InternasjonaltLøping

Tropehete og rekorder i GøteborgsVarvet

Men ikke av vinnerne! – Sommeren kom plutselig til Gøteborg. Med opp mot 30 varmegrader, klamt og mye vind, ble det umulig å prestere rekordtider. Jackson Kiprop fra «det nye» løperlandet Uganda og kenyanske Isabella Ochici vant på hhv 1.03.13 og 1.11.29. Det var langt bak fjorårets vinnertider.

Heta-vinnere-GP
Svett seiersklem! Kenyanske Peter Kurui gratulerer vinneren Jackson Kiprop med seieren. Kurui var 8 sekunder bak i mål. Fra Gøteborgs-Posten.

Rekordene stod likevel for fall i GøteborgsVarvet – for alt annet enn slutt-tidene! Flere enn noensinne var påmeldt. Aldri har så mange fullført Varvet heller. Og flere enn noensinne brøt løpet også…

• Antall løpere som ble kjørt til sykehus: 50

Samtlige av kollapsene skyldtes væskemangel og heteslag, men heldigvis er det ikke rapportert om alvorlige hendelser. Men det var ikke bare mosjonistene som fikk problemer i varmen. For første gang måtte tre fra eliteklassen ha hjelp. To havnet i syketeltet, og en måtte ha hjelp til å komme i mål inne på selve banen. Dette har aldri hendt før.

Selv kenyanere fra eliten fikk problemer! Daniel Chebii kom inn på stadion ikke lenge etter vinneren, men måtte hjelpes i mål og ble etterpå disket. Klipp fra Gøteborgs-Posten.

Aldri har det vært flere tilskuere til stede heller, trolig over 200.000 – og trass i at mange fikk problemer, var det hele både en en gedigen folkefest og en stor løpefest.

Av over 700 (!) norske som var påmeldt, var det som ventet Urige Buta og Veronika Blom som løp fortest. Urige Buta løp på 1.05.27 og tok en fin 12.plass i tropeheten. Enda bedre plassering fikk unge Blom, med 10 plass. Hun hadde håpet på en litt bedre tid enn 1.19.09, men var ikke alene om ikke å innfri egne forventninger til sluttid i Gøteborg. For i den ekstreme varmen, var det umulig å prestere på topp. Alle fikk erfare dette, både eliten og de titusener av mosjonister som fullførte den 34. utgaven av Gøteborgsvarvet.

Veronika Bom fra SK Vidar og Urige Buta fra Haugesund ble beste norske løpere i Varvet. Foto: Fra SK Vidar sin Facebookside

Litt mer som illusterer dette: I dagene forut for løpet snakket man om muligheten for første gang å se en vinnetid på under timen i Varvet. I stedet ble det nesten 3 minutter svakere enn fjorårets vinnertid. Svenskenes stjerne Isabellah Andersson hadde håpet på å løpe under 1.10. Hun ga opp den ambisjonen allerede etter tre km og kom i mål på 1.15.17 – som suveren svensk mester. SM var nemlig innlagt i Gøteborgsvarvet i år, der vinner av Sentrumsløpet, Mikael Ekvall, vant på 1.06.08, på plassen bak Urige Buta.