EtappeløpLøpingMotbakkeløp

Varmt og hardt da Tour of Mjøsa ble avgjort

Fra høstregn til sommersol da Erik Udø Pedersen og Julie Aspesletten ble de første vinnere av etappeløpet

Om det formelig var regn, vind og høststormer som preget åpningsdagens to etapper, kom sommeren og sola tilbake på søndag, da de to siste etappene i nyskapningen Tour of Mjøsa gikk av stabelen.

Først med den tredje 5 kilometeren på 25 timer i svært så sommerlige og idylliske omgivelser ved badeplassen Koigen i Hamar, med start og mål like ved Norges mest kjente stupetårn. Og seks timer senere, da det hele skulle avgjøres med et spektakulært motbakkeløp med jaktstart for de beste og fellesstart for resten, fra Mjøsas bredder ved Strandtorget til toppen av Lysgårdsbakkene på Lillehammer.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Bildene: Julie Aspesletten og Erik Udø Pedersen med ledertrøyene etter 3.løp i Hamar. Vegard Ølstad Dalberg på andreplass. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden). forsidebildet er de to etter at sammenlagtseieren er sikret, til appuas fra ordførerne i Ringsaker og Lillehammer (t.h.) og med fanfarer fra Lillehammer Janitsjar, i en flott premieseremoni som avsluttet Touren.

Spenningen var til å ta og føle på i dameklassen, mens toppløperen Erik Udø Pedersen fra Kristiansand Løpeklubb hadde koblet et tilsynelatende solid grep om sammenlagtseieren hos mennene. Men også han skulle bli presset ganske hardt på avslutningsetappen, der toeren Vegard Ølstad Dalberg fra FIK Ren-Eng jaget bak. Etter tre strake etappeseire ledet Pedersen med 44 sekunder, men Ølstad Dalberg hadde ikke gitt opp.

På motbakkeløpet hentet han inn 19 sekunder og tok etappeseieren med 19.41, ti sekunder foran veteranen Per-Christian Lysaker Torgersrud, motbakkeeksperten fra Team Sportsmanden som var den andre som klatret de drøye fire kilometerne med 365 høydemeter på under 20 minutter, med Udø Pedersen på tredjeplass på 20.00. Torgersrud sikret seg dermed også tredjeplassen sammenlagt, med Geir Steig, Jørgen Korum og Simen Næss Berge på de neste plassene.

STERK: Per-Christian Lysaker Torgersrud er god i motbakker. Kun Vegard Ølstad Dalberg løp raskere i bakkene på Lillehammer.
Foto: Jørgen Skaug / arrangøren
REKORDHOLDER: Geir Steig har løyperekorden i Mesnaelven Opp, men måtte nøye seg med fjerdeplass både på etappen og sammenlagt denne gangen.
Foto: Jørgen Skaug / arrangøren
BRUTALT: Det var hardt og bratt opp stiene langs Mesnaelven på siste etappe.
Foto Jørgen Skaug. På Tour of Mjøsa sin Facebookside kan su se mange flere bilder.

Julie Aspesletten holdt unna

Det var enda tettere i teten i kvinnens konkurranse, der Julie Aspesletten ledet med skarve 19 hundredeler etter første dag. Løperen fra Lillehammer som løper for Spirit Stavanger FIK, fikk imidlertid et overtak etter å ha vunnet tredje etappe på tiden 18.22, hennes første etappeseier. Silje Eklund imponerte med andreplass, mens de nærmeste sammenlagtkonkurrentene Ania Zielinkiewicz og Marthe Katrine Myhre var henholdsvis 23 og 26 sekunder bak på 5 kilometeren i Hamar.

Til Sportsmanden røpet Aspesletten at hun fryktet Myhre og Eklund vel så mye som den polske Lillehammer-løperen, som vel primært er 800m-løper, på det avsluttende motbakkeløpet.

– Men jeg skal gi alt, bedyret hun.

Og det gjorde Apsletten til gagns da hun nok overrasket seg selv litt med ikke bare å holde konkurrentene bak seg, men også å vinne klatreetappen på tiden 23.39. Zielinkiewicz var nærmest, åtte sekunder bak på etappen, mens lettbente Marthe Katrine Myhre var tredje raskeste dame opp bakkene.

– Jeg har følt meg litt kjei, sa Marthe på startsletten før start av siste etappe, etter to uker med solid mengdetrening som litt uvanlig oppladning til to dager med fire konkurranser.

JAGER: Marthe Katrine Myhre med blikket oppover. Men Julie Aspesletten var det uansett ikke noe å gjøre med denne gangen.
Foto: Jørgen Skaug / arrangøren
HOLDT UNNA: Julie Aspesletten i fokusert driv.
Foto: Jørgen Skaug / arrangøren

– Gikk i kjelleren – det var verdt det ???? – skrev Aspesletten på Instagram etter å ha mottatt sjekken på 10.000 kroner som ble de to vinnerne til del, etter en skikkelig stemningsfull premieseremoni på toppen av bakken, med vidstrakt utsikt over Lillehammer og Mjøsa, der både Ringsakers ordfører og Lillehammers ordfører delte ut premiene – noe også Hamars ordfører gjorde etter formiddagens løp – i god samarbeidsånd – som jo hele Tour of Mjøsa-konseptet er bygget på.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Hamars ordfører Espen Granberg Johnsen gratulerer Silje Eklund fra Skreia IL med sammenlagtseier i klasse K35-49 år. Kari Lier (t.v.) fra Ring IL ble nummer to og Esther Innelset fra Hamar IL Friidrett tok tredjeplassen.
Foto: Jørgen Skaug / arrangøren

Vi får håper at etappeløpet er kommet for å bli, slik primus motor Dag Kåshagen oppsummerte med på slutten. Men Finn Olsen i arrangementskomiteen innrømmet til Sportsmanden at det er noen brikker som må på plass før man kan gi et endelig klarsignal. 159 påmeldte til hele touren var nok langt mindre enn man håpet på, da det tidlig ble annonsert et tak på 1000 deltakere. Og Litrim med Finn Olsen i spissen arrangerer motbakkeløpet Mesnaelva opp i samme trase hvert år med over dobbelt så mange deltakere i Sørdalskarusellen.

Tour of Mjøsa og et eget etappeløp er uansett et kjærkomment tilskudd på løpsfronten. Kanskje kan man få med flere langrennsløpere også til neste år, dette burde jo være et arrangement som favner bredt, med utøvere fra flere kondisjonsidretter. Og fremfor alt få med flere mosjonister. Mange vegrer seg kanskje for å løpe fire konkurranser på to dager, men dette er absolutt gjennomførbart for de aller fleste.

Bare se på Etape Bornholm, der er det rundt 2000 som løper fem etapper på fem dager hvert år.

Uansett var dette en kjempeflott start på det som forhåpentligvis kan bli en fin tradisjon i Innlandet.

– Mine beste idrettsopplevelser på mange år!

Rolf Bakken, ivrig mosjonist året rundt og lokalredaktør i Kondis
Kondis sin lokalredaktør for Hedmark, Rolf Bakken (t.h.) knivet med Sportsmandens redaktør Frode Monsen i fire knallharde dueller. Denne gangen var det imidlertid egen løping som var prioritert, men du kan lese Kondis sin reportasje fra det siste løpet her.

– Mine beste idrettsopplevelser på mange år, sa en som har opplevd en del av det både sommer og vinter, Rolf Bakken, etterpå.

– Vi håper at de skal være de første i en lang rekke vinnere i årene som kommer, skrev en av arrangørklubbene, Litrim, på sin hjemmeside etterpå. Et håp og ønske som Sportsmanden deler fullt ut.

De to første av en forhåpentligvis lang rekke vinnere av Tour of Mjøsa, Erik Udø Pedersen g Julie Aspesletten.
Foto: Arrangøren

Flere fra Team Sportsmanden deltok

Team Sportsmanden stilte for øvrig med mange løpere, hvorav Per Christian Torgersrud på 3.plass og Pål Onsrud på 9.plass sammenlagt var de beste denne gangen av de som representerte teamet.

Per-Christian Lysaker Torgersrud der han trives aller best; på toppen av pallen. Han vant klasse M40-49 år med nesten fem minutter sammenlagt og klatret etter hvert til 3.plass totalt etter 2.plass på den siste klatreetappen. Her etter løpet i Hamar der han var tredje raskest med 15.53, halvminuttet bak vinneren og en av fire som løp på under 16 minutter.
(Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
Sterke tvillinger: Linn Beate og Pål Jostein Onsrud gjorde det meget bra i Tour of Mjøsa. Tvillingene er her fotografert før løpet i hjembyen Gjøvik. Begge er med i Team Sportsmanden, selv om Linn denne gangen meldte seg på med en lokal profil for Team Helliroa fra hjembygden. Etter sterk klatreteppe endte hun til slutt på 5.plass sammenlagt av kvinnene!
(Foto: Frode Monsen)

Resultater 3. løp – 5 km i Hamar

Resultater 4. løp – motbakkeløp på Lillehammer

Reportasje med resultater fra 1.løp og 2.løp

Resultater sammenlagt i Tour of Mjøsa


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -