BirkenJuniorLangrennRomerike

17-åring imponerer med stakeferdighetene

Ivar Andre Ryttervold yppet seg mot eliten i HalvBirken

For bare få år siden var det utenkelig, men nå er det stadig flere garvede langløpere og spesialister som stiller på blanke ski og staker seg rundt hele løypen i ulike langrennskonkurranser. Men at en 17-åring gjør det samme, og sogar tar en sterk 22.plass av hele 1003 som fullførte HalvBirken, er mer oppsiktsvekkende. For Ivar Andre Ryttervold fra Frogner IL på Sørum i Akershus var dette dessuten bare god trening og oppkjøring mot kommende helgs junior-NM.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Teknisk er unge Ryttervold trolig av de aller beste, noe han delvis kan takke en vond legg for. Han har nemlig i flere år slitt med såkalt «compartment syndrome» i leggene, noe som gir så stramme muskler at det til tider er vanskelig eller umulig å skøyte uten store smerter. Men i stedet for å fortvile over dette, har Ryttervold sett muligheten til å bli enda råere i klassisk, der problemene er mindre, og særlig i staking.

Stilstudie av staketeknikk – se og lær

Del 1 – Her ved Kroksjøen etter snaue 4 km,der Ryttervold passerte som nummer 10, like bak gruppe to som jaget teten. Legg også merke til hvor langt ned det er til nestemann, som ses i bunnen av bakken. Planen var også å gå hardt ut og se hvor lenge det holdt.

Fase 5 – glid på skiene og forberede nytt stavtak

Ryttervold er ikke noe ubeskrevet blad i yngre årganger. Han har i flere år vært av de aller beste i landet i sin årgang, og tidligere i år ble han norgesmester i klassisk sprint i yngste junior. Så sent som forrige uke vakte det også litt oppsikt da han som eneste junior staket seg til en suveren seier i finalen i ungdoms-sprintcupen i Drammen, i den samme tøffe løypen som Ola Vigen Hattestad vant WC-rennet dagen etterpå. Det var faktisk ikke så mange av elitesprinterne som valgte blanke ski, enda føret var lettere enn da juniorene gikk dagen før!

Del 2 – I bakkene opp mot Sjusjøen etter ca halvgått løp og 14 km, passerte Ivar Ryttervold noen minutter etter teten. Her er det langt brattere enn det ser ut til og vanlige mosjonister er nærmest sjanseløse på å stake opp her.

SAMSUNG CSC
Legg merke til  at stavene settes parallelt med skoene og aktiv bruk av forfot/ankler.
SAMSUNG CSC
Tyngden over skiene, overkroppen rett og fremover og all kraft i lengderetningen.
SAMSUNG CSC
Det flater ut mot Sjusjøen, med Storåsen i bakgrunnen. Etter å ha tapt en del terreng midtveis i løpet, så avsluttet Ryttervold meget sterkt og avanserte mange plasser på de siste krevende kilometerne mot mål på Birkebeiner Skistadion på Lillehammer.

Sluttiden på de 28 kilometerne ble 1.13.14, Det holdt til 17.plass i den altfor store klasse 16-39 år og en 22.plass totalt. Morten Eide Pedersen vant HalvBirken på 1.04.24. Fortsatt et stykke opp til de aller beste, med andre ord.

I helgens NM er planen at Ryttervold skal prøve seg både på 10 km klassisk og 10 km fristil, da andre del av NM for juniorer arrangeres i Mo i Rana. Deretter blir det operasjon, sånn at han neste sesong forhåpentligvis kan trå til for fullt også i fristil.

Alle bilder: Frode Monsen, sportsmanden.no

Flere bilder fra det flotte HalvBirken kommer på Sportsmanden i løpet av dagen.