LøpingMaratonOslo Maraton

Bildereportasje fra Oslo Maraton

Selv om det i alle år har vært halvmaraton som er den største distansen i Oslo, starter vi med det som er den egentlige hoveddistansen, nemlig maraton. De beste fra OsloTrippelen får også sin lille hyllest underveis i denne eksklusive bildereportasjen fra løypen og målområdet, tett på løperne.

Se også hovedreportasjen: Herlig løpsfest i tre akter i Oslo Maraton

Verdensstjernen

Verdensstjerne og superhelt i Japan; Yuki Kawauchi passerer halvveis.
Japaneren løper 12-13 maraton på svært høyt nivå i løpet av et år, ingen andre i verdenseliten gjør det samme. Her etter cirka 34 km.
Kawauchi viste tidlig ryggen til aller konkurrentene. Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes IL var nærmest, nesten 11 minutter bak denne mannen i mål.
Ikke som alle andre: Yuki Kawauchi er en svært blid og omgjengelig superstjerne totalt blottet for stjernenykker. Så kjører han da sitt eget opplegg som heltidsansatt i staten og uten sponsorer. Det vil han ikke ha. Han falt nemlig utenfor det japanske skole- og ungdomssystemet som fanger opp de beste. Han var ikke god nok. Dermed har han også i voksen alder foretrukket å stå helt på egne bein. Japaneren løper heller ikke mer enn rundt 150km i uken, langt mindre enn de fleste «proffene». I Oslo løp han sitt 70.maraton på under 2.20! Det er bare et tidsspørsmål før verdensrekorden på 76 maraton under 2.20 er hans. Og han har hele 50 ganger løpt under 2.15! En unik person og løper.

Forfølgerne

Simen Næss Berge fra Lillehammer IF løp meget bra. Andremann fra Hamarløpet i sommer passerte som nummer 3 etter rundt 34 km og endte på en sterk 4.plass.
Fjorårets fjerdemann Andreas Grøgaard fra Kragerø IF passerte her som fjerdemann, men han var veldig innstilt på å komme på pallen og klarte det også med 3.plass i mål på 2.33.20 etter et taktiskt godt løp.
John Henry Strupstad fra FIK Ren-Eng vant Oslo Maraton for et par år siden og ble nummer 5 i år. Her tauer han på Pål Oraug fra Sarpsborg IL og Team Sportsmanden, som måtte slippe Strupstad på grunn av hold i den siste tøffe runden opp mot St.Hanshaugen, men som likevel var godt fornøyd med 7.plass.
Den sprudlende Liergutten Øystein Mørk fra SK Kraft er enda sterkere på kortere distanser, men 2.43.19 holder til 14.plass.
Imponerende løpt av den 21 år unge triatleten Victor Borge Svendsen fra Halden som tok 11.plass til slutt.
Rutinerte Gerhard Sletten, vinneren av Nordmarka Skogsmaraton, blir nummer 15 på 2.43.45.
Nytt solid løp av Øyvind Wang fra Ski og Skibotn IL. 2.49.02.
Erik Blom-Dahl, Kolbotn IL Triatlon, er akkurat inne på topp 30 med 2.50.22.
Christian Sæten fra PwC BIL blir nummer 47.

De beste kvinnene

VANT: Hilde Aders løp på gode 2.54.29 og holdt bra trøkk hele veien, selv om det ble litt tyngre på slutten og ingen pers. Men klar seier som eneste kvinne under 3 timer.
Svenske Camilla Fejd fra Ørgryte ble toer på 3.07.18 i den nye og adskillig tyngre løypen.
Mari Kråkemo Finnerud, som ikke står oppført med noen klubb, tok en flott tredjeplass på 3.08.53.
Jane Horpestad fra SATS Lillestrøm tar femteplassen. Her får hun tilsynelatende god pes av en venninne i støtteapparatet.
Vivian Kyte fra Stegaberg IL sikrer seg den siste topp 10-plasseringen med 3.15.04.
Mens Marion Høbøl Bjørnerud fra Team Marra hadde både et smil på lur og krefter på lager, og avanserte mot slutten til 6.plass i mål på 3.11.42.
Britt Ingunn Nydal fra OSI tar 15.plassen.

Mosjonistene og massene

Ooops, kommer jeg forbi her. mon tro?
Årets Oslo Maraton-farge var turkis.
Gaute Løge Pedersen fra Team Sportsmanden gjenkjenner fotografen.
Du skal være en god mosjonist skal du klare å holde følge med 3.15-ballongen under kyndig føring av rutinerte Louise Skak.
4.45-ballongen med havnen og Aker Brygge i bakgrunnen.
Denne gjengen håper å komme under 5 timer.
Det var varmt i Oslo, men denne kvinnen har pakket seg godt inn.
Blide damer: Tone Yvonne Boye Killengreen og «maratonmamma» Lise Lysfjord Pettersen hadde en fin tur i Oslos gater på fem og en halv time, og ser ut til å nyte dagen.
Mot og rundt Akershus festning.
Endelig drikkestasjon…. det gjorde både godt og var viktig med væskepåfyll i varmen.

Ultraløperne i Oslo Trippelen

Gjermund Sørstad gir tommel opp. Han var svært glad for å kunne løpe for fullt igjen etter sitt dramatiske fall da han skulle sykle Birken på ElliptiGo som førstemann, men ble kjørt ned i bakkene ned mot Djuposet og i stedet måtte sy og plastres sammen på sykehuset. Heldigvis var sårene grodd og kneet så bra at Gjermund kjempet om totalseieren i Oslo Trippelen! Det endte med 2.plass på sammenlagttiden 4.57.41 etter at dette maratonløpet på 2.46.41 ble etterfulgt av 1.30.44 på halvmaraton og 40.16 på 10 km. Man kan trygt si at Gjermund Sørstad er tilbake!
Kun denne karen, Torstein Bjerland, som også ser ut til å kose seg på sin maraton som gikk på 2.45.05 – klarte å tukte Sørstad. Bjerland vant Trippelen på totaltiden 4.54.16 etter også å ha løpt halvmaraton på 1.28.55 og «10 for Grete» på 40.16.
Magnus Bø Thorud fra Spiridon Langløperlag ble nummer 7 i Trippelen.
Aud Elisabeth Stuhr vant Trippelen i år som for to år siden, etter serien 3.13.44 – 1.48.53 og 48.59.
Hilde Solland Plassen hadde tatt turen fra Haugesund og ble nummer 2 i Trippelen.
Fjorårets toer Guro Skjeggerud ble i år nummer 4, knepent slått av Tatiana Thiem i kamp om tredjeplassen.
Guro Skjeggerud viser stolt frem sine fire medaljer. Nå skulle hun restituere til neste utfordring, da hun sammen med Bjørn Tore Taranger og Didrik Hermansen skal representere Norge i et 100km-løp i Kina 30.september.

I mål!!

Tett om plassen, men felles for de aller fleste er gleden av å nå målstreken etter 42,2 lange kilometer.
Disse karene valgte å løpe med egen drikkesekk i varmen.