HalvmaratonLøpingVestlandet

Sondre og Sara vant varm Haugesund halvmaraton

Fint løp og gode forhold, men brutalt likevel 

Haugesunds Avis halvmaraton ble arrangert i sommerlige temperaturer i en rundløype fra stadion ved Deep Ocean Arena lørdag. Rundt 280 stilte til start, de fleste på hoveddistansen, men 5km stod også på programmet som oppvarming en time før hovedretten.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Etter start inne på stadion løpes det først en liten runde på 1,098 meter, før det legges ut på fem idylliske og varierte runder à 4km, delvis på asfalt og delvis på grus langs vannet der Ironman Haugesund skal ha sin svømmekonkurranse, og i omkringliggende skogsområder. 

På den første runden var det fire mann som dannet en tet-kvartett, bestående av Sondre Øvre-Helland, Arne Kalland-Olsen, Erlend Nymark Jensen og Sjur Ferkingstad, med den rekkefølgen i mål. Bergenseren Sondre Øvre-Helland, 22-åring fra TIF Viking, dro tidlig på andrerunden fra de andre og vant til slutt en klar seier på 1.13.29. 

Sondre Øvre-Helland overbeviste og er kanskje i ferd med å finne tilbake til storformen. Selv om han har løpt langt raskere før, var han i en egen klasse i Haugesund.

Sondre var godt fornøyd med å ta seieren hjem til Bergen, og selv om det er langt ned til persen på sterke 1.06-tallet, var løpet en fin opptur etter at han brøt Bergen City Marathon for noen uker siden.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

På andreplass på 1.16.20 fulgte den lokale syklisten Arne Kalland-Olsen, som dagen etterpå stilte som tittelforsvarer i sykkelrittet Sør-Karmøy rundt. Erlend Nymark Jensen fra BFG Bergen Løpeklubb ble slått med 2 minutter og var ikke helt fornøyd med 1.18.20. 

-Nei, jeg hadde håpet på 1.13-tallet, fortalte han til Sportsmanden etterpå. Men Nymark Jensen var ikke alene om å underprestere i forhold til egne forventninger, og forholdene var ikke helt enkle, trass relativt lite vind og sommerlige temperaturer. Litt for varmt for de fleste, og mange slet. 

-Det var brutalt i dag, kommenterte Sjur Ferkingstad, som nesten innhentet Nymark Jensen på sisterunden.

Ferkingstad er fra Haugesund og løper for Spirit Stavanger FIK, som stilte med en stor tropp under ledelse av driftige Einar Sønderland. 

Treer og firer Erlend Nymark Jensen (t.h.) og Sjur Ferkingstad. For sistnevnte er UltraBirken neste mål.

Og Spirit kom langt fra tomhendt hjem. Først vant Thomas Asgautsen 5km på 16.29 – ny pers, selv om det bare var andre gang han løp distansen. Deretter var samme mann hare på halvmaraton for klubbvenninnen Sara Aarseth Jünger, som vant en soleklar seier i dameklassen. Sara var også ute etter enda en pers, og var svært spent i målområdet etterpå. Litt skuffet kunne hun først konstatere at tiden var 2 sekunder bak tidligere pers, før tiden ble korrigert til 1.21.25, som er tangering av tidligere bestenotering. 

Sara Aarseth Jünger dro fra stadion i den tro at vinnertiden hennes var et par sekunder bak pers, og fikk seg nok en positiv overraskelse litt senere. Trolig var det tangering av pers for hjemmehåpet i Haugesund.

Veteranen Kirsti Sønstabø som løper i klasse K50-54 år ble toer på 1.33.06, mens Monica Rasmussen i klassen under ble treer på 1.36.39. Sønstabø løp meget jevnt og bra og kunne notere en bedre tid i Haugesund enn i raske Berlin halvmaraton i mars, så det var ikke alle som slet like mye i varmen. 

Kirsti Sønstabø var strålende fornøyd med eget løp, men veteranen var litt skuffet over at en andreplass totalt ikke kvalifiserer til en premie og tur på pallen etterpå.

Alt i alt var dette et veldig flott løp og et meget bra arrangement, med trivelig og publikumsvennlig start- og målområde ved stadion med speakertjeneste, der løperne også passerte hele fem ganger, i tillegg til orkester som skapte fin stemning på noen av rundene fra paviljongen i parken.  Tidene var først ca 11 sekunder for dårlige for mange, men etter at Sportsmandens utsendte gjorde arrangøren oppmerksom på dette, ble det raskt og effektivt tatt tak i, feilen ble funnet og tidene korrigert.

Premieringen kunne imidlertid ha vært litt bedre. At ikke klassevinnere får premier er en ting, men man bør i det minste gjøre stas på de tre som utgjør seierspallen totalt, og ikke kun de to vinnerne. At man avsluttet og takket for arrangementet mens det enda var flere løpere som ikke var kommet til mål, er også noe som bør forbedres til neste år. Da blir arrangementet enda bedre. 

Alle resultater

Ildsjelen Morten Vestvik gir tommel opp. Meget bra løp han også, til 3.plass i klasse M50-54 år på 1.31.31. (Foto: Arnstein Arvesen) 

Inger Johanne Klokset fra Team Sportsmanden blir sjette beste kvinne og nummer 2 i klasse K50-54 år på 1.43.08. (Foto: Arnstein Arvesen)
Dina Kvinnesland vant klasse K15-19 år og blir nummer 5 totalt på 1.42.52.
SPURTDUELL: Tina Barane er på oppløpet, på vei til 10.plass….
… men bak kommer en hardt spurtende Mona Tyssøy og sniker seg sekundet foran, til 1.45.54.
JUBEL: Tyske Michael Gräfe er an av mange i det gode triatlonmiljøet i Haugesund Triatlhonklubb. Han løp på 1.46.40.
Tommel opp fra Alf Harry Andersen fra Torvastad IL, som løp på 1.46.57…
…og fra klubbkameraten Anders Voll; 1.47.41.
Flere blide løpere som stormer mot mål i det fine sommerværet i Haugesund.

Alle bilder der annet ikke er spesifisert: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -