Sykling

2 x Hagen i fokus under den tøffe fellesstarten i NM

Spektakulær avslutning sikret Edvald gullet, mens Carl Fredrik fikk sitt definitive gjennombrudd i sykkel-NM

Fellesstarten i årets norgesmesterksp på sykkel kunne ikke hatt en bedre dramaturgi. For akkurat da alle trodde at vinnersjansene var borte for Rudsbygdas store sønn, så slo Edvald Boasson Hagen til med en opphenting og en langspurt av en annen verden, og lurte Jokerlaget for gullet som de på mesterlig vis nesten hadde sikret seg med smart lagkjøring. Men litt lenger bak var det en annen kar som imponerte nesten like mye, nemlig navnebror Carl Fredrik Hagen, selv om det ble med nesten denne gangen for talentet fra Oppegård.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
20150628_161135-1
Sondre Holst Enger drar her opp stigningene ved Lysgårdsbakkene på Lillehammer med to blad Hagen; Edvald Boasson og Carl Fredrik på hjul. I bakgrunnen sees også monteret som OL-ilden brente i under de fantastiske dagene i 1994. (Foto: Svein Hagen)

To blad Hagen kom seg med i det avgjørende 10-manns bruddet, som kun bestod av garvede syklister med fire proffer, de beste og mest kjente amatørene, samt et ubeskrevet blad for mange; Carl Fredrik Hagen.

– Det er kanskje ikke så mange som har hørt om Carl Fredrik Hagen før i dag, men snart vet alle hvem han er, sa Johan Kaggestad på TV2 sin sykkelsending.

– Han har disse kondisjonsgenene. Det er en mann med usedvanlig kondisjon, fortsatte den nåværende sykkeleksperten og tidligere suksessrike langdistansetreneren. Få i Norge vet mer om kondisjonsidrett enn Kaggestad senior.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
20150628_153742-1
Carl Fredrik Hagen ligger her på bakhjulet til Vegard Breen.
(Foto: Svein Hagen)

Sportsmandens lesere har imidlertid kjent til Carl Fredrik Hagen i mange år, da han var vår aller første blogger når Sportsmanden startet opp senhøstes 2012. Og fra en karriere som startet med løping, var innom langrenn i et par år, før skader og litt tilfeldigheter førte unge Hagen til terrengsykkelsetet der han nesten umiddelbart fikk suksess. I hvert fall vant Hagen Norgescupen i maratonsykling to år på rad, før han i fjor fikk et tilbud fra Team Sparebanken Sør som fristet han over i landeveissyklistenes rekker.
Og etter å ha vist seg skikkelig frem både i Tour of Norway og Tour des Fjords, kunne det blitt det helt store i NM på Lillehammer. En lang stund trodde da også TV2s reportere at Hagen hadde stukket fra tetfeltet og alene tatt opp jakten på ledende Vegard Stake Laengen. Da de oppdaget tabben, latet de ellers erfarne kommentatorene som ingenting. For Carl Fredrik hadde nemlig fått det opp de harde stigningene ved Lysgårdsbakkene andre gang, da navnebror Edvald tråkket skikkelig til. Dermed ble det ikke noe skrell denne gangen, men et særdeles godt forsøk var det.

Og mens Edvald, med plutselig og uvurderlig hjelp fra Svein Erik Bystrøm, den sterke hjelperytteren til Alexander Kristoff, som for øvrig tidlig var hektet av og ikke befant seg i 10-mannsbruddet, gjorde det umulige mulig på den siste kilometeren, så kjempet i stedet Carl Fredrik som en løve i en ensom kamp lenger bak for å holde unna for feltet med nettopp Kristoff, vår aller største sykkelstjerne, som kom jagende bakfra i en mindre gruppe. Det ble tempo og sololøp for Carl Fredrik Hagen de siste milene, i et desperat forsøk på å beholde 9.plassen i NM.

At han klarte det, vitner både om kjørestyrke og ikke minst om mental styrke, etter å ha skiftet fokus på toppen av bakken da han var hektet av tetgruppen og lå mutters alene igjen i vinden. At Hagen selv var skuffet etterpå forteller også tydelig at vi her har med et talent utenom det vanlige å gjøre, med en unggutt som ikke nøyer seg med bare å spise kirsebær med de store. Han vil bli blant de beste.

– Ja, jeg er skuffet. Jeg har høyere mål enn å bli topp 10 i NM, bekrefter Carl Fredrik selv til Sportsmanden. Han fant imidlertid mye å glede seg over også etter kraftanstrengelsen på Lillehammer.

20150628_165247
Carl Fredrik Hagen er her offensiv i front av tetgruppen (t.v.), med hoppbakkene i bakgrunnen. I midten i rødt og hvitt er Katushas Svein Erik Bystrøm og bakerst i Sky-drakt Lars Petter Nordhaug, som Carl Fredrik har trent en del sammen med. (Foto: Svein Hagen)

– Jeg er veldig fornøyd med avslutningen og hvordan jeg mobiliserte fra da jeg falt av i bakken andre gang og til jeg kom i mål. Jeg havnet i ingenmannsland og kjørte solo i 5 mil med Kristoff jagende bak. Godt å holde unna til mål. Jeg ble positivt overrasket over egen kjørestyrke der, forteller han.

I motsetning til sin mer berømte navnebror, er Carl Fredrik Hagen altså inne i sin første sesong som landeveisrytter. 23-åringen kjennetegnes ellers av å være både ydmyk, lærevillig og særdeles treningsvillig. Men han er respektløs og tåler også store treningsmengder.

– Jeg føler jeg har så mye mer inne, men dette er tross alt mitt første år på landeveien. Jeg tar «step by step» og bruker gårsdagen som motivasjon videre fremover, for selv på en litt middels dag som i går, så blir jeg nummer 9, avslutter unggutten, som nok fikk sitt definitive gjennombrudd i NM.

Tenk bare hva Carl Fredrik Hagen kan klare på en topp dag og med ett år til på landeveien.

Hva gjelder den mer berømte Edvald Boasson Hagen, så ser han ut til endelig å være tilbake i godt gammelt slag. Klubbskiftet og gjenforeningen med sin gamle trener Fredrik Mohn ser absolut ut til å ha gjort Edvald godt. Og etter at han i Tour des Fjords vant et løp for første gang på to år, har han fulgt opp med solid seier i NM-tempoen, og med hårfin margin og iskald beregning seiret han altså også på fellesstarten og sikret seg retten til å sykle med norske mestertrøyen under årets Tour de France.

bilde-innspurt-e1435512969951
«REPRISEN»: Edvald Boasson Hagen kom seg opp i ryggen på de tre utbryterne i den aller siste bakken, men hadde da brukt mye krefter i langspurten som egentlig startet på broen over Mjøsa. Likevel hadde han akkurat nok krefter til å passere sin tidligere lagkamerat Lars Petter Nordhaug (nr 4) og Vegard Stake Laengen (bronse) og holde unge Odd Christian Eiking (sølv) bak seg. Sølv og bronse til Joker altså. (Foto: Arrangørens hjemmeside)
GlavaTour_2012-Lillehammer-EBHvinner-600x399
SETT DET FØR? Edvald Boasson Hagen kunne altså til slutt juble ved målgang i Lillehammer sentrum for tredje gang, som han også har gjort på sine to etappeseire på «kongeetappene» under Tour of Norway i 2013 (bildet) og 2014. Edvald har det med å levere på hjemmebane. (Foto: Tour of Norway, arrangør)

– Det er helt rått! Jeg hadde ikke helt troen på toppen, det var vanskelg å se at jeg skulle hente de inn da, sa en overlykkelig norgesmester etter å ha vunnet på hjemmebane med minst mulig margin og på spektakulært vis. TV2s reporter lurte på om han var så kald i beregningen som det kunne virke.

– Jeg er mere sliten, så det var mere flaks, sa Edvald. Men det er litt som i fotball, der man bruker å si at gode lag har flaks. Og Edvald Boasson Hagen er virkelig god om dagen.

Det kan gå mot et spennende Tour de France.

Hjemmeside med resultater

 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -