LangrennOL Sotsji

Russisk storeslem på 5-milen

Endelig klaff for råsterke Aleksander Legkov

Igjen ble det stang ut for de norske langrennsgutta. Martin Johnsud Sundby var sterk og heltemodig helt til målstreken, og det skilte kun ett sekund til gullvinneren i mål. Likefullt måtte han ta til takke med den sure fjerdeplassen. Kun en medalje har distanseløperne tatt under hele OL, nemlig bronsen til samme Martin Johnsrud Sundby på tre-milen, i tillegg til den herlige gullmedaljen til Ola Vigen Hattestad på sprinten. Det er ingen tvil om at det er langt under pari.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
YES, FINALLY I DID IT! Aleksander Legkov jublet hemningsløst da han hadde fått igjen pusten og det gikk opp for han at han endelig hadde tatt en individuell mesterskapsmedalje - attpåtil OL-GULL på hjemmebane på kongedistansen 50 km.
YES, FINALLY I DID IT! Aleksander Legkov jublet hemningsløst da han hadde fått igjen pusten og det gikk opp for han at han endelig hadde tatt en individuell mesterskapsmedalje – attpåtil OL-GULL på hjemmebane på kongedistansen 50 km. (tv-bilder)

Men hvilken jubeldag det ble for Russland, som ikke hadde tatt et eneste langrennsgull i lekene på hjemmebane, men som gjorde som Norge i går og tapetserte seierspallen på OLs siste dag. Og hvor fortjent var det ikke at en av de virkelige store løperne de siste årene, sliteren Aleksander Legkov, endelig lykkes. Råsterke Legkov, selve symbolet på «den russiske bjørn» med tre totalseiere i Tour de Ski, hadde aldri tatt en individuell mesterskapsmedalje. Før nå! Og så ble det attpåtil gull, med landsmennene Maksim Vylegzhanin og Ilja Tsjernousov på sølv og bronse. Gjett om den blide russeren var jublende glad etterpå!

50km-Legkov-jubler2
Hvilken triumf det ble til slutt for de to treningskameratene Legkov og Tsjernousov (underst), med gull og bronse.

Legkov og Tsjernousov står som Petter Northug utenfor landslaget, med base i Sveits, og forholdet til det russiske landslaget har ikke vært det beste, med mye prestisje og intern kniving. Om det var det som gjorde at Legkov ikke fikk drikke på minst en av drikkestasjonene underveis skal være usagt, men russeren ga åpenbart klar beskjed. Det gjorde han også til det finske stjerneskuddet Iivo Niskanen da han bremset opp foran Legkov i et forsøk på å hjelpe Matti Heikkinen, som var den eneste som gjorde et seriøst utbrudd underveis. Men VM-vinneren på 15 km fra Holmenkollen i 2011 ble innkjørt før sisterunden startet på det rekordraske føret, og det var en overraskende stor gruppe på nærmere 30 mann som kom samlet inn mot de siste langbakkene med to kilometer igjen.

50km-Martin-drar
Martin Johsrud Sundby fikk mye ros for sine taktiske disposisjoner. Han gjorde alt riktig og lå våkent med langt fremme hele tiden. Her er en av de få gangene han var oppe og dro feltet. Legkov (nr 3) er også årvåken, og de andre russerne (nr 7 og 8) er ikke langt bak de heller.
50km-Legkov-drar
Fantastiske omgivelser i Sotsji. Legkov var hele tiden offensiv og her drar han feltet.

 

Da skrudde først Sødergren (beste svenske på 7.plass), så Legkov opp farten, og det ble umiddelbart stort strekk i feltet. Petter Northug jr og Tord Asle Gjerdalen, som begge hadde gått klokt, ble raskt hektet av, mens Martin Johnsrud Sundby, som hadde gjort alt rett og virket uhyre sterk, var den eneste som klarte å følge de tre russerne i siste del av bakken.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Men som så ofte før, det viktigste i disse løypene er å være først over den aller siste bakketoppen. Og som på den innledende 30 kilometeren, måtte Johnsrud Sundby gi et par avgjørende meter helt på slutten av bakken og startet oppløpet på tredjeplass. Og heller ikke denne gangen hadde Martin den siste lille råskapen på oppløpet. I stedet for avansement, måtte han se Tsjernousov skli forbi seg like før målstreken. Mens Legkov holdt imponerende unna for den antatt bedre spurteren og «evige toeren» Vylegzhanin, til enorm jubel fra et entusiastisk hjemmepublikum.

Innspurten i 4 akter

50km-Legkov-spurten1
Aleksander Legkov fikk den avgjørende luken på de siste meterne av langbakken, akkurat som Marit Bjørgen dagen før. Men han viste også solide spurtegenskaper. Her suser den russiske bjørnen inn på oppløpet.
50km-innspurten1
Legkov jages av to landsmenn og en nordmann. Martin Johsrud Sundby akkurat forbigått av Tsjernousov med 30 meter igjen til målstreken…
50km-innspurten2
Så tett var det da målstreken passeres. Vylegzhanin (t.v) tar sølvet, Tsjernousov (t.h.) bronsen….
50km-Legkov-spurten2
…mens Martin Johnsrud Sundby (bak vinner Legkov) må konstatere at både gull og medaljer såvidt glapp.
50km-Legkov-spurten3
Endelig fikk Aleksander Legkov full klaff. Han var altfor sliten til å juble da han deiset i bakken like etter målstreken, i det som helt sikkert var hans aller lykkeligste fall…

Bak de fire fremste, var det et godt stykke ned til femtemann, og den eneste som trolig kunne ha matchet russerne i innspurten, Dario Cologna, var særdeles uheldig og brakk skien i bunnen av den siste bakken. Om sveitseren kunne ha kjempet om gullet får vi aldri svar på, for dette var Legkov og russernes store dag.

50km-Martin JS
– Det var «drita» kjedelig at jeg ikke var sterk nok til å ta medalje. Jeg gjorde alt som planlagt, men dessverre var det tre russere som var sterkere enn meg. Jeg var stokk stiv, sa Martin Johnsrud Sundby etterpå. Han skyldte ikke på noen andre enn seg selv, og fant også rom til å glede seg litt over Legkov sin store prestasjon:

– Jeg kan ikke si annet enn at han fortjener det. Han har vel vært nummer fire 140 ganger han også og har vel ikke individuell medalje fra noe mesterskap, så det er veldig gøy at han tar det på hjemmebane, selv om jeg selvfølgelig skulle vært foran ham, tilføyde en skuffet, men fattet Martin Johnsrud Sundby, den eneste distanseløperen på herresiden som tross alt kommer hjem fra Sotsji med en medalje.

For Petter Northug jr ble det reprise av åpningsdistansen. Han ble rett og slett fragått i den første og aller bratteste del av den siste bakken og endte på en skuffende 18.plass, med Gjerdalen like bak på 21.plass, mens vår fjerdemann, Chris Jespersen, måtte slippe feltet på den siste milen og endte på 32.plass, 2.26 bak Legkov som for øvrig vant på rekordraske 1.46.55. Det tilsvarer fem 10 kilometere etter hverandre på 21 minutter og 23 sekunder!

50km-PetterN-etter
Petter Northug jr tok tapet med fatning. Her er han i ferd med å gratulere en av sine overmenn.
– Det var brutalt i dag, som vi fryktet på forhånd, sa Petter, før han la til:
– Jeg kan ikke stå her og klage. Jeg har hatt stang inn i mange mesterskap. Jeg har vært heldig i mesterksap og over en hel karriere så vil det svinge litt. Det er bare å reise seg nå. Det kommer et nytt mesterskap neste år!


Resultater 50 km:

1. Alexander Legkov 1:46.55,2
2. Maksim Vylegsjanin +0,7 sekunder
3. Ilja Tsjernousov +0,8
4. Martin Johnsrud Sundby +1,0
5. Sergej Dolidovitsj +14,3
6. Robin Duvillard +14,9
7. Anders Södergren +17,8
8. Daniel Richardsson +24,4
9. Johan Olsson +32,1
10. Iivo Niskanen + 32,3

Øvrige norske:
18. Petter Northug jr. +44,5
21. Tord Asle Gjerdalen +48,3
32. Chris André Jespersen +2:26,7

50km-Pallen
Så var det russerne som tapetserte pallen, med Vylegzhanin, Legkov og Chernousov. Hvilken avslutning det ble for arrangørlandet, som tok sitt første gull i langrennssporet på den siste øvelsen, akkurat som de gjorde i skiskyting da de vant gårsdagens dramatiske herrestafett.
sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -