LøpingMotbakkeløpStor-Oslo

Østlandets tøffeste motbakkeløp ble arrangert for 10.gang ved Feiring

O-paret Eskil Kinneberg og Lisa Risby raskest i Åneskøl Opp

Om Åneskøl Opp er Østlandets tøffeste motbakkeløp skal være usagt, men det er i hvert fall det arrangøren Feiring IL reklamerer med på hjemmesiden. Det som er helt sikkert er at løpet går fra Feiring 11 km nord for Minnesund, starter ved strandkanten av Mjøsa og deretter klatrer 500 høydemeter i løpet av 4,3 km til toppen av Årneskollen, 602 m.o.h. – og at motbakkeløpet på søndag 13.august ble arrangert for 10.gang.

LAGBILDE: Sprek gjeng fra Åsen IL med flott utsikt over Mjøsa på toppen av Årneskollen, etter en solid hardøkt og oppkjøring mot skisesongen for den driftige klubben. (Foto: Arnstein Andreassen)

De første 300 meterne går på bilvei, før løypen følger skogssti til toppen, der det er vid utsikt til både Romerike, Hedmark og Toten.

Like sikkert er det også at årets jubileumsvinnere heter Eskil Kinneberg og Lisa Risby. De er kjærester og orienteringsløpere i verdenstoppen. Kinneberg er stafettverdensmester i orientering for Norge, men løper for IFK Gøteborg og vant forrige helg Sjusjøløpet. Risby er svensk juniorverdensmester i orientering fra 2013, da hun for øvrig også vant Åneskøl Opp. Nå kappet hun ytterligere 14 sekunder av sin egen løyperekord og vant klart på 26.26.

Kjæresten fikk langt tøffere kamp om seieren, i første rad av den lovende langrennsløperen Anders Haga, yngre bror av Magne og Ragnhild i idrettsfamilien fra Åsen IL. Anders tok teten fra start, men det ble  litt for tøft for junioren på slutten og han var 25 sekunder bak den rutinerte o-løperen i mål, til vinnertid på 23.44.

Unggutten Olaf Talmo fra Koll IL fulgte på tredjeplass, med sterke løpere som Kristian Monsen, Mats Breda, Lars Buraas og Amund Hoel på rekke og rad, alle på under 26 minutter i den harde løypen.

I en ganske liten kvinneklasse på bare 13 løpere var det lovende Julie Larsen fra Sarpsborg IL som fulgte nærmest Risby. Larsen, som dagen før vant Hytteplantesten og tydeligvis er inne i en tøff konkurranseperiode, var imidlertid sjanseløs mot Risby, som vant med over to minutter, med Malin Hoelsveen fra Raufoss IL på tredjeplass.

Det var fint vær, men ganske fuktig oppover i løypen etter nedbør dagen før.

Totalt var det 54 som fullførte løpet, hvorav 13 kvinner, i tillegg til 14 i trimklassen og 16 i barneløpet.

TOK SIN ANDRE SEIER PÅ 8 DAGER: O-løper Eskil Kinneberg trives i terrenget og vant igjen.
FRISK SATSING: Anders Haga utfordret Kinneberg, men det ble litt for tøft.
Unge Olaf Talmo sikret seg den siste plassen på pallen.
Veteranen Kristian Monsen fra Ull/Kisa med nytt sterkt løp til 4.plass, dagen etter at han ble nr 7 i Hytteplantesten.
Mats Breda fra Sande Sportsklubb tok 5.plassen.
Lars Buraas fra Hurdal IL ble nummer 6. Han er ikke den første Buraas fra Hurdal som hevder seg i løping.
Ny lovende langrennsløper fra en sterk idrettsfamile; Amund Hoel, lillebroren til Johan Hoel har gjort store fremskritt de siste årene og viste solid grunnform da han løp opp til 7.plass.
Så kom raskeste kvinne, svenske Lisa Risby, stormende.
Thomas Sandholt Lund fra Eidsvoll Verk tar 9.plassen av gutta og er nummer 10 til toppen.
Kristoffer Lamøy er niende raskeste mann og tredje best fra Åsen IL.
Tiende mann til toppen er Ivar André Ryttervold, som også er en del av det gode langrennsmiljøet i samarbeidsklubbene Frogner IL og Åsen IL, men nå representerte Team Sportsmanden.

Alle bilder: Arnstein Andreassen / Sportsmanden