InternasjonaltLøpingMaratonXtra

Mannen som aldri slutter å løpe har nå løpt hver dag i 50 år!

I dag, 20. desember 2014, har legenden Ron Hill LØPT HVER ENESTE DAG I 50 ÅR! En uslåelig rekord?

Engelskmannen Ron Hill var på 60- og 70-tallet en av verdens beste maratonløpere. Han satte 4 verdensrekorder, vant EM og Boston Marathon, for å nevne noe. Hill har løpt over 2.200 konkurranser i over 100 land, men «bare» 115 av disse er maratonløp. Til gjengjeld var han på pallen 42 ganger og løp hele 21 maratonløp på under 2:20.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

I 1970 var Ron Hill verdens beste maratonløper og han satte verdensrekord på 2.09.28. Men det er en annen og enda mer imponerende verdensrekord som selv om den blir slått hver dag, trolig aldri blir slått av noen andre! Ron Hill har nemlig helt siden 20. desember 1964 løpt hver eneste dag, uten unntak! I en alder av 76 år fortsetter Ron Hill med å løpe hver dag og delta i løp på 5 km og 10 km i England og rundt om i Europa. 50 år med løping hver eneste dag!

RonHill_1968-BritChamps
På vei mot en av sine store triumfer; seieren i Boston Marathon som første brite, på sterke 2:10:30. Senere brøt han drømmegrensen 2:10 som andremann, men trolig var han egentlig den første…


Men Ron Hill skulle bli nesten like kjent for det han skapte under og etter den aktive karrieren. Ron Hill var nemlig
 den første til å produsere funksjonelle løpeklær og hans «Freedom Shorts» og «Trackster» ble veldig populære også i Norge. Merket Ronhill lever i beste velgående den dag i dag og er kjennetegnet av å sette kvalitet i høysetet. 

Hvem er så denne legenden Ron Hill?

Ron Hill ble født i 1938 utenfor Manchester i Nord-England.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

I 1957 begynte Ron Hill på Universitet i Manchester, noe som skulle komme til å påvirke både hans egen løpskarriere og fremtidens løpsklær. Ron Hill studerte tekstil-kjemi. Manchester lå midt i området for den industrielle revolusjon og tekstilproduksjon fikk stor betydning for byen. Hill begynte å jobbe i en industri som produserte vanntette presenninger, og på universitetet begynte han også å trene seriøst og sammen med andre løpere. Det resulterte i at Ron Hill gikk fra 3. laget til 1. laget i løpeklubben, ble klubbmester og senere engelsk mester.

Maratondebut på Anfield Road!

Ron Hill sin holdning til trening var: «Tren langt og rolig i i ukedagene og delta i knallharde konkurranser i helgene». Han var konstant på jakt etter nye løp å delta i, men en helg i august 1961 var det eneste løpet han kunne finne Liverpool City Marathon. Han hadde ikke før vært i nærheten av å konkurrere på en så lang distanse. Løpet gikk i utkanten av Liverpool med målgang inne på et fullsatt Anfield Road, den legendariske hjemmebanen til byens stolthet, Liverpool FC. På startstreken stod 34 menn (kvinner fikk først offisielt lov å løpe maraton i 1972).

Starten gikk og Ron Hill la seg umiddelbart i front. Han kjempet lenge med en rutinert lokal løper, men etter 35 km dro Hill ifra og han løp alene i mål inne på Anfield i sin maratondebut. Tiden ble 2:24:22.

Ron Hill noterte alle treninger i sin treningsdagbok. Disse håndskrevne bøkene har han den dag i dag fortsatt i kjelleren hjemme og han skriver fortsatt treningsdagbok for hånd hver eneste dag.

I 1963 satte Ron Hill ny engelsk rekord på 6 miles (9,7 km) på 27:49 og i 1964 kom de første to verdensrekordene, først på 15 miles og senere i samme løp på 25 km.

RonHill_1957
Ron Hill jubler etter en av sine mange rekorder.

Britisk mester og Europamester 

I 1968 satte Ron Hill ytterligere 2 verdensrekorder, begge på 10 miles (16,09 km), som er en klassisk distanse i Storbritannia. Den første rekorden kom i «British Championship» i Leicester med tiden 47:02:20, et løp han for øvrig vant hvert år mellom 1965 og 1969. Senere samme år forbedret han verdensrekorden sin på 10 miles til 46:44:00.

På dette tidspunkt løp Ron Hill mer enn 200 km i uken.

I 1969 ble han Europamester på maraton i Athen og året etter ble det EM-bronse i Helsingfors. Hill har også 2 sølvmedaljer fra VM i terrengløp på merittlisten.

Fra løpetoppen til tekstiltoppen

I 1969, det samme året som han var på toppen av sin løpekarriere, tok Ron Hill en doktorgrad i «tekstil kjemi». Og allerede året etter, i 1970, startet han Ronhill Sport. Hans kongstanke var å bruke sin utdannelse innen tekstiler, sammen med sin løpserfaring, til å utvikle nye og revolusjonerende materialer til å lage løpetøy av. Resultatet ble noe av verdens første tekniske løpetøy, med den første funksjonelle løpeshortsen kalt «Freedom shorts» og senere «Trackster» (forgjengeren for tights), som rask ble en stor suksess i hele verden, også i Norge.

Ronhill Sport utviklet seg raskt til en verdensomspennende bedrift med stadig nye innovative produkter, som verdens første tekniske løpejakke – og refleksvesten! Etter hvert ble bruk av reflekser på løypetøy et slags varemerke og tidlig på 80-tallet ble den første gjennomgående kolleksjonen med reflekser på jakke og bukse lansert.

Verdensrekord og den magiske 2:10-grensen brytes på maraton!

I 1970 brøt Ron Hill den magiske maratongrensen på 2:10:00 da han vant ”Commonwealth Games” i Edingburgh på tiden 2:09:28, ny verdensrekord. Australske Derek Clayton hadde allerede vært under 2:10, men i ettertid ble løypen kontrollmålt og det ble hevdet at den var over 1 km for kort.

1970 var også året da Ron Hill ble den første brite som vant Boston Marathon. Det gjorde han på en overbevisende måte på 2:10:30, ved å knuse den gamle løyperekorden med hele 3 minutter! 

RonHill_Boston1970
Ron Hill vinner Boston Marathon og smadrer løyperekorden i 1970.


Freckleton halvmaraton, Englands eldste og Ron Hill sitt «eget» løp

Ron Hills deltakelse i OL i Tokyo i 1964 ble ingen stor suksess med en 18. plass på 10.000m og 19. plass på maraton. Men OL-debuten hans hadde inspirert lokale løpere i byen Freckleton til året etter å arrangere Englands første halvmaraton. 53 deltagere stilte til start, og Ron Hill ble invitert som æresløper. Han vant enkelt på tiden 1:05:4. Førstepremien var et teppe sponset av en lokal teppebutikk. Året etter spurte Ron Hill arrangøren om ikke de kunne skaffe en stige som førstepremie. Ron vant igjen og kjørte hjem med sin nye stige som han trengte, siden han skulle male huset sitt.

I 1969 vant Ron Hill i Freckleton halvmaraton på tiden 1:04:45 – en tid som den dag idag står som løyperekord. Mange har prøvd å slå tiden, uten hell. I 2014 var vinnertiden på 1:10:30…

I 2009 meddelte Ron Hill at han ville løpe sin siste halvmaraton. Han valgte naturligvis Freckleton og deltok med sitt faste nummer 65. Startnummer 65 har siden ikke vært i bruk, arrangøren har reservert nummeret i tilfelle Ron Hill endrer mening og gjør comeback på distansen! Ron Hill løp for øvrig sin siste halvmaraton på imponerende 1:49:59, i en alder av 71 år!

Comeback i Norge til våren? 

Ron Hill har kun løpt to ganger i Norge, begge ganger på Beitostølen. Men Sportsmanden kan røpe at det ikke er umulig at Ron Hill faktisk kommer til Norge til neste år for å løpe en tredje gang. Hill har nemlig ikke tenkt å slutte å løpe, selv etter 50 års «kontinuerlig» løpetrening.

– Vi jobber med å få han tilbake til Norge på et 10 km-løp til våren! Han er da 76 år og fortsatt like sprek, forteller Kasper Hesselbjerg i Ronhill Norge til Sportsmanden.

Det hadde vært noe! Sportsmanden lover å stille opp hvis så skjer.

RonHill_mannensomaldrislutteråløpe
FØR OG NÅ: Det er kke noe å si på stilen eller innsatsen verken i 1968 eller på årets 10 km i Salford!

PS: Ron Hill hadde som mål å løpe minimum 6 km hver dag. I 1993 måtte han gjøre et unntak fra regelen og den ubrutte rekken med løping holdt på å ende, da Hill ble skadet i en bilulykke og fikk løpsforbud av legen. Men da hans kone var ute for å handle, stakk Ron Hill av gårde med krykkene sine og «løp» 1,5 km!

Noen artige fakta om Ron Hill:

Han har løpt i mer enn 100 land
Han har deltatt i 115 maratonløp
Han har løpt 29 maraton raskere enn 2:20:00
Han har vunnet 21 maraton
Han har 42 pall-plasseringer på maraton
Han har deltatt i over 2.200 løp
De siste 50 årene har han løpt ca 260 000 km
I 1971 ble han tildelt «Order of The British Empire»
Hver torsdag spiser han fish´n chips og drikker et par øl, noe han altid har gjort
Kvelden før et løp drakk han vanligvis en Guiness øl, da sov han bedre!
Før et løp spiser Ron Hill alltid havregrøt med melk
I 2014 fikk han en gate oppkalt etter seg i hjembyen sin

RonHill_way
Ron Hill Way og opphavet

(Kilde: Kasper Hesselbjerg, Ronhill Norge. Bilder: Ronhill Norge)


sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -