Annen idrettStor-OsloSvømming

Ulvøen Rundt gjenoppstod

Havsvømming i røff sjø i Oslofjorden

I årene fra 1930 til 1952 arrangerte Nordstrand IF Ulvøen Rundt. Onsdag den 6. august gjenoppstod denne havsvømmingen rundt den lille øya i Indre Oslofjord etter 62 års dvale.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Av Morten Gammelsæter 

Årets utgave startet et stykke utenfor stupetårnet på sørspissen av øya. Vi svømte utenfor 10 stor gule ballonger som holdt oss et godt stykke fra land det meste av veien. Etter å ha kommet helt rundt passerte man start før det var målgang på stranda helt innerst i bukta. Dermed ble årets utgave hele 2250 meter lang.

Ulvoya-s-hv
Ulvøen. Foto: Arrangøren Nordstrand IF.
10582958_263117893887786_3585115601371739480_o
Løypen. Foto: Ulvøen Rundt sin facebookside

Det ble satt et tak på 62 deltakere. 58 var påmeldt, hvorav jentene utgjorde en tredjedel. I tillegg til svømmere, triatleter og andre distanseutøvere, hadde lokale folk meldt seg på. Av de siste var naturlig nok Tennisklubben sterkt tilstede siden den har banene sine på Sydstranda. Bilder, blogger, kommentarer og info ligger på Ulvøen Rundt sin facebookside.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Lasse Hoel fra Lillehammer Svømmeklubb vant på 33 blank, og slo den 25 år yngre Morten Hansen (Lørenskog/Rælingen) med bare 2 sekunder. Unge Frederik Gjøg (født i 1999) fra Kolbotn IL kom inn på tredjeplass, bare 20 sekunder bak vinneren.

I dameklassen var det lenge kamp mellom 17 år gamle Malene Pedersen, Lambertseter SK (35:59) og Kari Flottorp Lingsom (36:43). Disse to jentene hadde kontakt med teten til omtrent halveis. Lingsom skriver bloggen Fullfart Lingsom der hun har lagt ut reportasjen Trygge rammer i røff sjø under Ulvøen Rundt.

10560544_10152784310652400_5076841378283312972_o
Klar til start. De fleste med våtdrakter, men noen uten i det varme vannet. Foto: Christian Steimler, fra album på Ulvøen Rundt sin facebookside.
10562483_10152784311692400_8869111074010249072_o
Så er man i gang, som en stor fiskestim. Foto: Christian Steimler

I tillegg til den gamle tradisjonen med Ulvøen Rundt, er det også en tradisjon blant beboerne å svømme rundt øya. Med økt båttrafikk kvier vi oss mer nå enn før for å svømme rundt på en vanlig dag. I tillegg kommer stupere og fiskere på brua. Heldigvis hadde arrangøren ordnet med flere følgebåter, følgekajakker og sikkerhetsvakt på brua.

Det ble to tette og ei badehette allerede før start. Jeg sliter med vann i øra ved kråling og brukte derfor ørepropper. De funker bra, bortsett fra at en blir nesten helt døv.
Jeg krålte det meste av veien, men det ble en del bryst også for å orientere meg, siden jeg ble liggende mye alene.

Det ble såvidt lov med våtdrakt siden det bare var mellom 22,5 og 22,9 grader i løypa. Reglementet sier at ved 23,0 eller varmere, så må våtdrakta av. De fleste «proffe» svømte med våtdrakt, men noen svømte uten, blant annet damevinneren og «badekåpedamene».

20140807-180552
«Badekåpedamene»! – Denne gjengen imponerte meg i sine badekåper. De hadde aldri gjort noe lignende, men var ikke i tvil om at de kom til mål (hvilket de også gjorde), skriver Kari Lingsom på bloggen sin, der dette bildet er hentet fra.

Jeg hadde ei superbillig drakt fra XXL, men tenkte ikke på å smøre meg først, så jeg fikk gnagsår under armer og i nakken. Fikk etterpå høre at triatlonfolket kaller dette for ei ”synkedrakt”, samt at våtdrakter sinker når man svømmer bryst…

Med begrenset utsyn fra svømmebrillene, sol rett i fleisen og tiltagende bølger ble det desorienterende langs nordvestkysten av øya. Jeg har helt minimal svømmetrening i år og måtte ligge på et lavt gir. Og det hjalp å kunne veksle mellom krål og bryst. På slutten var bølgene såpass store at nesten hele overkroppen gikk klar av vannet på bølgetoppen, slik at jeg traff vannet med mye mer enn armen på vei ned…

10518310_10152784313202400_3206734888811856680_o
Artikkelforfatter og biolog Morten Gammelsæter (t.h.) har kanskje bedre greie på fisker enn på svømming, men gjorde en heroisk innsats da han svømte Ulvøen Rundt på 1.19 og ble nummer 35 av 35 menn. Men den tapre OI-svømmeren som bor på Ulvøen, var langtfra sist i mål, med 7 damer etter seg i denne uhøytidelige konkurransen. Foto: Christian Steimler

Min bedre halvdel fikk kramper i leggene flere ganger og måtte legge seg på ryggen og tøye i vannet underveis. Det ene svømmebrilleglasset løsnet, så hun måtte møte bølgene uten svømmebriller. Likevel gjennomførte Kathrine den lange svømmeturen uten å bli sist.

Arrangøren stilte med en grundig sikkerhetsbriefing i forkant og varm suppe og annen føde ved innkomst. Alt i alt ble det et veldig sosialt og morsomt arrangement som vekket stor lokal interesse. Med økt interesse for havsvømming er jeg sikker på at Ulvøen Rundt er kommet tilbake for å bli!

Resultater

 

sportsmanden.no 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -