LøpingNøklevann Rundt

Harde tak og nydelig dag i Nøklevann Rundt

Petter Rypdal fra IK Tjalve og Marianne Harnes fra Bøler IF løp aller raskest og vant Nøklevann Rundt 2022 under strålende forhold. Det ble nye løyperekorder både for menn og kvinner.

Som så ofte før var det sol under «høstens vakreste eventyr» rundt Nøklevann. Det til tross for at det regnet trollkjerringer natt til lørdag og at det igjen regnet godt ikke lenger etterpå. Men i timene før og under selve løpet, skinte solen fra en skyfri himmel og det var bare for deltakerne å finne frem singleten.

Petter Rypdal meldte seg på i siste liten – kom, løp og vant – og snøt dermed hjemmehåpene Haakon Engelsen Berg og Anders Eide Gløersen for den aller gjeveste konfekten. Engelsen Berg løper for arrangørklubben Bøler IF, mens Gløersen løper for naboklubben Rustad IL. Den tidligere langrennsløperen har vunnet Nøklevann Rundt de seks siste årene, men Engelsen Berg har hatt en bemerkelsesverdig fremgang de siste årene etter at han startet løpekarrieren forholdsvis seint. I fjor ble han nummer to, kun 21 sekunder bak Gløersen, og i år håpet han på å gå helt til topps. Styrkeforholdene mellom de to lokale stjernene var da også snudd, og Haakon kom i mål 33 sekunder foran Anders, på 34.13. Det var imidlertid ikke godt nok til å tukte Rypdal, som vant på 33.26. Det var syv sekunder bedre enn vinnertiden til Anders Gløersen fra i fjor, og ny løyperekord etter at løypen ble forlenget med cirka 300 meter til kontrollmålte 10 km fra 2019 (rettet).

Bak medaljetrioen avgjorde Håvard Solberg kampen om fjerdeplassen mot Joakim Øyen med tre sekunder til sluttid 35.13. Veteranen fra Ås siste at han fortsatt har fart i kroppen, på en av sine sjeldne konkurranser.

SOM FAR, SÅ SØNN: Haakon Engelsen Berg følger i fotsporene til sin meritterte far Trond Olav Berg. Begge løper for arrangørklubben Bøler IF. Haakon har allerede overtatt de fleste familierekordene i løping. Denne gangen måtte begge nøye seg med andreplasser. Haakon totalt og Trond Olav i klasse M60-64. På forsidebildet er Haakon i farta i den brutale bakkesprinten opp fra Rustadsaga etter drøye 8 kilometer.
FULL FART: Espen Honganvik Holen ble nummer 6 på 35.49.
HØSTLIG: Her sees blant annet Per Ingvar Tollehaug i hvit trøye, som ble nummer 9, med Benjamin Dolva i rød trøye like bak både her og i mål, til 10.plass.

På kvinnesiden ble det en populær hjemmeseier til arrangørklubbens Marianne Harnes. Med vinnertiden 39.53 snek hun seg også som første kvinne under 40 minutter i den svært krevende 10 kilometeren med 142 høydemeter og mange bratte bakker. Eldbjørg Moxnes fra SK Vidar ble nummer to på 40.44, mens Madelene Wanvik Holum tok den siste plassen på pallen med 40.56.

VANT: Marianne Harnes var godt fornøyd etterpå med både seier og ny løyperekord etter justeringen i 2019.

Sterke veteraner

Blant mange sterke prestasjoner var det også noen veteraner som utmerket seg. Kanskje stod Andreas Engebretsen og Monica Ragnvaldsen for dagens to beste prestasjoner i årets Nøklevann Rundt. I hvert fall er det særdeles imponerende av den snart 61 år gamle Engebretsen å forsere denne tøffe løypen på 39.12. Det er 5.46 bak vinnertiden. Men mer interessant er det at tiden er nesten fire minutter bedre enn vinnertiden til Trond Inge Carlsen i klassen under (43.02) – 1.34 bedre enn vinnertiden til Bent Christian Inglingstad i klasse M50-54 år (40.46) og 13 sekunder bedre enn vinnertiden i M45-49 år til Rune Sandin Sandnes på 39.25!

Monica Ragnvaldsens seier i K50-54 år på 44.30 ga også en imponerende 8.plass totalt av kvinnene, bare 4.37 bak vinnertiden. Det var over syv minutter bedre enn Linda Klokk sin vinnertid i klassen under, og 1.20 foran vinneren av klasse K40-44 år Pernille Dørstad (45.50).

STERK: Andreas Engebretsen konkurrerte for første gang siden Berlin Marathon – i fjor – og dokumenterte at storformen er tilbake etter et halvår med skader, konkurransepause og kun litt rolig løpetrening.

Vidar-dominans på 5 kilometer

5 kilometeren ble vunnet av de to SK Vidar-løperne Magnus Sirnes Hjellum på 15.19 og Anette Killerud Ødegård på 19.03.

Sportsklubben Vidar dominerte totalt med de fem første plassene hos gutta og de fire første hos kvinnene. Hele fire menn løp på 15-tallet. Ultraløper Magnus Warvik viste at han kan løpe meget fort også med andreplass på 15.31, mens Mathias Moen ble treer med 15.40.

.

På kvinnesiden sørget June Kieu-Van Bui for at det ble to andreplasser til løpeparet Bui – Warvik med 19.44 (se innspurten nederst i reportasjen), mens veteranen Torhild Dydwad Mathiesen (K50-54 år) sikret seg den siste plassen på pallen med 20.14.

VANT: Anette Killerud Ødegård
Nummer 3: Torhild Dydwad Mathiesen

Team Sportsmanden på plass

Team Sportsmanden hadde også mange løpere til start, både direkte påmeldt for teamet eller via sine respektive idrettslag. Her er et fint knippe.

.
Frisk spurt til friske heiarop! Se video!

FRISK SPURT: Jan Billy Aas spurter inn til seier i klasse M40-44 år på 19.47, mens June Kieu-Van Bui er like bak, men med bedre tid i mål til nest beste kvinne totalt på 19.44.
Klikk på pil for video med lyd!
SEIERSPALLEN: Vinner Petter Rypdal fra IK Tjalve flankert av to lokale løpere. Bølers Haakon Engelsen Berg hadde håpet å stå aller øverst og skuer bort på sin overmann, mens Anders Eide Gløersen fra Rustad IL må gi fra seg Nøklevann-tronen etter seks strake seire.