MaratonUltraløp

Ekstreme løp står for døren i helgen

For ultraløpere og maratonløpere i Norge er dette kanskje den aller mest spennende og utfordrende helgen i hele året. Med både Salomon XREID over Hardangervidda og tøffe Hornindal Rundt på programmet, i tillegg til Jølster Maraton og Unionsmarathon.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Salomon XREID – 123 km tvers over Hardangervidda!

Salomon XREID starter nå fredag formiddag fra Dyranut ved inngangen til Hardangervidda. Derfra skal man løpe eller gå på merkede T-stier fra Den norske Turistforening over hele vidda, ned til Rjukan og deretter opp til mål på Gaustatoppen etter 123 lange kilometer og hele 4300 meter med stigning, i tillegg til 3700 meter med nedstigning.

Dette løpet er ikke for pyser og kan ta pusten fra de fleste, men tiltrekker seg likevel en fin blanding av ultraløpere og erfarne turgårere og fjellfolk. I fjor vant overraskende nok en kar som aldri før hadde hatt startnummer på brystet, nemlig den lokalkjente bonden og friluftsmannen Ove Viveli,  som var først til Gaustatoppen etter å ha løpt og gått i såvidt under 24 timer.

SAMSUNG CSC
Løper XREID: Hilde Johansen tok Nordmarka Halvmaraton forrige lørdag som en siste oppkjøring til dagens start i Salomon XREID tvers over Hardangervidden. (Foto: Frode Monsen, Sportsmanden.no)

Mens løpet var en prøveordning over enda lengre distanse i fjor (155 km) og med bare 17 deltakere som klarte å fullføre kraftprøven, har det tatt skikkelig av i år. Løpet ble raskt fullbooket med de tillatte 150 startplassene som Fylkesmannen har godkjent, siden løpet jo går tvers gjennom Nord-Europas største nasjonalpark.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

En av de som stiller til start i år er den rutinerte ultraløperen Hilde Johansen. Hun la ut denne lille stemingsrapporten på sin Facebookside i går:

– Det er litt over ett døgn til startskuddet går for Salomon Xreid Hardangervidda. Jeg løper på lag med Monica Strand, og gleder meg til det. Det blir en spennende utfordring, der mange aspekter vil spille inn for resultatet og om vi i det hele tatt fullfører – noe vi selvfølgelig har som mål å klare! I fjorårets utgave av Xreid var det kun 17 av 44 deltakere som kom i mål på Gaustatoppen. Ingen av lagene som startet i fjor klarte å komme seg samlet til toppen. Det skal vi klare, Monica – om vi så skal bære hverandre!!!! Ekstra moro er det at vi kjenner så mange av deltakerne, og at vi kommer til å bli kjent med enda flere Lykke til og god tur, alle sammen!!

SAMSUNG CSC
LØPER XREID: Monica Strand løper som Hilde Johansen for Romerike Ultraløperklubb. De to stiller i lagkonkurransen, der minst to må komme samlet til mål på Gaustatoppen. Her er hun i aksjon i årets UltraBirken, der hun tok en fin åttendeplass. (Foto: Frode Monsen, Sportsmanden.no)

En annen som løper over Hardangervidda er Tommy Støa, rutinert ultraløper og ildsjel i Ringeriksmiljøet, som har en optimistisk drøm om å klare å løpe på rundt 17 timer. Tommy har lagt ut en fin forhåndsreportasje på RingSport, der han vurderer sine sjanser slik:

– Jeg har trent bra i hele år, og formen har også vært god. Jeg har satt personlige rekorder både på Fjellmaraton og på Øyangen Rundt, uten å måtte gå helt i kjelleren på noen av løpene. Dessuten så hadde jeg en flott opplevelse da jeg gjennomførte TransVulcania på La Palma i mai. Nå har jeg aldri vært på Hardangervidda tidligere, så jeg er veldig usikker på hvordan terrenget er og hvordan det er å løpe der.

SAMSUNG CSC
LØPER XREID: Alltid blide og positive Tommy Støa fotografert etter løypepers i Fjellmaraton i mai. Tidligere i år gjorde han seg fortjent til denne t-skjorten etter å ha fullført det spektakulære fjellultraløpet Transvulcania på Tenerife. (Foto: Frode Monsen)

Spesielt interesserte kan følge med hvordan det går med Tommy, Hilde og alle de andre  live på www.xreid.com fra fredag 4. juli kl 12.00.

Hornindal Rundt

Men som nevnt innledningsvis, så er det flere utfordrende muligheter i helgen. Hornindal Rundt er blitt omtalt som Norges tøffeste fjellultra, og med unntak av omtalte XREID, så er det trolig tilfellet. Litt rart da at disse to løpene går samme helg. I fjor var Hornindal Rundt også prøve-NM i terrengultra, og Knut Christophersen (med fjerdeplass totalt på 11 timer og 54 minutter) og Ninette Banoun (med tredjeplass totalt på 18.11) ble uoffisielle norgesmestere i et løp som ble dominert av sterke svensker.

image13
Spektakulært også i Hornindal Rundt. Her fra fjorårets løp. (Foto: Helge Reinholdt)

 

– Folk som ikke har vært med på dette før må vite at her må man starte rolig og være forberedt på et slit, der stiene av og til er så tekniske at de suger kreftene raskere ut enn mange er forberedt på. La meg samtidig forte meg å legge til at store deler av stien også er rask og flott å løpe på. Du skal uansett være forberedt på natur som kan ta pusten fra deg. Derfor oppfordres alle som kan klare et par toppturer i løpet av en dag å prøve seg på dette, for gevinsten er enorm, og naturopplevelsene uforglemmelige – uansett om du får et par vannblemmer.

Dette fortalte Helge Reinholdt etter fjorårets løp i reportasjen Tøffe svensker og topp-arrangement i Hornindal Rundt.

Hornindal Rundt er 75 km med en total stigning på hele 5600 meter, i tillegg til en kortere variant over 38 km, som er mer enn tøff nok for de aller fleste.

Jølster Maraton

Ikke langt fra Hornindal, i Jølster, går det tradisjonsrike Jølster Maraton av stabelen for de som ønsker en tøff, men dog ikke så ekstrem utfordring. En av dem som stiller til start der er Terje Lyngstad. Han perset for tredje gang i år under Stockholm Maraton og satser på å gjøre «det umulige mulig» med å ta sin fjerde maratonpers på et halv år under Jølster Maraton 5.juli:

– Målet mitt under Jølster Maraton er å setje ny ”Jølster-rekord”, det vil seie å bli den løparen tilslutta Jølster IL som har sprunge maratondistansen raskast. Då må eg slå Svein Boges 2.49,13, som han sprang i Drammen i 1993. Då eg lett til beins rusla ut av Stockholm Stadion, etter store inntak av sponsa proteinprodukt, kaffi og lettøl, var gleda stor over ny pers, men kanskje aller størst over å ha fått svar på at Svein Boges over 20 år gamle tid er meir truga enn nokon gong.

Dette skrev Terje Lyngstad i reportasjen sin First we take Stockholm, then we take Jølster for bare en måned siden.

Unionsmarathon

I Rømskog går Unionsmarathon på begge sider av svenskegrensen for 5.gang. På plass som alltid er Bjørn Hytjanstorp. Sportsmandens Roar Tomter har stilt til start i alle de foregående årene, men litt skadeproblemer gjør at han neppe stiller i år. Men her kan du lese fjorårets rapport om Unionsmarathon i strålende sol.

Det går uansett mot en særdeles tøff og spennende helg for maraton- og ultraløperne våre!

 

sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -