Historiske tilbakeblikkLeserinnlegg

Fra land og strand – i Sportsmandens glansperiode

Leserinnlegg av «Persa» på Lambertseter – fra 1950/1960-årene

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Vi vokste opp med Sportsmanden og store friidrettsstevner og skøyteløp på Bislett.
Roger Moens mot Audun Boysen. 1.45,7 mot 1.45,9. Ron Clarkes legendariske 1000 meter løp. Kruska Larsen. Terje Pedersen i spyd. Bjørn Nilsen og Carl Fredrik Bunæs. Sverre Strandli. Berit Tøyen (Berthelsen). Roar Berthelsen. Internasjonale stevner og landskamper i alle øvelser, spesielt Norge – Sverige.

Inspirerte løp vi hjem fra Bislet til Lambertseter. Vi løp om kapp. Fra Bislet ned Pilestredet forbi Jernbanetorget, oppover mot Dyvekes bro og deretter snart bratte Ryenbergveien. Førstemann opp! Forbi Ryen og Brattlikollen mot Lambertseter. Ny pers! Snart er det vår tur til å bli tiljublet og heiet frem på Bislet. Vi var vel 10-12 år gamle. 

Om vinteren var det skøyteløp på Bislet. EM og VM.
Stappa fullt, sild i ei tønne var ingenting. Hjallis, 3 OL gull i 52, så kom Kuppern og co, «to indre og vekk men». Det suste. Også russerne ble heiet frem og tilslutt kom buljongpara på 10.000 meter. For et publikum! Bjørnsen og Jorsett satt i bua og pratet i vei, i NRK. (Per Jorsett – legendarisk skøytekommentator for NRK i en årrekke, som tidligere i karrieren jobbet for Sportsmanden i årene 1945-61, red.anm.)

Det var fotball, ski og hopp. Så lese Sportsmanden i morra. Jeg var oppvokst med idrett. Bestefaren min var i verdenstoppen i bryting. Var med i OL i 1924 og 1928. Stolt av det.
(Innlegget fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.

Vi agerte de beste. En var Hallgeir Brenden, en Martin Stokken. Eller Asbjørn Hansen i fotballmålet. Gunnar Thoresen og Arne Kotte, hjemvendt proff fra Italia. Vi lekte alle stjernene.

Om våren panta vi flasker og kasta på stikka. Vi heiv 5 øringer, de fløy gjennom lufta til nærmest mulig streken. Deretter «risla» vi. Det hendte noen «bossa». Lambertseter, Norges første og største drabantby hadde sitt eget språk den gangen.

Lykke til med Sportsmanden.no – et spennende valg!

– – –

Fakta om «Persa»:

Per Harald Wibe er født i Oslo i 1945. Han vokste opp på Lambertseter i et godt idrettsmiljø på 50-tallet og bor nå i Asker. Allsidig idrettskarriere, har spilt på øverste nivå både i håndball (Bækkelaget) og i fotball (Frigg), samt i godt voksen alder i sjakk – trolig som den eneste i Norge med denne kombinasjonen.

– – –

Sportsmanden i gamle dager

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -