Rita Nordsveen blir enslig svale i EM 100 km

Men får selskap av 6 gutter.

Rita Nordsveen er eneste dame som er tatt ut til EM 100 km neste år.

Pressemelding fra Ultraløpsutvalget vedr EM på 100 km i 2013:

Europamesterskapet på 100 km 2013 finner sted den 27. april i Frankrike, i samme løype som det tradisjonsrike Belves 100 km. Dette mesterskapet ble veldig sent kunngjort, og vil komme i tillegg til VM 100 km som tidligere er tildelt Jeju Island i Sør-Korea – og som arrangeres 10.oktober. Norsk Friidretts ultraløpsutvalg har på sitt siste møte tatt ut troppen til EM, og vil umiddelbart etter EM vurdere uttak til VM 100 km.

Norge stiller med bare én dame i EM i Frankrike, Rita Nordsveen. Til gjengjeld har vi en solid herretropp – 6 mann. Jarle Risa (7.01.39), John Henry Strupstad (7.10.00), Per Olav Bøyum (7.10.55), Bjørn Tore Taranger (7.17.47), Gjermund Sørstad (7.20.13) og Didrik Hermansen (7.22.33). De fem førstnevnte perset seg under EM/VM i Seregno i år. VM-debutanten Didrik Hermansen oppnådde sitt beste resultat i Bergen i høst, men vant også NM i mai foran Bjørn Tore Taranger.

Vi kan neppe forvente at noen av de norske vil kunne hevde seg i toppen under EM; det er flere deltakere i dette mesterskapet som har personbeste under 7 timer, en del av dem sogar under 6.40. Dersom minst halvparten av våre mannlige deltakere løper rundt sitt beste, kan det likevel bli en fin plassering i lagkonkurransen. Individuelt tror jeg det beste vi kan håpe på er å få i én løper blant de 15-20 beste. Ut i fra tidligere resultater ser det ut til at Jarle Risa kan bli best av de norske – om han er i form og får til et optimalt løp.

Løyperekorden i Belves er 6.17.47, satt i år 2000 av japaneren Takahiro Sunada. Men stort sett har vinnertiden ligget over 7 timer, noe som tyder på at de aller beste internasjonale løperne ikke har vært med der? Bortsett fra Sunada, selvsagt! Løypa ser ut til å være noe kupert, noe som også kan ha bidratt til de ikke altfor sterke tidene der. Uansett skal det bli interessant å følge de norske deltakerne i EM i Belves, som ligger sørvest i Frankrike.

Vi ønsker alle lykke til!
Per Lind
Leder Norsk Friidretts Ultraløpsutvalg

Rita Nordsveen på treningstur på Hafjellstoppen i sommer sammen med Rolf Bakken (t.h.) og Sportsmandens redaktør.

Og vedr. EM/VM i 24-timers løp er følgende meddelt:

EM/VM 24-timers løp 2013 arrangeres i Steenbergen, Nederland 11.-12.mai. Til dette mesterskapet har Norsk Friidretts ultraløpsutvalg tatt ut følgende tropp:
Bjørn Tore Kronen Taranger, FIK BFG Fana, Gjermund Sørstad, IF Sturla, Lars Christen Dørum, Spiridon LLL, Joar Flynn Jensen, Ski IL Friidrett og Peter Tubaas, Stord IL.
Ingen kvinner er foreløpig tatt ut. Eventuell supplering av laget skjer senest 1.mars 2013.

I siste VM (Katowize, Polen) kom det norske herrelaget på 8.plass (6.plass i EM), mens Gjermund Sørstad løp inn til en flott 11.plass individuelt (8 i EM) med 247,787 km. Alle fem løperne som er tatt ut til VM 2013 var med i VM i fjor, og alle kom i topp 40 av 150 herreløpere – og løp mer enn 224 kilometer. Se omtale på kondis.no: http://www.kondis.no/kondis-foelger-emvm-24-timers.5087631-127676.html

Hvis alle løperne våre har klaff kan en medalje i lagkonkurransen være oppnåelig, men en plass i topp 5 er kanskje mer realistisk. Individuelt har alle løpt 235 kilometer eller mer, og i alle fall Sørstad og Taranger har kapasitet til å løpe over 250 kilometer, noe som kan gi en topp 10 plassering. For to år siden løp Jon Harald Berge 255,764 km da han ble nr 7 i VM og satte det som fortsatt er norsk rekord.

Per Lind

Bjørn Tore Kronen Taranger vant sin første NM-tittel i Bislett 24-timers i høst (bildet), og ledet også NM 100 km nesten til målstreken i vår. Sammen med Gjermund Sørstad er han tatt ut til begge mesterskapene neste år.