinner som stilte til start kl 10.00 lørdag morgen. De seigeste av dem var altså ikke i mål før kl 10.00 søndag, etter 24 timer løpende rundt og rundt. For å unngå ensidig belasting, så snus løperetningen hver sjette time. Og med speakertjeneste hele døgnet, mulighet til å sende hilsener, musikk, live tv-overføring på nettet, og med et støtteapparat og arrangører som sørget for det reneste julebordet for løperne, så var dette virkelig en festlig konkurranse. Selv om kanskje ikke alle løperne følte det sånn når det stod på som verst!

Resultater

SAMSUNG CSC
Uten mat og drikke, duger heltene ikke! Her er det Håkon Lie som får seg litt suppe underveis. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
SAMSUNG CSC
Det var mye velge i for løperne. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
SAMSUNG CSC
Harald Sverdrup-Thygeson sørger for næringsinntak og væskebalanse foran en lang natt. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

 

 sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

2 thoughts on “9 norske løp over 200 km i Bislett 24-timers!

Kommentarfeltet er stengt