Motbakkeløp

Klart for Norges første 12-timers bakkeløp!

Skuggenatten 12-timars arrangeres 6. juni neste år i Telemark

Treungen IL med ildsjelen Helge Reinholt i spissen har nå sluppet nyheten om neste års nyskapning; Skuggenatten 12 timers, Norges første og eneste 12-timers bakkeløp! 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Begivenheten finner sted i Treungen i Nissedal kommune i Telamark 6. juni 2015.

12-timars
.

Starten går nede på idrettsbanen og første og siste kilometer er relativt flat, før det stiger bratt på svaberg og sti, til vending med praktfull utsikt på toppen av Skuggenatten, 706 m.o.h., etter 470 høydemetere. En runde opp og ned er 8,6 km, så etter fem runder har man altså klart en offisiell ultradistanse på 43 km, med hele 2350 høydemetere.

– 20 % av løypa går på herleg sti, 60-70 % på svaberg og 100 % panorama! heter det i den flotte presentasjonsvideoen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Utsikten fra toppen av Skuggenatten
Ikke noe å si på utsikten fra toppen av Skuggenatten!

Det legges også opp til en sosial ramme rundt løpet:

– Når du gjev deg, slapp av ved bålet, grill, spis, prat og sjå GPS-løpet på storskjerm, reklameres det med, før man kommer med en siste oppfordring:

Men prøv ein gong til… i ditt eige tempo, så mange gongar du sjølv vil! Ein tøff utfordring, med et enkelt spørsmål: Kor mange gongar?…

SE VIDEOPRESENTASJON HER!

 

Opp og ned x antall ganger på denne utsiktsryggen. Foto Torstein Tarraldsen
Opp og ned x antall ganger på denne utsiktsryggen. Foto Torstein Tarraldsen

Hele pressemeldingen kan leses her:

Påmelding åpnet til Skuggenatten 12-timars!

– Treningstur ble spektakulært løp

Treungen Idrettslag har allerede hver eneste detalj klar til Norges første 12-timers bakkeløp lørdag 6. juni: Påmelding, infofilm, nettside, info på engelsk, Facebookside, praktisk opplegg, GPS-sporing osv. Og løypa er alltid ferdig og grundig merka, for det er ikke uten grunn områdets mest populære tursti.

-Dette er både et veldig enkelt, og samtidig et spektakulært arrangement med så mange høydemeter som du selv vil ha, og kanskje først og fremst en flott naturopplevelse med panoramautsikt hele veien og 70 % av løypa på svaberg, sier initiativtaker Helge Reinholt, som elsker å løpe ned ryggen fra denne etter hvert berømte toppen, både langs svabergene og på skogsstipartiene.

–Det er viktig for Treungen IL at det er enkelt gjennomførbart, at det praktiske tidlig er i boks, og at det ikke er behov for særlig mannskap, for vi har hatt NM i motbakke helga før. Og jeg kan garantere at det ikke blir underskudd. Det er lave kostnader og lav påmeldingsavgift. Med GPS og god organisering i forkant går dette av seg selv. Først og fremst blir dette veldig bra opp-og-ned-trening og en sosialt og hyggelig arrangement. Men for all del: En skikkelig utfordring, og hvem vet hvor mange runder de beste kan klare?

De første 500 meter ved foten av Skuggenatten er knallharde med 20 prosent stigning, mens resten er variert. Her er Tomas Bereket og Torstein Tengsareid
De første 500 meter ved foten av Skuggenatten er knallharde med 20 prosent stigning, mens resten er variert. Her er  Tomas Bereket og Torstein Tengsareid i løypen. Foto: Helge Reinholt

Utgangspunktet for løpet var behovet for skikkelig bakketrening fire uker før Hornindal Rundt, så det ble en Skuggenatten «12-timers» i sommer, fem rolige runder. Det ble såpass mye interesse fra ulike løpere for å bli med på treningsturen neste gang, 6. juni 2015, at da vedtok styret i idrettslaget like gjerne å gjøre det offisielt. Reinholt tror det er en del personer som himler med øynene over et så ekstremt arrangement.

–Da vil jeg få lov å påpeke at det er bare fordi de ikke kjenner til hva som faktisk finnes av ultraløp og ekstreme tevlinger. I flere land finnes det 30, 40, 50, 60 og 100 mils løp i fjellene som går over flere dager. Skuggenatten 12-timers er faktisk for kort og for snilt for mange til å gidde å melde seg på, tenk på det.

Allerede er Norges eneste og tidenes yngste trippel triathlondame, Marie Veslestaul, påmeldt, selv om hun synes det er litt kort… Reinholt deler ellers gjerne tips om hvordan nedoverløping kan foregå uten å ødelegge knærne.
–Mange løper feil nedover. Vi får diskutere dette mer på Facebooksiden til arrangementet, tenker jeg.

Dette blir Norges første tolvtimers bakkeløp / opp-og-ned-løp. En runde opp og ned har 470 høydemeter og er på 8,6 kilometer. Med fem runder blir det en ultra (43 km) og teller dermed i offisielle ultraløpsstatistikker. Noen i ultramiljøet har tippet at de beste muligens kan klare 15 runder. Altså 129 kilometer og 7000 høydemeter. Det er nok mange som ikke tror det før de ser det.

Typisk parti fra Skuggenatten, med blå piler hele veien opp
Typisk parti fra Skuggenatten, med blå piler hele veien opp. Foto: Helge Reinholt

Dette er et selvserviceløp, med depot nede ved vending og vannstasjon. Med GPS-sporing tikker mellomtider og posisjoner hele tiden inn automatisk på en nettside. Arrangørene understreker at de ikke forventer at samtlige deltagere skal holde på i tolv timer med mange runder. Folk kan bruke så lang tid de vil, og gi seg når de vil, og de kommer med på resultatlistene uansett.

-En gang opp og ned? Helt greit. Her er terskelen lav. Her blir det mye gåing uansett, også fra de som satser på ultradistanse, og det har de tid til. En topptur er bra folkehelse, naturopplevelse og trening uansett. Kanskje noen lokale, eller de som var med på NM helga før, har lyst til å skryte av å ha klart to ganger, lurer Reinholt på, som satser på en sosial faktor her, både når løperne møtes i løypa, og når de gir seg og koser seg rundt bålet, under tak, i målområdet, mens de følger med på resten av GPS-løpet på storskjerm.

Skuggenatten 12-timars løype-sat.kart
Skuggenatten 12-timars løype-sat.kart

Hva så med tidtaking og distanse?

–Jo, vi gjør det greit og oversiktlig. Det er antall fullførte runder som teller. Det er lov å bruke mer enn 12 timer for å fullføre en runde, så lenge du har begynt på den siste runden før det har gått elleve timer. Han legger til at dette er et prøveprosjekt som skal evalueres etterpå. Det blir «selvsagt» en eksklusiv fullført-trøye til de som vil ha. Til slutt håper Reinholt at noen av Telemarks Tøffaste-deltagerne kommer, så de kan få et helt annet inntrykk av «beryktede» Skuggenatten enn de fikk i ekstremregnværet i september…

Offisiell info: http://treungenil.org/index.php?id=277&kat=9

Reklamefilm: https://www.youtube.com/watch?v=BJdETuh2Ob0

Løpets facebookside: https://www.facebook.com/Skuggenattentolvtimars

Kontakt/ spørsmål:

Treungen Idrettslag v/ Helge Reinholt, e-post melding@inissedal.no, tlf 9717 7014

KART SØRØST-NORGE
Her er Treungen og utgangspunktet for Norges første 12-timers bakkeløp neste år!
 
 
sportsmanden.no 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -