Langrenn

Ny ønskereprise, nå med Petter og Tord Asle!

Ski-VM i Val di Fiemme: I går var det Therese Johaug som ga oss ønskereprisen. I dag fulgte sannelig Petter Northug jr og Tord Asle Gjerdalen opp med gull og bronse, akkurat som på fem-mila i Kollen-VM. Hvem hadde trodd det?

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Seierspallen: Olsson, Northug og Gjerdalen. Alle bilder fra Nrk tv
Seierspallen: Johan Olsson, Petter Northug jr og Tord Asle Gjerdalen.
Alle bilder fra Nrk tv

For dette var det usannsynliges dag. Petter Northug jr har mange ganger vist at han er verdens beste langrennsløper. Men ALDRI på 15 km fristil med individuell start! Der har han ikke vunnet verken i verdenscupen eller i mesterskap. Derfor var dette noe Petter var veldig lysten på å vinne. Dog var han usikker helt til i går på om han i det hele tatt skulle stille til start på denne distansen. Men når han først bestemte seg, så gikk han selvsagt for seier. For Petter samler ikke på andre- og tredjeplasser, og etter fjerdeplass på 30 km og fiaskoen på lagsprinten, så var han ekstra tent. Og det er når Northug er som et skadet rovdyr, at han er på sitt farligste. For konkurrentene.

Og Gjerdalen var jo ikke en gang tatt ut på det norske laget, men «ble kastet til ulvene» som reserve for en småsyk Martin Johnsrud Sundbye.

Petter Northug gjorde som forventet, han åpnet hardest av alle og ledet på første mellomstasjon etter 1,8 km, foran Sjur Røthe. Finn Haagen Krogh startet også forrykende, men sprakk dessverre ganske raskt og ettertrykkelig, mens Gjerdalen åpnet noe mer behersket.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

IMG_1052Og mens Northug holdt farten oppe og økte ledelsen på den andre runden, fikk Gjerdalen (t.v) etter hvert på andrerunden ryggen til Dario Cologna, som startet sist og var på sin første runde. Perfekt for Tord Asle, som er like god til å henge som Petter Northug, og som grep denne muligheten begjærlig. Da han på sisterunden overtok kommandoen og plutselig var den som tauet på Cologna, øynet vi etter hvert muligheten for noe stort fra mannen som overrasket alle med bronsen på 50 km i VM i Oslo, men som har vist lite siden den gang, og som var nr 76 på tilsvarende distanse i sesongåpningen på Beitostølen. Nå kunne det stå om medalje igjen!

IMG_1055
-Aldri har han kledd de pilotbrillene bedre enn nå! sa en imponert Nrk-kommentator Jann Post, mens Tord Asle Gjerdalen hev etter pusten på bakken etter målgang.
-Det sier jo litt om hvor vanskelig jobb de har med å ta ut laget, når en reserve kan gå inn til medalje. Vi kan bare tenke oss hva Martin kunne klart i dag, så det er synd at Martin ble syk, sa en ydmyk, takknemlig og veldig glad Tord Asle Gjerdalen etter at bronsen var sikret.

 

Og det gjorde det. Gjerdalen tok ut absolutt alt og stupte over mål til foreløpig ledelse. Men bakfra kom elegante Johan Olsson, mannen som har lært mye teknikk av å studere Ole Einar Bjørndalen, og svensken gikk fort. Olsson holdt avstanden til Gjerdalen til ny ledertid i mål med 11 sekunder. Og i brattbakken på sisterunden kom det foruroligende tilbakemelding fra Northug. Han hadde tapt 10 sekunder på 2,4 km til Olsson, og hadde nå bare 14 sekunder å gå på. Og det var enda 3,2 km til mål!

IMG_1057

De siste kilometerne ble blytunge, men ingen kan mobilisere en slik viljestyrke som Petter Northug.

– De siste 2 km begynte jeg å miste litt balanse, klarte ikke å treffe på skjærene og det ble en kamp for å komme til mål, sa Northug til Nrk etterpå. Redningen ble pappa John Northug:

– Jeg hadde pappa i løypen i dag, han ga meg så utrolig bra motivasjon på slutten når jeg var sliten. Det betyr mye på sånne dager, når du vet at du må helt ned i kjelleren for å vinne, sa en særdeles glad Petter.

IMG_1060IMG_1061IMG_1062

Vi har sett Petter sliten før, men det var ikke vanskelig å se at han hadde tatt ut absolutt alt, der han nærmest sjanglet over den siste lille bakketoppen og da han noen sekunder senere skar over målstreken og nesten stupte inn i gjerdet umiddelbart etter målgang. Det var ingen krefter igjen verken til å heve en hånd i været eller å ta et jubelbrøl a-la Johaug. Bare ligge på ryggen og hive etter pusten, før han la seg over på siden, gjemte hodet i hendene og gråt sine modige gledestårer, fullstendig utmattet. Det er nok vanskelig for folk flest å fatte hvor dypt ned i kjelleren det er mulig å grave.

Etterpå var det bare glis og glede. Aldri har vi sett Petter Northug så gledestrålende, og neppe heller så rørt som under nasjonalsangen i blomsterseremonien.

Men «nye» Petter Northug har stått frem på en litt annen og tilsynelatende mer sympatisk måte i dette mesterskapet, til noen journalisters bekymring. «Pusekatter» vinner ikke VM, ble det antydet i en av landets ledende aviser etter de første distansene. «Petter-pusekatt» viste imidlertid at killer-instinktet og vinnermentaliteten er minst like sterk som tidligere. Hvis noen tvilte på det…

Og Tord Asle Gjerdalen viste også en fantastisk fightervilje. Med sin sensasjonelle bronsemedalje, sammen med Sjur Røthe sin flotte 5.plass, gjorde de dagen komplett. Tre nordmenn blant de 4 beste altså, og med «Kongen» tilbake på topp!

IMG_1069

– Den følelsen jeg har i kroppen i dag er vanskelig å beskrive. Det er kanskje en av de største dagene i mitt liv å vinne en 15 km individuell start. Det er litt med det rykte jeg har – det smakte godt! sa en jublende glad Petter Northug jr etter løpet.

Takk for innsatsen – den var formidabel!

Fullstendig resultatliste

 

sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -