Baskerløp i Nordmarka – et herlig konsept!

Lørdag formiddag ble det arrangert et utradisjonelt løp med start fra Skar i Maridalen og mål ved Landhandleren i Sørkedalen. Traséen var valgfri, da det her var om å gjøre å komme seg fortest mulig fra A til Å, et såkalt Baskerløp.* (se faktaboks nederst)

Ikke overraskende var det verdensmesteren i orientering fra 2010, Carl Godager Kaas som forflyttet seg raskest, etter å ha benyttet seg av sine egenskaper som o-løper og løpt en kortere, men tøffere rute i terrenget enn de fleste andre valgte.

Initiativtaker Erling Christiansen hadde en tøff fight om andreplassen med Norgescupvinneren i terrengsykling maraton, Carl Fredrik Hagen, som heller ikke helt har glemt gamle løpskunster.

Baskerløp_Christiansen-Hagen
Initiativtaker Erling Christiansen drar på Carl Fredrik Hagen. De to hadde en tøff fight underveis til Landhandleren i Sørkedalen og ble til slutt nr to og tre i løpet. (Foto: Fra bloggen / Hemning Leira, Kondis)

Og selv om det “bare” var ca 9 km i luftlinje fra start til mål, var løpet mer enn tøft nok:

Annonse (Klikk på bildet for info/påmelding)

– Det ble 14 km og en snittfart på 4.09 min/km. Dvs. en tid rett i overkant av 58 minutter. Snittpulsen var på 193, så det ble en veldig bra og morsom økt. Bolle og kaffe på Landhandleren etter endt løp var heller ikke feil 😉 Helt konge med slike initiativ og jeg gleder meg til neste år. Da med nytt startsted og mål. Det blir minst like morro 🙂 Bli med du også! skriver Hagen i sin ferske bloggrapport.

Forsidebildet er kart over veivalget til Carl Fredrik. Hele løpsrapporten kan du lese her:

Baskerløp i Nordmarka – et herlig konsept!

* Hva er baskerløp?

Forfatter Thor Gotaas skriver i boken “Løping – en verdenshistorie”:

“Å løpe som en basker var et fransk ordtak om fjellfolket i Baskerland. Da de løpende baskerne mistet jobbene hos adelen, begynte de med kappløp. Baskerne foretrakk lange distanser – ikke under en mil, helst to mil og lenger. I motsetning til engelske “footmen” løp ikke baskerne bestemte ruter. De sto fritt til å finne raskeste strekning fra start til mål, og god stedsans og oppfinnsomhet i kupert landskap telte mye. Kun start og mål var bestemt.”

 

sportsmanden.no

 

0Shares
Annonse (Klikk på bildet for info/påmelding)