LøpingSjusjøen

Tøffe tak i flotte Sjusjøløpet

Orienterings- og langrennsløpere dominerte i de harde løypene på Sjusjøen

O-løper Audun Weltzien fra Tyrving IL ble årets vinner av den knallharde Sollifjellrunden, et 23,5 km langt terrengløp med start og mål på Sjusjøen langrennsarena. Vinnertiden på 1.29.27 tilsier også at løypen er tøff.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
Audun Weltzien trives i terrenget. Snørvillen, den tredje fjelltoppen som løypen gikk over, sees i bakgrunnen. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Det skilte kun 19 sekunder til Jostein Andersen fra Slevik IL, som nok benyttet sin løpsstyrke på det lettere partiet med grusveier på de siste kilometerne tilbake til Sjusjøen til å kutte ned på forspranget. Orienteringsløpere trives imidlertid i terreneget, og fjorårets toer kunne ta steget helt opp på pallen i år etter å ha løpt over Mostefjell, Sollifjell og Snørvillen på sin ferd i fjellheimen som omkranser langrennseldoradoet Sjusjøen.

SAMSUNG CSC
Sterkt løpt av Jostein Andersen fra Slevik IL, som jaktet på Weltzien og bare var 19 sekunder bak i mål. (Foto: Frdoe Monsen / Sportsmanden)

Ut fra start var det imidlertid hjemmehåpet Petter Soleng Skinstad den eneste som turde å følge den drepende åpningsfarten til Weltzien, noe som skulle straffe seg.

– Jeg gikk for seier i dag, men sprakk, fortalte Team Skinstad sin frontfigur til Sportsmanden etterpå.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Pulsen spratt i været og Skinstad måtte slippe lederen, som senere i løpet hadde problemer med å få pulsen over sone 2. I mål var Petter på femteplass, mens Kjartan Helland tok den siste pallplassen.

SAMSUNG CSC
Petter Soleng Skinstad satset i overkant hardt fra start, men løping i myr og ellers lite løpetrening er ikke det beste grunnalget for å bli god i løping, påpekte langrennsløperen som har lagt ned utallige treningstimer i lysløypen her og i områdene der løpet gikk. Morten Sætha fra Swix ligger i rygg på Skinstad, og de blir nr 5 og 6 i mål. (foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Det ble tett i tetkampen også i dameklassen, der veteranen Hege Skari, et ikke helt ukjent navn i langrennskretser, avgjorde duellen mot Hilde Bakkeli fra Rye Sportsklubb, som ledet lenge.

– Jeg tok henne igjen da det gjenstod noen kilometer, sa Skari til speakeren etter målgang.

Vinnertiden var 1.52,46, og kun de tre jentene på pallen, som ble komplettert av Esther Innselset fra Team Fjelluft, klarte å komme i mål på under 2 timer.

SAMSUNG CSC
Veteranen Hege Skari kom først inn mot langrennsstadion på Sjusjøen.
SAMSUNG CSC
Hilde Bakkeli, som ledet lenge, var ikke langt bak.

Langrennsløpere vant Sjusjørunden

Den kortere og lettere – men langt fra lette – Sjusjørunden over 10,5 km ble vunnet av kanadiske Devon Kershaw. Nå er ikke ektemannen til Kristin Størmer Steira ukjent med løypene, snarere tvert imot, ettersom paret har hytte på Sjusjøen. Likevel løp firemannsgruppen i tet feil ved inngangen til Rømåsmyren, der de fulgte den fine grusveien rett frem, i stedet for å ta inn på den gjørmete stien som går nesten paralelt. Hvorfor arrangøren velger den varianten, er et annet spørsmål, og visstnok ble det løpt feil her i fjor også.

Devon Kershaw åpnet hardt og var ensom i tet etter noen kiloemeter.
Devon Kershaw åpnet hardt og var ensom i tet etter noen kilometer. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Men de fire utbryterne tjente ikke på feilløpingen, tvertimot løp de en halv kilometer for langt, dog i lettere terreng. Dermed fikk pulje to akkurat heng på tetkvartetten da de to løypene går sammen igjen litt senere. Nå var det lillebror Skinstad, Mårten, sin tur til å bli litt overmodig, da han hang seg på gruppen opp til demningen ved Sjusjøvannet.

SAMSUNG CSC
Et stort felt kommer jagende. Mårten Soleng Skinstad (med caps), som løp så bra for Team Sportsmanden i Holmenkollstafetten, hilser på fotografen. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

– Det ble altfor tøft og jeg måtte roe meg ned, fortalte Team Skinstads yngstemann etterpå.

Derfra ble det et slit, helt til Mårten var i ferd med å bli innhentet av kvinnevinner Marte Mæhlum Johansen fra Østre Toten Skilag. Da hentet Skinstad frem uante krefter.

-Hun har jeg trent mye sammen med og jeg ville ikke bli slått av henne! fortalte en munter Skinstad, som mobiliserte til en sterk avslutning og 8.plass i mål på 39.00 – 45 sekunder foran damevinneren.

SAMSUNG CSC
Pallen kvinner på Sjusjøen Rundt, men i motsatt rekkefølge her, der Jessica Gunnarsson drar på Marte Flatlien og vinneren Marte Mæhlum Johansen. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Kershaw viste solid form til langrennssesongen med seier på 36.52, halvminuttet foran Erling Aalvik fra Ålvik IL, som imponerte minst like mye. Vetle Skeime Kostøl fra Lyn var heller ikke langt bak på tredjeplass.

Som vanlig når det er løp på Sjusjøen var det også mange langrennsløpere som stilte til start. De mest kjente var superparet Ola Vigen Hattestad og Katja Visnar som begge løp 10,5 km. Selv om Ola lenge var med i tetkampen, kan Katja skryte på seg en plass bedre på resultatlisten enn samboeren, etter henholdsvis 5. og 6.plass for kvinner og menn.

Team Sportsmandens eneste deltaker for dagen, Tom Erik Aulie Åsen, som hadde tatt turen fra Vinstra, var meget godt fornøyd med å være tilbake etter en lang periode med skadeplager.

SAMSUNG CSC
Tom Erik Aulie Åsen var godt fornøyd med dagen.  (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

– Egen innsats var over forventet med tanke på treningsgrunnlaget. Godt fornøyd med å være tilbale og en ekstra opptur var det å løpe fra Katja Visnar i den siste bakken, fortalte en blid gudbrandsdøl til Sportsmanden.

SAMSUNG CSC
Løpeglede!
SAMSUNG CSC
Nye lagkamerater? Vegard Johnsen (t.h.) fra Narvik har akkurat flyttet til Lillehammer og bor nå sammen med Mårten (t.v.) og Petter Skinstad. Johnsen ble nr 12 på langdistansen, som var tøffere enn han trodde. Tøft kan det også bli å få innpass i Team Skinstad, her ble det antydet noe om opptaksprøver… (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

 

Resultater

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -