Løpsrapport fra Midnight Sun Marathon

Til Tromsø – Midnattsolens rike – og Midnight Sun Marathon

Av: Arvid Mathiesen

20 juni 2015. Midnight Sun Marathon

Dagen opprant med at vi overvar forskjellige aktiviteter. Storgata og Stortorget var pyntet for fest.

1074630-9-1435778466435
Storgata…
1074630-9-1435778507437
…. og torget

Været var lett overskyet, men fint, og det var nesten helt vindstille. Så dette lovet godt for løpene som skulle starte utover dagen og senere i kveld. Helmaraton skulle starte kl 20.30 mens halvmaraton skulle starte kl 22.30.

Annonse (Klikk på bildet for info)

På torget var det stor stas med utdeling av MSM Idrettsstipend 2015 til unge talenter fra nord, samt at Alf B.Dahl og Running El Camino (mer om dette lenger nede i reportasjen) overrakte gave til Kirkens Bymisjon.

1074630-9-1435778567389
En sjekk på 500 000 kr overrekkes til Kirkens Bymisjon i Tromsø.

Og før vi gikk for å spise, fikk vi også med oss Labb og Line barneløp. Her var det mange som deltok og innsatsen var stor. Herlig 🙂

1074630-9-1435778611314
Mye folk langs løypa for å heie på de minste

Deretter gikk det slag i slag med flere løp som Coop Minimaraton og MSM-mila.

Etter å ha spist på Yonas Pizzeria, var det tid for å skifte og så var jeg klar for Midnigt Sun Marathon.

1074630-9-1435778686166
Klar for MSM 2015

Tok farvel med Heidi og stilte meg deretter opp litt bak i feltet. Jeg var nokså optimistisk med tanke på løpet, for det siste FT-løp på Sofiemyr var oppløftende og med Vidars beskrivelse av løypa, gledet jeg meg til å komme i gang. Jeg har en drøm om å nå sub4 en gang, men treningsgrunnlaget og vond legg den siste tiden, bar ikke akkurat bud om at dette skulle skje her i Tromsø, men først skulle det løpes.

1074630-9-1435778732200
God stemning like før start

Klar ferdig gå var det noen som sa og så smalt startskuddet og løpet var i gang. Først gikk det sakte, men så økte farten, og etter å ha løpt Grønnegaten ut, løp vi Storgata tilbake ett stykke, før vi svingte til høyre inn Fredrik Langes Gate. Og med tilrop fra Heidi om «god tur» fortsatte vi nedover mot kaia og langs denne ett stykke.

God tur ropte Heidi i det vi svingte inn Fredrik Langes gate
God tur ropte Heidi i det vi svingte inn Fredrik Langes gate

Deretter passerte vi «Polar Museet i Tromsø», før vi rundet Fridtjof Nansens plass og så videre inn på Tromsøbrua og over denne til Tromsdalen. Jeg hang med en større gruppe og alt var såre vel. I det vi bikket over toppen, fikk vi en flott utsikt rett i mot kirken og Tromsdalen.

Over brua mot Tromsdalen
Over brua mot Tromsdalen

Ved kirken tok løypa av til høyre og fortsatte så videre langs Solstrandveien sørover til vending like før «Tromsøsvingen». Tempo er ok og jeg holder greit følge med 4-timers ballongen.

Fartsholder var Alf B.Dahl og Jon-Geir Iversen fra Running El Camino - Charity
Fartsholder var Alf B.Dahl og Jon-Geir Iversen fra Running El Camino – Charity

19 maraton på 19 dager!

«Ballongfører» var ingen ringere enn Alf B.Dahl, nordlendingen som i vår løp 19 maraton på 19 dager! – til inntekt for Kirkens Bymisjon;

«Jeg storkoser meg med løping, sier Alf B.Dahl som lørdag 22. mai satte seg på flyet til Spania for å løpe 19 maraton på 42 km 19 dager på rad. Ferden startet 27. mai og skulle følge El Camino – pilgrimsveien – som ender opp i Santiago de Compostela. Men helt slutt på «galskapen» er det ikke før etter den 20. maraton på torget i Tromsø, der han skal overrekke skjekken på 500 000 kr til Bymisjonen. Totalt har han da løpt 840 km. Imponerende!»

(Sitat; Karl-Johan Jakola, styreleder Midnight Sun Marathon (MSM))

Jeg gratulerte med imponerende innsats og vi vekslet noen ord. Jeg nevnte også at jeg hadde tatt noen bilder og at disse muligens kunne dukke opp på Sportsmanden. «Sportsmanden…» svarte Alf B., «..der er jeg ofte innom!»

God tur videre, sa jeg og slapp meg så litt tilbake.

(Alf B. Dahl løper ikke bare mye og langt, han løper også fort. I fjor hadde han den nest raskeste maratontiden på den norske veteranstatistikken i klasse 55-59 år med 2.56.27 fra Münster. Og på 10 km toppet han listen etter 36.43 i Pannekakaløpet, red.anm.) 

Det kom nå endel løpere mottsatt vei som hadde vært ute ved «Tromsøsvingen» og vendt. Her fikk jeg øye på en kjenning fra Follotrimmen, Geir Simonsen. Jeg ropte til ham i det vi passerte.

1074630-12-1435820818237
Geir Simonsen var ikke snauere enn at han foruten å bli nr 6 totalt, også vant klasse M50-54. Gratulerer!

Etter vending gikk det fortsatt greit og jeg nyter ferden videre tilbake mot brua. Været er ok. Litt kjølig, men det er bare behagelig og i det vi nærmer oss brua og Tromsdalen, dukker sola frem mellom skyene.

Etter ca 17 km passerer vi under brua
Etter ca 17 km passerer vi under brua

Vi passerer under brua og fortsetter så langs Tromsøysundsvegen på gangvei. Denne følges videre over Tromsdalselva, før vi ved Tromskraft, svinger til høyre inn Evjevegen.

Evjeveien - Tromsdalen
Evjeveien – Tromsdalen

Frem til Evjevegen (19 km) har jeg hatt følge med 4t-ballongen og alt har gått greit, men nå som det gikk slakt oppover, kjente jeg at noe ikke var helt som det skulle være og avpasset derfor farten noe. Litt skuffet innser jeg at dette nå kommer til å handle om å fullføre. Jeg var rett og slett ikke «preparert» for sub 4 timer. Vel vel, tenkte jeg da vi nådde toppen av brua mens balongen forsvant ut av syne.

"Amazing!" sa en franskmann og pekte på sola
«Amazing!» sa en franskmann og pekte på sola

Med avpasset fart var det tid for å nyte omgivelsene og mens vi var på vei nedover brua mot Tromsø, kom det opp en kar på siden. «Amazing!» sa han, og pekte på midnattsola. Vi veklset noen ord på stottrende engelsk innen vi var over brua og passerte 21 km. Vi fulgte så samme trassé tilbake som vi kom, langs kaia. Her stod Heidi og heiet. Jeg var sliten, men fattet nytt mot med oppmuntrende tilrop. Det hjalp også at vi nå fortsatte sammen med de som skulle løpe halvmaraton siden løypa videre var den samme.

1074630-12-1435825001575
Forbi Telegrafbukta og videre på gangvei mot flyplassen

Det var stedvis mye folk langs løypa og det var oppmuntrende med tilrop. Selv om bena nå bar preg av et litt for dårlig grunnlag, gikk det allikevel greit. Flytårnet kom endelig til syne og etter passering av denne, var det bare å ta fatt på den siste mila tilbake.

Langnes flyplass
Langnes flyplass

Farten var det blitt «så som så» med, for jeg både gikk og løp litt om hverandre , men det var inspirerende å se at det fortsatt var løpere på vei utover mot flyplassen og vending.

Kvaløyvegen, nest siste mat- drikkestasjon 8 km til mål
Kvaløyvegen, nest siste mat- drikkestasjon 8 km til mål

Etter påfyll med mat og drikke, gikk det noe lettere og humøret steg betraktelig. Jeg gledet meg etterhvert til å komme i mål og fra siste drikkestasjon og inn, ble det en kamp mot meg selv da jeg skulle være i mål innen kl 01.00. De siste 2-3 km ble lange, men så dukket Storgata opp og med nye tilrop fra Heidi økte jeg farten og spurtet i mål.

Straks i mål
Straks i mål

Herlig, tenkte jeg da jeg så at klokka ennå ikke var passert 01.00. På tiden 4:26:42 hadde jeg fullført MSM 2015, og med en flott medalje om halsen, var alt det vonde glemt:)

Midnight Sun Marathon - 2015. Mission Completed.
Midnight Sun Marathon – 2015. Mission Completed.

Løypa var flott og selv om det ble slitsomt, så var det allikevel gøy å fullføre. En fantastisk flott opplevelse berammet av flott natur, midnattsol og mange hyggelige mennesker som alle bidro med sitt. Herlig!

Resultater

Alle bilder: Arvid Mathiesen / Heidi Sandstrøm Mathiesen


Tur og trening
/ Sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!