Bjørn Tore TarangerInternasjonaltUltraløp

-Det mest brutale løpet jeg har løpt!

Nordmenn i knallhardt 100km-løp i høyden og varmen i Kina

Sist helg ble det arrangert et løp litt utenom det vanlige i Kina – Fuxian Lake Highland Ultramarathon – et stort internasjonalt løp som IAU/IAAF var med å arrangere og med svært mange gode løpere på startstreken. Norge stilte med tre deltakere, i regi av ultralandslaget; Bjørn Tore Kronen Taranger, Didrik Hermansen og Guro Skjeggerud. Dette er alle erfarne ultraløpere som har vært «ute en vinternatt» før, men som likevel aldri hadde opplevd noe lignende. Med en luftfuktighet opp mot 80 prosent og temperaturer på rundt 30 grader – og sol!

Bjørn Tore Kronen Taranger damper av gårde, mens vaktene passer på. (Foto: Privat)

-Dette er det mest brutale løpet jeg har løpt noensinne!!

Ordene tilhører Bjørn Tore Kronen Taranger, kanskje Norges mest erfarne ultraløper og flerfoldig Norgesmester på 24-timersløp.

Utstyret må være i orden! (Foto: Bjørn Tore Taranger)

-Det er beintøft å løpe i høyden med 1756 m.o.h som det laveste punktet og 1911 m.o.h som det høyeste punktet i løypen. Alle ble godt påvirket både av høyden og den subtropiske varmen. I tillegg steikte solen oss siste halvdel, forteller Taranger til Sportsmanden.

Og utfordringene stoppet ikke der.

-Magetrøbbel var det også i forveien av løpet og under løpet. Men du kjenner jo meg… jeg gir meg aldri! tilføyer hardhausen fra Bergen, som tross dette, kom seg til mål til en imponerende 6.plass i det sterke selskapet.

-Jeg er strålende fornøyd med en sterk 6.plass i et dypt felt! Var mye kramper i både legger og bakside lår etter løpet også! Vi drakk mye alle mann, men tydligvis for lite likevel, legger han til.

Tipper det smakte! (Foto: Privat)

Endelige resultater foreligger ikke, men Tarangers tid under de krevende forholdene ble 8 timer og 10 minutter. Til sammenligning er persen på gode 7:07. Svensken på plassen foran har pers på 6:42 og løp på 7:55, så forholdene var ekstreme.

Guro Skjeggerud satt ned farten, men avanserte til 5.plass

Også Norges eneste dame i løpet, Guro Skjeggerud, slet med de utfordrende forholdene.

-Det var et brutalt løp. Jeg merka godt høyden og varmen. Når det var 27 km igjen begynte jeg å fryse. Da ville jeg ikke gamble, men satte ned farta litt og fikk i meg enda mer væske. Det var vanskelig å holde farta oppe når pusten ikke er med på grunn av høyden, selv om beina fungerte godt, forteller Skjeggerud til Sportsmanden.

-Selv om jeg fikk det tungt siste halvdel tok jeg igjen fire stykker, to damer og to herrer. Hu ene dama var amerikansk og ble nummer 11 i VM i Spania i fjor der jeg blei nr 23. Det var ikke dårlig av meg. Jeg ble ikke tatt igjen av noen på siste halvdel, kan Guro fortelle, og det altså til tross for at hun måtte sette ned tempoet selv også.

Skjeggerud tok til slutt en sterk 5.plass på 9 timer og 46 minutter.

-En opplevelse for livet. Jeg har aldri blitt så godt tatt vare på etter et løp, sa Guro Skjeggerud.

-Jeg er ikke så opptatt av det (plasseringen). Jeg bare løper fordi det er så «inni hampen» gøy å fullføre ultraløp!, røper den blide sandefjordingen som er bosatt i Tromsø.

Omtrent samtlige løpere løp rundt en time saktere enn persen sin. Det var en japaner som vant 100km-løpet. Han var ranket som nummer 1 og har tidligere i år løpt på utrolige 6:14! Mens vinnertiden hans i Kina var på 7:16. Både Didrik Hermansen – som var beste nordmann i VM i fjor da han også satt norsk rekord på 6.45.43 – og den svenske stjernen Jonas Buud brøt løpet.

Topp arrangement

Selv om forholdene var ekstreme, skryter begge to av selve arrangementet.

-Det var et fantastisk arrangement og jeg har aldri blitt tatt så godt være på etter et løp. Måtte nesten flire litt, de trodde nok vi skulle segne om hele gjengen, men vi har da gjort dette før, avslutter en lattermild Skjeggerud like etter at hun er tilbake i hjemlandet og har landet i Tromsø.