Halvmaratonet som ble dobbelt så tøft

Fra nedoverløype til knalltøfft løp i ruskeværet på Beito

Det var ikke bare det ordentlige Fjellmaraton som ble påvirket av «vinterstormen» som herjet østlandsfjellene på lørdag. Også den vanligvis så rekordraske halvmaratonløypen måtte legges om.

IMG_5730
VANT TØFT HALVMARATON: Vegard Raaum fra Lillehammer spurter mot mål. I høyre billedkant, ikke langt bak, sees andremann…

Den raske nedoverbakkeløypen på halvmaratondistansen har alltid startet på toppen av Valdresflya. Nå gikk starten i sentrum av Beitostølen, så første halvdel av løpet, før man snudde hjemover igjen nesten nede i dumpen ved Bygdin, ble dermed stikk motsatt og preget av oppoverbakker i stedet for nedover. Før løypen fulgte den vanlige traséen tilbake igjen fra vendepunktet. Men som for maratonløperne, så fikk man den samme barske vinden og snøen piskende i midt i ansiktet da man rundet kanten nedenfor Bitihorn og normalt skulle ha det enklere nedoverbakkestrekket igjen. Sjelden har vel vinnertiden i samme løp svingt så mye, særlig på damesiden, der Marthe Myhre vant i fjor etter et kjempeløp på 1.13.52, mens årets vinner Silje Eklund brukte 1.32.28. Fjorårets vinner Geir Endre Rogn brukte 1.12.09 på sine 21,1 km, mens Vegard Raaum fra Lillehammer IF nå vant på 1.19.41, for øvrig en meget sterk tid under de svært spesielle forholdene. Andremann begge årene ble Richard Larsson, som løp på 1.19.47 i år, mot 1.13.13 i fjor.

IMG_5736
RUNNER UP FOR ANDRE ÅR PÅ RAD…. i år som i fjor var dette Richard Larsson. Han holdt lenge følge med vinneren, men kan her klokke seg inn til en ny seier i klasse 40-44 år.
IMG_5743
Sistemann på sammenlagtpallen ble Trond Atle Smedsrud som løp på 1.20.15. Til venstre norsk-new zealenderen Ross Wakelin som vant maratondistansen i klasse 50-54 år.
IMG_5755
Rune Kvikstad spurter friskt til fjerdeplass totalt og sølv i M40-44 år.
IMG_5761
LOVENDE UNGGUTTER: Deretter var det et lite sprang både i tid og alder, til Vegard Sæbu fra Skrautvål IL, som nesten på hjemmebane vinner klasse 16-17 år og tar en flott 5.plass totalt på 1.25.02.
IMG_5762
Ola Magnus Egebakken Grotli fra Gjelleråsen IF er bare 11 sekunder bak og vinner klasse 18-19 år.
IMG_5766
Henning Mortensen fra Asko Hedmark var meget godt fornøyd med 7.plass totalt og på pallen i den største klasse 23-39 år. Han avanserte fra 10.plass litt før Båtskaret etter snaue 8 km.
IMG_5768
STERKE VETERANER: Deretter følger to knallsterke veteraner; først Geir Grindedal fra Jotun IL i Årdal, som spurter inn til 1.25.46. Dermed avanserte han en plass til 8.mann på totallisten fra i fjor, da han også vant klassen overlegent på supertiden 1.17.08.
IMG_5770
Bjørn E. Eide er ikke mye dårligere og vinner klassen over på hjemmebane med 1.26.54. Også han vant klassen i fjor på knallsterke 1.17.55, og da som nå kom han på plassen bak Grindedal på sammenlagtlisten.
IMG_5774
Fargerike Jan Billy Aas hadde som mål å komme blant de 10 beste. Han tok likevel teten fra start den første kilometeren og passerte som sjettemann litt før løypens toppunkt, men kontrollerte til slutt inn akkurat innenfor topp 10.

Pallen kvinner halvmaraton

IMG_5830
KLAR, MEN KNEPEN SEIER! Silje Eklund har full kontroll på oppløpet og ingen damer helt i hælene. Hun vinner på 1.32.28,1. Vi tar med desimalen, for resultatlisten viser at det ble tettere enn bildet tilsier…
IMG_5832
Marte Flatlien fra Lillehammer, som spurter bak Pål Hytten fra Horten Skiklubb, som blir andremann i klasse 55-59 år, får nemlig tiden 1.32.28,7. Det skilte altså bare 6 tideler mellom de to! Det må skyldes nettotid og at vinneren har stått et godt stykke lenger bak i feltet enn Flatlien. Så spørs det hva som hadde skjedd hvis Flatlien hadde holdt seg på siden av Hytten og fått bedre tid enn Eklund, men kommet klart bak i mål. Hytten fikk tiden 1.32.32, fire sekunder bak Flatlien.
IMG_5843
Anine Meadows Elieson fra Snøgg Friidrett i Tønsberg spurter til mål til den siste pallplassen sammenlagt med bare bein og lissene flagrene. Med tiden 1.33.43 var det imidlertid god klaring til fjerde beste dame.

Alle bilder: Sportsmanden / Trond T. Hansen