LøpingStor-Oslo

Tropisk i vakre Hamarløpet

Varmt og flott langs Mjøsa på årets varmeste dag

Hamarløpet er ment å være et lavterskelløp som skal lokke til seg mosjonister som kanskje ikke deltar i så mange mosjonsløp. Det lykkes de bra med, samtidig som den raske løypen også tiltrekker seg mange sterke løpere. En fin miks altså, innrammet av en særdeles fin trasé på en dag da temperaturen nok var nærmere 30 enn 20 grader, og attpåtil med sol fra en skyfri himmel.

Det var veldig varmt på Hamar, både for løpere og publikum.

Vegard Ølstad avgjorde på sin nye hjemmebane

Aller raskest var Vegard Ølstad fra FIK Ren-Eng, som vant på gode 33.26, med Simen Næss Berge fra Lillehammer IF 16 sekunder bak. Fjorårsvinner Ola Erling Korbøl fra Mosvik IL måtte nøye seg med tredjeplassen i år, men kan trøste seg med at han beholdt løyperekorden fra i fjor med noen små sekunder.

Ølstad avgjorde tetduellen i en av to bakker i løpet, på Domkrikeodden etter omlag 8 km.

– Jeg pleier å trene intervaller i den bakken og løper der til jobben hver dag, så det er nesten litt juks! sa en munter vinner Vegard Ølstad til Sportsmanden etterpå.

Ølstad har flyttet til Hamar og løp altså på sin nye hjemmebane i Hamarløpet.

Pallen: De tre raskeste, med vinneren Vegard Ølstad i midten, flankert av toer Simen Næss Berge (t.v.) og treer Ola Erling Kobøl.

Pharo i farta igjen

En fornøyd og blid vinner

Kjappest av kvinnene var Bøler IFs lettbente Heidi Dietrichson Pharo, som er på vei mot storformen hun hadde for to år siden.

– Det var veldig varmt og hardt! Jeg måtte jobbe og jobbe hele veien, fortalte vinneren etterpå.

Pharo vant en klar seier med gode 36.21 i tropevarmen, foran Vind ILs og Team Sportsmandens Marthe Katrine Myhre, som med 37.42 også er på vei tilbake i form etter en trøblete skadeperiode som holdt henne borte fra løpetrening i 7 uker.

– Det går stadig fremover og all fremgang er positivt, kommenterte Marthe, før hun la ut på sin nedjoggingsrunde sammen med Heidi og den unge treeren Jule Marie Larsen fra Sarpsborg IL, som vant det 16km lange Glommaløpet nylig.

-Jeg fulgte Heidi i noen kilometer, men rundt halvveis kom også Myhre forbi, fortalte junioren, som løper i klasse 18-19 år. Tiden hennes var 38.26, og hun har løpt raskere før. Jentene var enige i at man nok tapte rundt minuttet på varmen, sammenlignet med normal temperatur.

PALLEN DAMER: Heidi Pharo flankert av Marthe Katrine Myhre og Julie Marie Larsen (t.h.)

Vi kan skrive under på at dette var en varm opplevelse, men i en utrolig flott løype.

-Det er det fineste løpet jeg har vært med på! mente Team Sportsmandens Hanne Wibe, som overrasket seg selv med 2.plass av 21 i klasse 45-49 år, kun slått av fjorårsvinner og en av landets beste ultraløpere, Rita Nordsveen, riktignok med solid margin.

Hanne Wibe skrøt av den vakre løypen

Men for de aller fleste var det ikke tidene og sekundene som var viktigst på Hamar. Arrangøren har lykkes godt med å henvende seg til mosjonister som sjeldent stiller med startnummer på brystet. Og laget en trasé som går i fagre omgivelser, fra Skibladnerbryggen, gjennom vakre Koigen, forbi Domkrikeodden med ruinene og delvis gjennom svært kjærkommen svalende skog, og med mesteparten av løypen langs Mjøsas bredder.

Med strålende sommervær i tillegg, var det ikke så rart at det var masse glade mennesker å se, både av løpere og av de hundrevis av solhungrige og badende Hamar-folk som mer eller mindre ufrivillig også ble tilskuere til løpet, der det slynget seg gjennom bade- og aktivitetsparken både ut fra start og inn mot mål.

Og etterpå var det kort vei for løpere som ville ta dusjen i Mjøsa, kanskje også fra Norges dyreste stupetårn bare et par hundre meter unna.

Løypen gikk her, gjennom bade- og aktivitetsområdet på Koigen, både i starten og mot målgang på Skibladnerbryggen.

Alle resultater

Henning Mortensen klar til start. Han ble raskest av Team Sportsmandens løpere med 9.plass totalt.
Lang, lang rekke med løpere klare til start, og solid deltakerrekord med 373 fullførende i det 15.Hamarløpet.
Sportsmandens reporter deltok selv i løpet, så vi har ikke actionbilder av de beste. Startrnummer 399 i frisk spurt finner vi heller ikke på resultatlisten… Kanskje en o-løper som krysser veien?… (se skilt)
FRISK SPURT: Johanne Hjelle Nitter svever over sin egen skygge som 12.raskeste kvinne på 43.13.
STERK VETERAN: Dorte Foss hadde tatt turen fra Raufoss og vant klasse 50-54 år på 43.37.
Ole Arne Eiksund og Håkon Amb i innspurten. Eiksund løp i vinter 7 maraton på 7 dager i USA.
Morten Sætre og Geir Løitegård i tett duell, til tidene 45.12 og 45.13.
Kenneth Dæhlen fra Romerike Ultraløperklubb på det siste strekket.
Tone Brodshaug (t.h.) og Ewa Holmstad, begge fra Totenåsen Løp.
FIN TRENING: Astrid Brathaug Sørset (339) åpnet friskt før hun stod av, uvisst av hvilken grunn, men ble overtalt til å bli med videre som en treningstur med Ragnhild Hafsahl Karset.
Kjell-Petter Ellingsbø fra Veldre Friidrett med frisk spurt til 46.11.
Mål i sikte på Skiblabderbryggen.
Etterpå var veien kort til badestranden. Løperne passerte her to ganger.
… eller litt lenger borte ligger Norges mest omtalte stupetårn og venter, også det langs løypen.
Primus motor og stifter av Hamarløpet, Espen Almlid, intervjuer treer og fjorårsvinner Ola Erling Korbøl, mens de to beste følger med.
I denne bakken falt avgjørelsen. «Jeg pleier å kjøre intervaller her og er lommekjent i løypen», fortalte vinneren Vegard Ølstad etterpå. Han visste hvor han skulle sette inn det avgjørende rykket.

Til slutt en liten duell med – og hyllest til KONDIS

Presidenten og redaktøren: Sportsmandens stifter og redaktør Frode Monsen har hatt mange dueller opp gjennom årene med Tim Bennett, sittende og mangeårig president i Kondis – norsk organisasjon for kondisjonsidrett. Kondis gjør en kjempejobb for mosjonister, løpere og løpsarrangører land og strand rundt med sitt store apparat av frivillige, samt noen ansatte medarbeidere. Kondis og Tim Bennett viste også hvem som er sjefen, da han noterte seg for 40.24, mens Frode Monsen måtte nøye seg med 41.44 i varmen på Hamar. (Foto: Henning Mortensen)
En annen av Kondis sine nøkkelmedarbeidere som selvsagt var på plass på Hamar var den superproduktive lokalredaktøren for Hedmark og Oppland, Rolf Bakken (t.v.), som i likhet med Sportsmandens reporter stilte både som løper, fotograf og journalist. Bakken og Monsen har også en rekke tette dueller, legg også merke til at skovalget var likt. Her var det Sportsmanden som trakk det lengste strået. De to ble for øvrig nummer 3 og 4 i klassen for godt voksne menn mellom 55 og 59 år, mens forannevnte Tim Bennett måtte nøye seg med 5.plass i klassen under, som for øvrig ble vunnet av Team Sportsmandens Harald Ringen (t.h) på gode 38.27. Så kanskje vi skal si at det ble uavgjort mellom Sportsmanden og Kondis denne gangen?
Vi avslutter med et bilde tatt litt tidligere, av Rolf Bakken sin innspurt mellom blomsterpotter og sponsorer på Skibladnerbryggen. Reportasjen hans på Kondis fra Hamarløpet kan du lese HER.