InternasjonaltLuca RoncoroniMotbakkeløpUltraløp

Makeløs løping til Matterhorn

Den spanske løpelegenden Kilian Jornet løp og klatret 21.august i år opp og ned til toppen av Matterhorn på spektakulært vis og slo en 18 år gammel rekord. Årets bragd? 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Sportsmanden skribent fra fjellultraløp i utlandet, Luca Roncoroni, som har skrevet om både Ultra-Trail de Mont-Blanc, Sierre-Zinal, Lavaredo Ultra Trail og Transvulcania, overvar også den siste fantastiske bragden til Kilian Jornet.

Luca beskriver opplevelsen på følgende måte:

Kilian-Jornet-mot-Matterhorn-bakfra
Kilian Jornet speider opp mot toppen av Matterhorn langt der oppe. Foto: Luca Roncoroni

«Tidlig på morgenen i går ble det motbakkeklatring ved foten av Cervino (Matterhorn på tysk) og senere på dagen var jeg halvveis opp på fjellet for se Kilian Jornet Burgadas siste bragd. Den 18 år gamle rekorden av Bruno Brunod (lokal legende og pioner i fjelløping) skulle slås, selv om tiden på 3 timer og 14 minutter ble regnet som umulig å gjenta, kanskje spesielt med tanke på turen nedover som Brunod gjorde unna på tiden 1.04.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Perfekt vær, mange mennesker for å støtte han og Kilian virket veldig bestemt når han passerte meg på 2500 m.o.h. Han nådde toppen på tiden 1:56:15 (14 minutter foran rekorden), og var tilbake ved kirken i Cervinia etter 2:52.02…!

Dette går langt forbi det som defineres som fjelløping (eller trail), fordi har måtte det klatres. Utrolig inspirasjon for oss vanlige mennesker! Og nå blir det sikker mye å skrive og diskutere om konseptet bak bragden, der noen av de grunnleggende fjellreglene ble tilsidesatt for å nå målet. Ubegripelig er det uansett for meg hvordan Cervino kan bestiges (og nedstiges!) på så kort tid…»

Kilian-Jornet-mot-Matterhorn
Vakkert da legenden Kilian Jornet satt enda en utrolig rekord opp og ned til Matterhorn, eller Cervino som fjellet heter på italiensk. Foto: Luca Roncoroni

Ja, dette er nok ubegripelig for de fleste av oss. Det er bare å ta en titt på dette videoklippet fra YouTube fra den siste opp- og nedstigningen til selve toppen. Ved hjelp av et klatretau spratt spanjolen opp den stupbratte fjellsiden. På vei ned igjen faller han på ryggen i steinene, men spretter opp igjen og fortsetter ubekymret videre, til en fantasttisk rekord.

Utrolig fascinerende, men neppe noe å prøve for mosjonister eller vanlige løpere..

Les mer om ultraløp i inn- og utland på Sportsmanden.

 
sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -