LangrennSport og spillTour de Ski

Krangel, sykdom og elendig vær preger årets skisesong

SISTE:   Marit Bjørgen trekker seg fra Tour de Ski

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Av Heidi Bakke

Justyna Kowalczyk har trukket seg fra Tour de Ski. Hennes polske trener er rasende og sier til Polsk TV at endringene i programmet ble gjort for Justyna ikke skulle vinne en gang til.

Kowalczyk har brukt sin facebookside flittig de siste dagene. Vi har kunne lese om hennes tanker rundt Tour de Ski arrangørens endring av programmet som følge av lite  snø og høye temperaturer. Vi har kunnet lese om hennes planer om å trekke seg fra hele touren.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Justyna Kowalczyk sitt forsidebilde på Facebook.
Justyna Kowalczyk sitt forsidebilde på Facebook.

Overraskelsen var kanskje ikke så veldig stor da hun i en melding på Facebook i romjulen skrev:

”Viktig; Jeg er veldig lei meg, men under de rådende forhold kan jeg ikke delta i Tour de Ski.”

Presset på FIS og deres renndirektør Mignerey ble stort etter at de besluttet å endre fra klassisk til skøytesprint.

”Det må mer snø til for å arrangere klassisk renn. Selv om snøen ser hvit ut på toppen så er det en veldig møkkete base. Derfor var det mer realistisk å få til et arrangement i skøyting selv om det balansen mellom stilartene i årets Tour de Ski ikke er så bra,” uttalte Mignerey.

Justyna Kowalczyk sin polske trener er ikke den som legger demper på følelsene. Han er mildt sagt forbannet over at arrangøren endret søndagens jaktstart fra klassisk- til fristil, en av Kowalczyks dårligste øvelser.

”Dette er et åpenbart komplott. Dette er en bevisst handling til å øke sjansene til kun én person. Jeg vil ikke navngi den jeg mener, men alle vet det. Programendring på bakgrunn av mangel på snø er en løgn. Dette ble gjort for at Justyna ikke skulle vinne igjen. Derfor har vi bestemt oss for å ikke delta i dette spetakkelet,” uttalte Aleksander Wierietielny til polsk TV.

”Det er klart at han snakker om Marit Bjørgen,” tilføyde TVPs kommentator Przemyslaw Babiarz like etterpå.

Kowalczyk sier selv at dette har vært en av hennes vanskeligste beslutninger.

”Men jeg mener det var en riktig beslutning. Det er ikke fair med fem skøyteetapper og to klassisk-etapper. Det er den viktigste konkurransen i verdenscupen, og må være fair,” sier hun.

Siste ord er ikke sagt i denne saken. De norske løperne viser forståelse for Kowalczyks reaksjon, men vil samtidig ikke gå så langt at de trekker seg fra touren. En av de som sterkest viser sin sympati med den polske løperen, er Martin Johnsrud Sundby:

Dette er ikke noe skirenn!

”Dette er en parodi. Det er ikke dette vi skiløperne trener for og brenner for. Nå er vi her bare for å gi sponsorer og TV-seerne det de vil ha, og gå noen runder nede på stadion. Dette er bare tull,” sa Martin Johnsrud Sundby til NRK.no rett før på herrenes prolog.

På spørsmål om han vill trekke seg sa Sundby til NRK; ”Nei, jeg har ikke tenkt til å gjøre det. Kowalczyk har baller, altså. Det er ganske rått å være regjerende Tour de ski-mester og så velge å stå over. Det er for å markere saken sin at hun gjør det, og det fortjener hun all mulig respekt for.

Hva skulle vært gjort annerledes?

”Det er ganske naturlig at FIS bør ha en reservearena klar når man arrangerer et skirenn. Det har man når man skal gå Gåseburennet hjemme i Norge og også på kretsmesterskapsnivå i Oslo. Det hadde vært naturlig å hatt en reservearena,” sier Sundby til NRK.

Flere strever

Petter Northug strever fortsatt med å komme i form, Emil Jönsson har i hele høst, ifølge seg selv, hatt det «forjævlig» og Dario Cologna har ennå ikke startet i noe renn denne sesongen. Pål Golberg rørte hele Norge med sin første verdenscupseier på Lillehammer. Men etter seieren ble han syk. Og han har slitt siden.

Vi opplever kanskje en av de rareste vintre med for mange varmegrader, for mye regn for lite snø og en enormt forfall av noen av de aller største utøverne innen langrenn. Dette i en sesong som ikke bare inneholder verdenscupen og Tour de Ski, men også OL i  Sotsji i Russland. Sotsji er vertsby for de 22. Olympiske leker i perioden 7. til 23. februar 2014 hvor det vil konkurreres i 98 medaljeøvelser innen 15 idrettsgrener.

Hva skjer med oddsen?

Odds er basert på sannsynlighetsberegning og kunnskap om den hendelse man skal sette oddsen på. Hva skjer når så mange uforutsette ting skjer i en sesong hvor alle ønsker seg friske løpere, kald vinter og mye snø? Blir det letter eller vanskeligere å sette odds?

Norskodds.net er et av de nettstedene som skriver om odds. Vi har sett på noen av de spillselskapene som de omtaler. Hos det veletablerte svenske spillselskapet Redbet ser vi kanskje en reaksjon på alt bråket og uforutsette ting som har skjedd; ingen odds på Tour de Ski.

Norskcasinoportal.com er en annen side som omtaler spillselskaper og som både gir tips om hvor du kan spille på odds og hvor du kan få gode bonuser. En av deres spillselskaper er ComeOn. Her finner du kanskje en annen reaksjon; her finner du odds på de daglige etappene, men de har valgt ikke å legge ut odds på hvem som vinner hele Touren.

Der hvor vi finner odds på vinner av hele touren er hos spillselskapet Betsafe. Uten Kowalczyk som deltager er det ikke mye spenning blant kvinnene. Her er Bjørgen den klare vinner og pallen kommer til å bli fylt av de norske farger.

Litt med spennende er det på herresiden hvor Legkov, fjorårets vinner, antas å være årets vinner. Vår egen Martin Johnsrud Sundby regnes som en god ”runner up”, mens italienske Frederico Pellegrino antas komme på tredje plass. Det gledelige i denne listen er at den preges av løpere fra tre nasjoner og at en nordmann er blant dem. Dessverre er det ingen som synes å ha tro på at Northug kommer opp i teten. Etter at han lørdag kunne fortelle at han vurderer å hoppe av touren før den avsluttes opp alpinbakken i Alpe Cermis 5. Januar, er det ganske sikkert ingen som velger å ta han i betraktning som sammenlagtvinner.

Årets Tour de Ski har syv etapper som gjennomføres i løpet av 9 dager.

Odds hos Betsafe: Vinner av Tour de Ski 2013 – 2014        

Marit Bjørgen                        1,30
Therese Johaug                     3,20
Heidi Weng                            28,0

Alexander Legkov                 2,00
Martin Johnsrud Sundby      3,50
Frederico Pellegrino             4,40

Uansett sykdomsfrafall, bråk og intriger, vi gleder oss til en spennende fortsettelse av Tour de Ski. En flott oppkjøring til vinterens høydepunkt i Sotsji.

SISTE: Marit Bjørgen trekker seg fra Tour de Ski 

 

Sportsmanden / Heidi Bakke
 
 
 
 
Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -