LederSykling

– Jeg var en bølle!

Så har han endelig tilstått, Lance Armstrong. Ja, han dopet seg allerede fra midten av 90-tallet til 2005, gjennom alle Tour de France seirene. Han brukte ikke bare EPO, men også testosteron, kortison og veksthormoner. Armstrong begynte altså å dope seg før kreftsykdommen, og flere mener nå at dette kan være en av grunnene til at han fikk kreft.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Men i stedet for å bli mer ydmyk etter sykdommen, var det da det ble virkelig ille, i følge han selv.

En alvorlig Lance Armstrong valgte å tilstå systematisk doping gjennom karrieren i et tv-show.

– Jeg var en bølle som prøvde å kontrollere alt, er noe av det Lance Armstrong sa i det etter hvert så berømte intervjuet med Oprah Winfrey.

– Det er utilgivelig, og hvis noen ikke kan tilgi det, så er det forståelig, sa en usedvanlig selvkritisk Armstrong videre. Om han da siktet til alle de personene han har overkjørt og latterliggjort i årenes løp, som Betsy Andreu, konen til en tidligere lagkamerat, skal være usagt. Men faktum er at Armstrong har vært nådeløs mot folk som har vendt seg mot han, men fortalt sannheten, underveis.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Han har også gått til søksmål mot flere, vunnet og blitt tilkjent millioner av dollar fra bl.a The Sunday Times, som nå krever pengene tilbake, og en sponsor som prøvde å trekke seg ut etter mistanke om doping. I tillegg har han selvsagt tjent enda mye mer gjennom sine seirer på sykkelsetet, og gjennom alle sponsoravtalene sine.

– Lance Armstrong er en av de største idrettsvindlerne gjennom tidene!», sa lege og dopingjeger Ingar Lerheim på Nrk radio i formiddag. Sterke ord, men det kan ikke være så langt fra sannheten, selv om Armstrong hevder at det ikke var slik at han var hjernen i det hele, men at han «bare» gjorde det lagkameratene og alle andre gjorde.

– Det er helt spesielt med en person i et fritt land som tjener enorme summer på grunn av sitt gjennomførte juks fra A til Å, sa Lerheim videre, som syntes sammenblandingen mot kreftsaken og den synpatien har har bygget opp der, er spesielt ille:

– Det er virkelig grusomt!, sa Lerheim.

For nettopp det at Armstrong var så hardt rammet av kreft at legene kun ga han 20 % sjanse for å overleve, og at han måtte fjerne den ene testikkelen, har gjort at mange har tenkt at en slik mann umulig tør å utsette kroppen sin for en slik risiko som doping er. I stedet innrømmet Armstrong at han bare tilpasset dosen med testosteron etter at han ble frisk fra kreften!…

Hele saken er tragisk, men i motsetning til mange som tidligere har gitt uttrykk for at det ikke har noen hensikt å grave i «gammel dritt», så mener vi at det er bra at alt sammen kommer for dagen. Det skal imidlertid i intervjuet ikke ha kommet frem noe som bekrefter at det kan ha vært en konspirasjon og at UCI har bidratt til å tilrettelegge og dekke over dopingbruken til Armstrong:

«Lance Armstrong has confirmed there was no collusion or conspiracy between the UCI and Lance Armstrong. There were no positive tests which were covered up and he has confirmed that the donations made to the UCI were to assist in the fight against doping», er noe av det UCI skriver i en pressemelding. Les hele pressemeldingen HER.

Bildet: fra Google/Dagbladet.

Flere bilder om dopingskandalen på Dagbladet.

Så gjenstår spørsmålet om hvorfor Armstrong nå tilstod alt sammen. Siden han dermed samtidig innnrømmer å ha løyet under ed, risikerer han opptil 5 års fengsel! Marion Jones, en annen tidligere helt som viste seg å være dopingjukser, fikk 6 måneder ubetinget fengsel for å ha vitnet falsk under ed.

I tillegg vil det garantert komme utallige erstatningskrav både fra sponsorer som vil ha tilbake utbetalte sponsormidler, fra arrangører og fra privatpersoner som føler seg trakassert av Armstrong i årenes løp. Johan Kaggestad tror at Armstrong kan bli fengslet.

– Det er en av de største utøverne idretten noensinne har sett som nå raser ned fra pidestallen sin, sier Kaggestad senior til TV2.no. I et intervju på Nrk utdypet Kaggestad:

– Han var et usedvanlig idrettstalent. Han var besatt av å lykkes. Han trente vanvittig mye da han var liten. Det ble en besettelse hos han, sa Kaggestad som en slags forklaring på hvorfor et så stort idrettstalent valgte systematisk juks for å bli best.

Kilder som står Armstrong nær skal ha sagt at dette er første skritt i et forsøk på å få opphevet livstidsdommen. For en ting kan man ikke ta fra Armstrong, nemlig at idretten betyr mye for han. Men det må mer enn en tilståelse i et tv-show til for eventuelt å oppheve livstidsdommen.

“Anything he says on TV would have no impact whatsoever under the rules on his lifetime suspension,” sa mannen som til slutt felte Lance Armstrong, Travis Tygart i det amerikanske antidopingbyrået USADA.

Så Hein Verbruggen, toppsjefen i UCI i perioden og for øvrig æresmedlem i IOC, og de andre toppene i UCI bør kanskje ikke føle seg helt trygge likevel?

Siste ord er neppe sagt, denne gangen heller…
For skal Lance Armstrong noen gang komme tilbake til idretten i en eller annen sammenheng, må han nok si adskillig mer, til de rette instanser.

Les mer om hva Armstrong sa til Oprah Winfrey i denne artikkelen i The New York Times.

 

 

 sportsmanden.no
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -