Løping

Ola Sakshaug med sterk 10km i Gauldalsløpet

Sportsmanden på gjestevisitt i Trøndelag

Onsdag 27.august ble den 21.utgaven av Gauldalsløpet arrangert på Lundamo i Melhus kommune. Sportsmandens løpende Østfold-reporter hadde i år gleden av å delta på dette arrangementet, i forbindelse med jobbreise i Trondheim.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Tekst og foto: Roar Tomter

Gauldalsløpet består av en kontrollmålt 5km eller 10km. Løpet arrangeres i en attraktiv sløyfe på 2,5km i og rundt Lundamo stadion. I tillegg ble det arrangert et barneløp inne på stadion før hovedløpet. I fjor var det 56 som stilte på de to distansene, men oppmøtet denne onsdagskvelden var dessverre lav. I følge arrangøren skyldtes dette en rekke kolliderende løp og rulleskirenn i og rundt nærområdet. Dagen etter ble blant annet Størenmila arrangert i nabobygda.

Gauldalsløpet barneløp
Klart til start for barneløpet!

Undertegnede prøvde løypen før start, og den virket meget bra. Den startet med 400m inne på stadion, deretter flatt langs gang- og sykkelsti. Den andre kilometeren var dog mer utfordrende da den gikk slakt oppover hele veien. På toppen var det en bratt nedoverbakke på ca 100m, som utlignet høydeforskjellen, før man løp inn til runding ved stadion. For oss som skulle løpe 10km ble det da 4 slike runder. Helt optimalt på et lite lokalt løp. Kjempefin løype, og her skulle det være mulig å løpe fort. I tillegg viste gradestokken 10-12 grader, så det var bare en litt sjenerende vind som ikke var optimalt.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Under oppvarmingen snakket jeg litt med Ola Sakshaug, Selsbakk IF, som ble nr 10 under NM 10.000m på Jessheim i helgen. Før start opplyste speaker at de fleste skulle løpe 5km, og at det bare var 4 stykk som skulle løpe 10km. Begge distanser startet heldigvis samtidig, slik at jeg fikk følge med et par 5km-løpere på de to første rundene. Etter dette ble jeg løpende helt alene, Sakshaug så jeg kun ryggen på de første 2km, og ettersom jeg selv ikke viste tegn til storform, ble målet at jeg skulle komme meg ut av stadionområdet for siste gang før han kom inn mot målgang. Det holdt akkurat, jeg hørte at han ble annonsert over høytaleranlegget på vei inn mot mål da jeg passerte 8km på vei ut på sisterunden.

Sakshaug imponerte voldsomt og vant på 31.47, en fantastisk prestasjon som han selv også var godt fornøyd med. Selv ble jeg sliten og mistet helt taket på det den siste runden, men kjempet meg inn på 39.00. For øvrig min aller dårligste 10km i min korte løpekarriere. En god økt ble det uansett, og et fint arrangement ble rundet av med gavekort til de 3 beste løperne. Tiden til tross, det holdt til 2.plass for meg – og dermed må jeg innom MX Sport på Melhus i morgen og bruke mine 400 kroner…

Roar Tomter nr 2 10k Gauldalsløpet
Det vanket et gavekort på 400 kroner på Sportsmandens reporter etter løpet: Foto: Løpets primus motor Frode Stensås

Arrangøren fortjener all honnør for et flott arrangement og et fint løp. Her var det flotte løyper, godt merket, mange løypevakter (som heiet mye). En flotte ramme med speakertjeneste på stadion, som holdt både løpere og publikum godt orientert om plasseringer og tider. Drikke ble servert ved hver runde inne på stadion, samt etter løpet. Påmeldingen fungerte bra, med reduksjon i prisen for oss som har betalt lisens. I tillegg bare blide og hyggelig mennesker. Jeg kom med et forslag om å snu løypen til neste år. Da hadde vi fått en kort bratt bakke opp hver runde, samt langt slakt nedoverparti på cirka en kilometer på hver runde. Gjør de det så kommer jeg igjen til neste år!! Da snakker vi om en potensiell perseløype.

Gauldalsløpet løypen
Løypen er stort sett flat og fin, og snus løperetningen, blir den enda raskere!

Jeg fikk snakket litt mer med vinneren Ola Sakshaug etter løpet. Han er som nevnt blant landets beste 10.000m løpere. Han har slitt litt med skader, men har trent meget bra i sommer. Neste lørdag, 6.september, skal han debutere på maraton i Trondheim.

Trondheim skal også arrangere NM i maraton neste år, så dette var et mål for Sakshaug i 2015. Årets løp er i så måte god trening før alvoret neste år. Det blir spennende å se om han klarer sub 2.35 allerede i første forsøk. Generalprøven i Gauldalsløpet viste i hvert fall at formen er intakt!

Ola Sakshaug
Ola Sakshaug tok forrige helgs 10.000m i NM som «oppvarming» til 10 km i Gauldalsløpet… Neste helg debuterer han på maraton.

5 km ble vunnet av Jan Magnus Røsbjørgen fra Lundamo IL på 17.20 og Berit Vestermo fra Namdal Løpeklubb på 21.30, mens Ruth Vaabenø vant damenes 10 km som eneste deltaker med like over timen.

Resultater Gauldalsløpet 2014

 

Sportsmanden.no / Roar Tomter 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -