Herlige Haugesund Halvmaraton

Løpsrapport fra den «himkomne» sønn Morten Vestvik

For 32. gang ble Haugesund Halvmaraton arrangert lørdag den 31. mai.
Denne helgen var nok ei av de mest hektiske løpshelgene hittil i år: Fjellmaraton på Beitostølen, Stockholm Maraton, Farsund Maraton, 6-timersløp i Danmark (Sæby), med mer. Dette i tillegg til at mange syklet Bergen – Voss.

240 forventningsfulle og spente løpere klare til start.
240 forventningsfulle og spente løpere klare til start.

Likevel stilte 240 løpere til start (190 i fjor) i et strålende maivær, men med en kraftig og sjenerende vind. Løypa blei i fjor lagt om slik at løpet nå foregår i idylliske omgivelser i Haraldsvang-området, bl.a. rundt Skeisvannet, hvor for øvrig svømmedistansen i Ironman Haugesund foregår. Start og mål ved Haugesund Friidrettsstadion, og det løpes 4 runder hvor underlaget stort sett er grus, men også noe asfalt. Det er ingen lett løype da det er mange svinger og småkneiker. Vinden gjorde også sitt til at det blei tøft. Selv om det ikke er noen rekordløype er det ei veldig sosial og publikumsvennlig løype. Da det løpes mye på kryss og tvers møter løperne hverandre mange ganger undervegs og vi har da full kontroll på hvordan det ligger an i teten. Det blir mye hilsing og oppmuntrende ord til og fra de andre løperne undervegs.

Annonse (Klikk på bildet for info)

Etter at jeg flytte «him» igjen til Haugesund i høst, etter 23 år i Bergen, har mye av treningen foregått nettopp i dette området, og alt burde ligge til rette for et mye bedre løp enn i fjor. Årets målsetting var en sluttid rundt 1:30. I fjor blei tiden 1:32:32. Mye skulle gå galt om ikke denne blei slått ☺. Var jo litt usikker på formen, og om jeg hadde noe overskudd igjen. Løp tross alt Åsaneløpet (halvmaraton) for kun 2 uker siden (18. mai, på tiden 1:28:28) samt at vi står midt oppe i en flytteprosess med overtagelse av nytt hus torsdag 29. mai med det kaoset slikt fører med seg. Jeg har dermed vært litt lite fokusert på konkurranseløping de siste dagene før løpet, men det trenger jo ikke være noen ulempe.

Løpet:
Startskuddet gikk kl. 13:00 og 240 løpere la av gårde full av optimisme, og mange nok også fulle av prestransjonsangst. 🙂 Erfaringsmessig løper jeg halvmaratonløp i omtrent samme fart fra start til mål, og jeg startet optimistisk i 4:15 fart med et lønnlig håp om at dette skulle holde helt inn. Planen var å løpe med en god løpevenn, Robin Veldt, og satse på en sluttid rundt 1:30. Dessverre blei det litt trengsel på startstreken slik at jeg mistet ham av syne, og han startet også noe raskere enn meg. Det skulle senere iløpet vise seg at han hadde åpnet litt for optimistisk.

10368427_10204032175226596_186832729946844979_n
Spent stemning før start. De to vinnerne står midt på bildet. Mer om det nederst i reportasjen.

Litt komplisert trasé og ikke helt enkelt å vite hvor en skulle løpe til og begynne med, men god merking gjorde sitt til at det gikk greit. Når det er sagt savnet jeg nok noen ekstra vakter da det var noen plasser hvor det var lett å løpe feil.

Første runden gikk greit, og det var ingen grunn til å slakke av på tempoet. Veldig kjekt med masse publikum rundt løypa som heiet entusiastisk. Min kjære Inger Johanne var også på plass sammen med vår sønn Erik. De stod for billedtaking samt moralsk støtte☺.
Runde 2 blei også gjennomført «med stil», men kroppen begynte å merke at tempoet i alle fall ikke var for lavt. Vinden begynte også etter hvert å bli noe plagsom.

Annonse (Klikk på bildet for info)
10366010_10204032175946614_7229194228809390826_n
Sportsmandens løpende reporter i Haugesund, Morten Vestvik, alltid med smilet på lur.

Jeg løper nå for Spirit, Stavanger Friidrettsklubb. Vi har laget en egen gruppe på Haugalandet («Spirit Haugaland») som nå består av 20 medlemmer bosatt i Haugesund, Karmøy og Bokn. Daglig leder og trener i klubben, Einar Søndeland, hadde tatt turen fra Stavanger og kom med oppmuntrende tilrop undervegs, samt at han tok masse bilder som kan sees her.

Runde 3 var tøff. Da begynte hardkjøret virkelig å merkes og vinden blei bare tøffere og tøffere. Det er da det er viktig å tenke positivt og holde trøkket oppe, og det entusiastiske publikummet hjalp til. Det å ta igjen løpere gir også en skikkelig god motivasjon, så tempoet blei opprettholdt på 4:15. Jeg tok da også igjen min gode løpevenn Robin Veldt som virkelig hadde begynt å få det etter en noe tøff start. Prøvde å få ham til å henge på, men han var tilnærmetvis sluttkjørt.

Siste runde blei en slags «seiersrunde» da jeg skjønte at dette ville bli et sub 1:30 løp. Da var det bare å presse ut de siste kreftene. En kilometer før mål tok jeg også igjen en annen god løpekompis, Erik Krogdahl. Han hadde også en litt for tøff åpningsfart og tempoet var kraftig redusert. I fjor slo jeg ham på den siste km., og han var veldig oppsatt på at så ikke skulle skje i år, så han mobiliserte sine siste krefter, og da jeg ikke hadde noe å svare med blei det han som strakk det lengste strået i år og slo meg med 15 sekunder.

Morten Vestvik var meget fornøyd med å komme under 1.30 med god margin, og ikke minst ha en god følelse og opplevelse underveis.
Morten Vestvik var meget fornøyd med å komme under 1.30 med god margin, og ikke minst ha en god følelse og opplevelse underveis.

Det var en herlig følelse å motta «publikumsbrølet» på oppløpssiden inne på stadion. Jeg kunne løfte armene i været å juble etter å ha kommet i mål på tiden 1:29:10 ☺.
Dette skulle bli en snittid per km på 4:13, som jeg må si meg meget godt fornøyd med.
Det blei som ventet et tøft løp, men jeg liker løypetraséen godt. Variasjonen mellom grus og asfalt, samt noe kupert, passer meg egentlig veldig bra. Det er vanskelig å sammenligne denne løypa med andre, flatere asfaltløyper, men jeg tror nok at det går ca. 2 minutter seinere her.

Neste store mål er Birkebeinerløpet om to uker (15. juni). Blir ikke mye tid til hvile med andre ord.

Austevoll og Mosbron vant

Vinner av løpet blei unge lovende Håvard Austevoll fra Kalandseid IL utenfor Bergen. Han lå et stykke bak triatlet Irek Korfini før siste runden, men så satte unge Austevoll virkelig opp farten når han fikk meldinger om at han tok innpå. Siste runden gikk dermed i et forrykende tempo og kan «knuste» Irek med 11 sekunder og vant på 1.18.29. Håvard vant også Karmøy Maraton i fjor. Tror han liker seg på Haugalandet (han har kjæreste fra Karmøy ☺) Øivind Aksland fra Stegaberg Il ble tredjemann og den siste som knep seg under 1.20.

Irek Korfini fra Haugesund Triathlonklubb kjørte knallhardt fra start og selv om vinneren Håvard Austevoll her følger på med et smil, så ledet Korfini med hele 54 sekunder etter 10 km som ble passert på raske 35.57.
Irek Korfini fra Haugesund Triathlonklubb kjørte knallhardt fra start og selv om vinneren Håvard Austevoll her følger på med et smil, så ledet Korfini med hele 54 sekunder etter 10 km som ble passert på raske 35.57.
Håvard Austevoll avsluttet knallsterkt og vant for andre året på rad.
Men Håvard Austevoll avsluttet knallsterkt og vant, mens Korfini måtte nøye seg med 2.plass for andre året på rad.

På damesiden blei det en suveren seier til Ann Kristin Mosbron (selvfølgelig fra «Spirit Haugaland»☺). Hun satte også ny halvmaratonpers med 1:24:59, som er utrolig sterkt i denne løypa.

10426707_10204032177386650_6733137510459470474_n
Ann Kristin Mosbron fra Spirit vant Haugesund Halvmaraton på ny pers og sub 1.25.
10329073_10204032178906688_227672658177633819_n
På vei til seier i godværet i Haugesund.

Og ikke nok med det, Kirsti Sønstabø, også hun fra Spirit, havnet på en glimrende 3. plass for damene på tiden 1:33:13. Miriam Berg Hovda fra Haugesund Triatlonklubb knep andreplassen.

10374904_10204032181706758_2993568271792248262_n
Kirsti Sønstabø langer ut…
1904032_10204032178306673_7601420932215361735_n
…så håret flagrer i vinden.

Resultatliste

Takk til Haugesund Idrettslag for enda et flott gjennomført arrangement. Gleder meg til neste år.

Tekst: Morten Vestvik, Foto: Inger Johanne Klokset

Sportsmanden.no

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!