HolmenkollstafettenStafett

BUL og Gular kunne juble i Holmenkollstafetten

Oppsummering fra Vårens vakreste eventyr – Nå oppdatert!

Den 88.utgaven av Holmenkollstafetten levde virkelig opp til tilnavnet «Vårens vakreste eventyr». I strålende sol og på årets hittil varmeste dag kunne hele 3097 lag tilbakelegge 46.455 etapper i og rundt Oslo. På langt nær like mange deltakere løp stafetten, da svært mange løper for to lag eller flere, men uansett er dette å betrakte som et slags «løpernes 17.mai», med alt fra skarpskodde eliteløpere der klubbene deres har Holmenkollstafetten som sesongens store mål, til massevis av bedrifts- og mosjonslag med løpere i alle aldre, fra juniorer og til superveteraner. DNB stilte med hele 80 lag, så dette er ikke minst blitt en massemønstring og motivasjonsarrangement i næringslivet.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Navnet Ingrid Kristiansen forplikter litt i løpssammenheng, men BULs kvinne på 2.etappe gjorde absolutt ingen skam på navnet! Tvertimot så koblet hun grepet allerede her og ga BUL en kjempeledelse etter 2.etappe. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

I teten ble det på kvinnesiden som ventet en tøff duell mellom arrangørklubben Tjalve – som var ute etter sin tredje strake triumf – og fremadstormende BUL – som ikke har vunnet Holmenkollstafetten på ganske mange år. Og med et par leie forfall i Tjalve-leiren, bl.a. av mellomdistansestjernen Ingvild Måkestad Bovim, ble det ikke fullt så jevnt som mange hadde trodd. For selv om Karoline Bjerkeli Grøvdal som vanlig gjorde et superløp i bakkene opp til Besserud, hadde BUL-jentene allerede sikret seg et forsprang på over minuttet. Verdenscupvinner i langrenn Heidi Weng, Norgesmester i motbakkeløp for et par år siden, holdt unna og tapte «bare» 43 sekunder. Dermed var det fortsatt en reell luke på toppen og BUL-jentene så seg aldri tilbake. Etter en times løping, påplusset 5 små sekunder, kunne ankerkvinne Rachael Eide løpe jublende over mål. BUL-jentene hadde klart det!

-Klart vi er glade. Ingen av oss har vunnet Holmenkollstafetten før, så dette er stort, fortalte en av dem på indre bane til TV2 etterpå.

Men noen seiersfest var det ikke lagt opp til.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Ingen av oss er noen festløver, så nå skal vi hjem og slappe av og tenke på neste løp, sa en svært så blid Sigrid Jervell Våg, mens jentene jublet på banen etter seieren (Se forsidebildet, foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

2 X CAROLINE: Tjalve kom på stort etterskudd, men Caroline Ziesler jakter lederlagene, med Caroline Christie fra Bergensklubben Varegg – som tok en flott 4.plass – like bak. (Foto: From Monsen / Sportsmanden.no)
Martine Engebretsen fra Osloklubben Heming IL – som ble nummer 12 i mål – i bra steg opp Norabakken. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
Marit Arnestad fra Stavanger FIK Spirit og Johanne Norheim fra Ullensaker/Kisa i fint «samløp». Stavangerlaget endte på 16.plass, mens Ull/Kisa gjorde det meget bra også i kvinneklassen med 5.plass. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Gular forsvarte seieren

I Menn Elite ble det lenge en durabelig duell mellom startkanonene i Ullensaker/Kisa, Gular og Tjalve. Ullensaker/Kisa har hatt for vane å lede stafetten etter de første etappene og satt i år «personlig rekord» med å lede helt til 6.etappe etter kjempeløp fra Andreas Roth, Andreas Kramer og Thomas Roth på etappene 3, 4 og 5. Ved veksling til klatre-etappen til Besserud var imidlertid Gular kommet helt opp i ryggen og Tjalve ikke mange sekundene bak der igjen – og opp til Besserud ble det en knallhard duell mellom Okubamichael Fissehatsion fra arrangørklubben og Per Svela for Gular. Det bølget litt frem og tilbake, før Svela koblet inn et imponerende gir opp den aller siste kneiken og skaffet Gular en avgjørende ledelse. Ull/Kisa kjempet hardt ved triatleten Jørgen Gundersen, fjerdemann på det norske triatlonlaget som ble historiske da de tapetserte pallen i World Triathlon Series på Bermuda nylig – men ved veksling var han 22 sekunder bak Gular i tet.

I TET: Terje Snarby heies frem opp den beryktede Norabakken på 2.etappe for Ullensaker/Kisa IL – en ledelse laget holdt helt til 6.etappe. I mål ble det også en flott bronseplass på laget med utspring på Jessheim. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Med Marius Vedvik på den 10. og lengste etappen – 2840 meter inn til Frognerparken, der han selv har løyperekorden – var Gulars ledelse økt til halvminuttet ved veksling til den 11.etappen, og det initiativet ga de aldri fra seg. Seierstiden ble faktisk identisk med fjorårets 50.08, med Tjalve 37 sekunder bak og Ull/Kisa, som i år også hadde et mer komplett lag med sterke folk også på siste halvdel, skaffet seg sin beste plassering og en populær plass på pallen 1.15 bak vinnerne.

BRONSELAGET: Ullensaker/Kisa med brødrene Roth var nok veldig godt fornøyd med en plass på pallen. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Deretter ble det en knallhard prestisjeduell mellom de to trønderlagene Strindheim IL og Mosvik IL, der Petter Northug jr. slo an tonen med et imponerende løp på 1.etappe der han faktisk vekslet foran Tjalves sterke løper Awet Kibrab. Lille Mosvik hadde imidlertid et meget bra lag og 5.plassen var nok dagens sensasjon.

-Ja, dette var over all forventning, sa Northug til TV2 etterpå, og fleipet i kjent stil med at han i år hadde løpt med piggsko, siden han kun veide 87 kg, mot fjorårets 88 kg. Da turde han ikke ta frem piggskoene i frykt for at piggene skulle bli sittende fast i tartandekket på grunn av vekten…

JAKTER: Tyrving ved Hauk Are Fjeld følger nærmest lederlaget ved inngangen til Norabakken, mens Gular ved Vidar Dahle i hvit singlet og resten av feltet kommer halsende ikke langt bak. Jakten er i gang! (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
Tjalve kom skikkelig på etterskudd etter en svak 1.etappe, og må jage langt bak allerede her på 2.etappe. ( Foto: Marie Wibe Bakker / Sportsmanden.no)
Fin flyt opp Norabakken i fine vårfarger. (Foto: Marie Wibe Bakker / Sportsmanden.no)

Fra skuffende få lag i noen klasser til altfor mange(?)…

Kvinner junior ble vunnet av SK Vidar på 1.03.27, mens FIK Ren-Eng viste imponerende takter med seier i menn junior på 56.49.

JUNIOR: Ingvild Brennhovd fra Sk Vidar med Nora Doksrød fra IL Runar like bak opp Norabakken. Det ble også rekkefølgen lagene mellom i mål til 1. og 2.plass for Kvinner junior. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
VETERAN: Marit Brennhovd løper i klar tet for SK Vidar som også vinner i Kvinner veteran. Men deltakelsen her er skuffende liten. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Menn veteran ble vunnet av Undheim IL på 58.16, mens SK Vidar vant Kvinner veteran på 1.09.28. Skuffende at bare 7 og 4 lag her deltok. Ikke stort bedre deltakelse i klassene for superveteraner, der Strindheim IL vant begge, med kun 6 lag på startstreken.

Dette i skarp kontrast til de to gigant-klassene A1 og A2 – Andre lag mix med flest menn og med flest kvinner.

I klasse A1 alene fullførte hele 1.553 lag – over halvparten av samtlige lag i hele Holmenkollstafetten!
Begrepet «flest menn» bør imidlertid her kanskje presiseres eller klassen bør differensieres, da mange lag stiller med rene herrelag eller tar med en dame. Her foreslås at man innføre en egen klasse for menn, og en ny mixklasse med krav om f.eks minimum 4 eller 5 fra hvert kjønn. Ser man på årets lagoppstillinger, så er det 8 av de 15 beste lagene lag som i skrivende stund har spesifisert resultatlisten med navn – og de har henholdsvis 0-1-1-1-1-1-2 og 2 damer på laget.

Med så mange lag er det også flere timer mellom de første og siste lagene starter. I år gikk seieren til Frogner Runners på den sterke tiden 55.02, etter at laget startet så sent som kl 16.40, over en time etter at pulje 1 med de antatt beste lagene var i mål og Team Flaxvatn var ropt opp som vinnere over høytaleranlegget.

Team Sportsmandens lag som vi forhåndannonserte her, slo for øvrig til med klart ny bestenotering og endte på en svært så gledelig og overraskende 4.plass i gigantklassen med tiden 58.45, som er en forbedring med tidligere bestetid fra i fjor med over 2 minutter.

Team Baker Hansens ankermann løper laget inn til det de tror er 2.plass. Senere blir det en plass ned på pallen. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
Team Sportsmandens lag kommer like bak i mål til 4.plass av hele 1.553 lag! Gry Pladsen løp ankeretappen. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Klasse A2 med 943 lag (mix med flest kvinner) ble vunnet av IHS-Best på 59.09.

I Klasse B1 Menn bedrift var det 91 lag og vant gjorde PwC xLos med 55.16 – mens klasse B4 Kvinner bedrift ble vunnet av EY BIL Oslo på 1.06.58.

Lagene her har akkurat startet på etappe 2 og passerer utenfor Bislett stadion. På 15.etappe kommer man tilbake til mål inne på stadion. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
Holmenkollstafetten ble arrangert for 88.gang og kun en gang tidligere har det vært med flere enn 3.097 lag. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
Erik Wolleng i fint driv for laget Tikampen.no på 3.etappe. Laget ble nr.37 i klasse A1 Mix med flest menn – med bare menn på laget. (Foto: Marie Wibe Bakker / Sportsmanden.no)
Denne karen formelig svever over bakken på sin 600 meter lange 3.etappe. (Foto: Marie Wibe Bakker / Sportsmanden.no)
Bra driv her også. (Foto: Marie Wibe Bakker / Sportsmanden.no)
Denne blide gjengen fra Driv IL ble nummer 5 av 13 lag i klasse A3 Lag tilknyttet andre særforbund på 1.04.16, som for øvrig ble vunnet av langrennsgutta i Åsen IL på gode 58.00. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
En glad og stolt gjeng fra Team Sportsmanden som knapt trodde det var sant at de ble nummer 4 av 1.553 lag på 58.45. Her ved to av lagets fire damer, Gry Pladsen og Ruby Maria Semb, Steffan Aasli, Roger Thompson, Erlend Hokholt (delvis skjult) og løpende lagleder Frode Monsen. (Foto: Liv Hokholt)

 

Resultater

Alle resultater

F6 Kvinner Elite
Plass St.nr    Lag                    Tid Etter
1 3 IL I Bul 01:00:05 +00:00
2 1 IK Tjalve 01:01:18 +01:13
3 4 Strindheim IL 01:01:39 +01:34
4 16 IL Varegg Fleridrett 01:02:25 +02:20
5 7 Ullensaker/ Kisa Il Friidrett 01:03:04 +02:59
6 9 Lillehammer Idrettsforening 01:03:11 +03:06
7 2 IL Gular 01:03:16 +03:11
8 8 Il Tyrving 01:03:24 +03:19
9 10 Raumnes & Årnes Idrettslag 01:03:44 +03:38
10 5 FIK Ren-Eng 01:04:33 +04:27
11 18 OSI Friidrett 01:04:49 +04:43
12 11 Heming IL 01:05:26 +05:21
13 14 Namdal Løpeklubb 01:05:43 +05:37
14 12 Haugesund IL – Friidrett 01:06:18 +06:13
15 17 Asker Skiklubb – Friidrett 01:07:46 +07:41
16 13 Stavanger FIK – Spirit 01:07:51 +07:46
17 15 Steinkjer Friidrettsklubb 01:09:44 +09:39
18 19 Modum Friidrettsklubb 01:09:50 +09:44
F1 Menn Elite
1 601 IL Gular 50:08:00 +00:00
2 602 IK Tjalve 50:45:00 +00:37
3 605 Ullensaker/ Kisa Il Friidrett 51:24:00 +01:15
4 603 Strindheim IL 52:05:00 +01:56
5 614 Mosvik IL Friidrett 52:07:00 +01:59
6 604 Kristiansand Løpeklubb 52:25:00 +02:17
7 617 Gneist IL – Friidrett 52:46:00 +02:38
8 607 Steinkjer Friidrettsklubb 52:54:00 +02:46
9 610 Lyn Ski 53:16:00 +03:08
10 609 IL Varegg Fleridrett 53:41:00 +03:33
11 618 IL Tyrving 53:46:00 +03:38
12 608 FIK Ren-Eng 53:57:00 +03:49
13 613 Vollan IK 53:58:00 +03:50
14 611 Lillehammer Idrettsforening 54:01:00 +03:53
15 612 Herkules Friidrett 54:11:00 +04:03
16 615 Namdal Løpeklubb 54:20:00 +04:12
17 606 SK Vidar 54:24:00 +04:16
18 620 Rindal IL 54:26:00 +04:18
19 619 IL I Bul 55:16:00 +05:07
20 616 Heming IL 55:37:00 +05:29

 

 

Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -