LøpingOppegård

De beste lokale veteranene på langdistansene i fjor

Anerkjente Kondis – norsk organisasjon for kondisjonsidrett – fører hvert år lister over alle de beste tidene som er registrert i kontrollmålte løyper på alt fra 5 km til maraton. Foruten liste over de beste seniorene, lages lister i alle aldersklasser fra 40 år og oppover. 

Vi har kikket på fjorårets lister og sett etter lokale utøvere fra Oppegård som er blant de 30 beste på listene. Siden hverken klubb eller hjemsted er oppgitt, kan det være at vi har gått glipp av en og annen lokale «stjerne» på listene, men her er i hvert fall de aller fleste lokale mosjonister som hevdet seg høyt oppe på de nasjonale listene i sin årsklasse i fjor. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Oppegårds sprekeste veteran

Ingen løpere fra Oppegård topper listen denne gangen, og den som har den beste plasseringen er nok ikke veldig kjent for de fleste. Oddrun Rønning fra Solbråtan hadde imidlertid landets nest raskeste 5 km i fjor i klasse K70-74 år med den sterke tiden 27.19 fra Fredrikstadløpet! Uoffisielt kåres hun dermed til Oppegårds sprekeste veteranmosjonist! 

Oddrun Rønning hadde beste plassering av våre lokale mosjonister på veteranstistikken. På forsidebildet er hun sammen med Alvide Dancke.
Foto: Frode Monsen

Oddrun har «i alle år» trent med løpegruppen Joggekameratene. Gruppen består av mosjonister fra Oppegård og Ski, og er sånn sett langt forut for sin tid også når det gjelder den ferske kommunesammenslåingen. Da undertegnede flyttet til Oppegård i 1998, var det denne joggegruppen, og etter hvert også Oppegård IL, som ble en naturlig innfallsport til treningsmiljøet i distriktet. Gruppen hadde – og har fortsatt – faste treninger fem ganger i uken, med stor grad av variasjon, men der treningsgleden hele tiden står i sentrum. På det meste kunne det være opptil 30 menn og kvinner på treningene, særlig lørdagens langturer var populære. 

Oddrun Rønning kan stå som en flott representant for gruppen, som fortsatt holder det gående, selv om gjennomsnittsalderen har økt adskillig siden den gangen. Men gleden av fellesskapet – som fortsatt innebærer flere årlige sammenkomster og fester, har Joggekameratene fortsatt. Og om de ikke deltar på så mange konkurranser lenger, har Oddrun sammen med venninnene Turid Malmo Knutsen og Alvilde Dancke en fast tradisjon med å delta i Fredrikstadløpet på vårparten. De spreke venninnene sykler fra Oppegård til Plankebyen lørdag og overnatter på hotell før løpet på søndag.

– Vi startet i 2002 og har syklet ned på lørdagen før løpet hvert år siden, med unntak av to år hvor vi droppet turen på grunn av føreforhold. Vi løp halvmaraton de første årene, men fra 2008 har vi bare løpt 5 km. Vi har alltid tatt toget hjem på søndag etter løpet, da det «dessverre» går så seint på dagen at vi ikke rekker å sykle hjem, fortalte Alvide Dancke etter fjorårets løp. Belønningen for alle tre ble å løpe seg inn på årsstatistikken blant de beste i landet, Turid med 11.plass i K65-69 år på 27.02 og Alvilde med 24.plass i K60-64 år på 27.18.

Mange gode plasseringer

Lill Eriksen fra Kolbotn er enda en sprek dame fra Joggekameratene. Hun hadde den fjerde beste tiden i landet i fjor på 10 km i klasse K60-64 år etter å ha løpt distansen på sterke 46.19 i Sentrumsløpet. Oddrun Rønning dukker opp også her, med 5.plass i klassen sin på 57.13 fra samme løp. 

På maratonlisten finner vi Hilde Ackenhausen fra Tårnåsen med 14.plass i klasse K40-44 år på 3.13.18 fra Oslo Maraton. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

På mennenes lister finner vi Dag Sjøberg, som i mange år har vært en av bærebjelkene i Oppegård IL sitt lag i Holmenkollstafetten, på 6.plass på 5 km i klasse M55-59 år med sterke 17.45 fra Fornebuløpet i mai. Karl-Olaf Høntorp fra Oppegård IL innehar 20.plassen i klasse M45-49 år med 17.26 fra Norgesløpet på Jessheim. 

Dag Sjøberg er blant de beste i landet i klasse M55-59 år. Her fra SkiLøpet der han imponerte med 5.plass totalt på 5 km.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Beste lokale veterantid

På 10 km kan triatlet Erik Blom-Dahl fra Kolbotn IL skilte med beste lokale veterantid med sin 17.plass i M45-49 år på 34.55, satt i «10 for Grete», som er en del av Oslo Maraton. Best plasseringsmessig på distansen er Svein Arne Sølvberg fra Ski, som løper for Oppegård IL og som gjorde unna milen på 44.32 i Sentrumsløpet, noe som holdt til 5.plass på årsstatistikken i klasse M70-74 år. Og Dag Sjøberg er sjette best også på 10 km etter å ha notert 36.29 fra «10 for Grete». Her var det veldig tett og bare 21 sekunder opp til «pallen» i klasse M55-59 år.

På halvmaratonstatistikken finner vi igjen Erik Blom-Dahl, nå på 9.plass med 1.16.02 fra sin klasseseier i Fredrikstadløpet. Fra samme løp finner vi også Harald Ringen fra Myrvoll, som med 1.24.35 var 18.best i landet i fjor i klasse M55-59 år. 

Avslutningsvis på mennenes maratonlister dukker Erik Blom-Dahl opp på topp 30-listene for tredje gang, som den eneste fra Oppegård. Med sterke 2.44.37 fra Berlin Maraton kunne Erik loggføre en 8.plass i klasse M45-49 år. Sportsmandens redaktør Frode Monsen sniker seg også med på maratonlisten med sin 20.plass i klasse M55-59 år, etter 3.13.19 fra Berlin.

Erik Blom-Dahl var den eneste fra Oppegård som var inne på tre av de fire listene for 2019. Her er han i aksjon i Oppegårdmila for et par år siden, der han for øvrig har både 1., 2. og 3.plass.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no


Alle veteranlistene på Kondis finner du her.

– – –

Sportsmanden i Oppegård Avis:

Sportsmanden skriver en ukentlig side om lokal kondisjonsidrett i papiravisen Oppegård Avis, som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. Artikkelen over stod på trykk i uke 4 – 23.1.2020. 
(Fra 1.1.2020 har Oppegård kommune og Ski kommune slått seg sammen til Nordre Follo kommune, men Oppegård Avis fortsetter som lokalavis omtrent som før.)

Alle reportasjene til Sportsmanden i Oppegård Avis kan du lese her. 

Sportsmanden.noSpre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -