Langrenn

En liten rapport fra Skarverennet

Mens over 8.000 løp Sentrumsløpet i Oslos gater, var det hele 12.200 som hadde valgt fjellet og ski for et siste langrenn før våren overtar. Skarverennet, 37 km fra Finse til Ustaoset, var som vanlig fulltegnet med 12.200 deltakere.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Tron Giftstad fra Oppegård IL var som vanlig på plass, sammen med skiskyttersønnene Thomas og Henrik.

Folksomt og flott da Skarverennet ble arrangert på lørdag.  (Foto: Arrangørens hjemmeside)
Folksomt og flott da Skarverennet ble arrangert på lørdag. (Foto: Arrangørens hjemmeside)


Her er en liten rapport fra Skarverennet 26 april 2014

– Av Trond Gifstad –

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

For 8. gang på rad gikk vi Skarverennet på lørdag. Det har nesten vært sol hver gang vi har gått, men aldri har vel været vært varmere og mer solrikt enn i år. Ja været var nesten for bra, da løypene ble veldig løse, særlig i motbakkene, og føret ble sugende og de fleste gikk 15 – 20 minutter dårligere enn i fjor.

Allerede da vi gikk av toget på Finse stasjon skjønte jeg at dette ble varmt. Vanligvis er det skareføre på Finse med god glid og så blir det bløtere på slutten når vi nærmer oss Ustaoset. I år var de sørpeføre allerede i fra start. Selv med kun super under skidressen var det ubehagelig varmt å vente på start og jeg skjønte at jeg måtte brette opp ermene. Men der hadde jeg jo ikke smurt meg med solkrem, noe som merkes nå i etterkant…

Så fort damene hadde startet klarte Thomas og Henrik å finne seg en posisjon helt i front på det ca 2000 mann store feltet. Foran der igjen stod eliteklassen med 50 løpere. Det blir fort kaos når 2000 mann samtidig skal skøyte opp fra 1200 til 1500 meter de første 3 kilometerne.

Mens gutta kom seg bra ut og innhentet elitefeltet foran, fant jeg min plass i køen. Til tross for varmen traff vi alle  tre bra med gliden på skiene. Thomas registrerte vel bare en som gled fra han, og det var den dobbelte olympiske mester Dario Cologna. Thomas valgte en kontrollert åpning opp bakkene i starten, og lot Sjur Røthe og de ivrigste landslagsløperne stikke for å konkurrere om spurtprisen på toppen etter 3 km. De fleste som åpner for hardt her må slite med melkesyra resten av rennet. Sakte men sikkert jobbet Thomas seg oppover i feltet etter å ha passert som nr 58 totalt etter 3 km. Mange kjente navn legger han bak seg etter hvert. Løpere som passeres er Johannes Thingnæs Bø, Carl Johan Bergmann, Sjur Røthe (som ledet på toppen etter 3 km), Sindre Bjørnstad Skar, junior-verdensmester Eirik Sverdrup Augdal og Petter Soleng Skinstad.

Halvveis har Thomas tatt igjen Finn Hågen Krogh som til slutt ble nr 14 totalt. Men så får Thomas et stygt fall og mister Krogh og de han gikk sammen med. På nytt må han begynne å hente inn de foran. 7 km før mål begynner han å nærme seg en topp 30 plassering, og han henter ett minutt på Pål Golberg på slutten og deler 33.plassen med han i mål på tiden 1.51.15. I klasse Menn 21-25 år ender Thomas til slutt på en 11. plass. De siste 7 kilometer går han like fort som Skarverennets totalvinner Chris Jespersen, og Thomas slår Lars Berger med ett minutt på siste 7 kilometer. Så avslutningen til Thomas var det ingen ting å si på, og vanligvis er han også best på slutten av sine langløp.

Broren Henrik skulle ha en rolig tur og ville ikke presse seg. Han stoppet opp underveis og slo av en prat med kjentfolk og kom til slutt inn på 2.13.22 og en 31. plass i M19 -20 år. Selv trives jeg beste i motbakker og lå som nr 35 etter 3 km i klasse M51-55 år. I mål endte jeg på 51.plass med tiden 2.46.46. Med en slik tid får jeg tid til å se litt på omgivelsene underveis også, og sjelden har vel Skarven vist seg fra en bedre side!
En slik tur må bare oppleves for å skjønne hvor flott det var.

Turen må oppleves skal man skjønne hvor flott det er, sier Tron Gifstad.   (Foto: Arrangørens hjemmeside)
Turen må oppleves skal man skjønne hvor flott det er, sier Tron Gifstad. (Foto: Arrangørens hjemmeside)


Jespersen og Johaug vant

Chris Jespersen og Therese Johaug vant Skarverennet 2014.

– Det var vanvittig seigt føre, men det gjør ikke noe når det er så fint vær og så god stemning, sa Therese Johaug etter seieren.

Johaug og Jespersen var raskest i Skarverennet. (Foto: Arrangørens hjemmeside)
Johaug og Jespersen var raskest i Skarverennet. (Foto: Arrangørens hjemmeside)

Dermed kan man vel si at langrennssesongen 2013-14 definitivt er over.

Hjemmeside med resultater

 

sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -